hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Extra adókedvezmény egyéni vállalkozóknak

  • MTI

Jövőre is adókedvezményt biztosít a nyíregyházi önkormányzat azoknak a helyi vállalkozóknak, akiknek a nettó adóalapja nem haladja meg az évi 2,5 millió forintot – döntött a szabolcs-szatmár-beregi megyeszékhely közgyűlése.

Polgári András, a város adóosztályának vezetője az MTI-nek elmondta: a Nyíregyháza illetékességi területére jutó, települési szintű adóalap után számított adó 60 százalékát kitevő kedvezmény évente mintegy ötezer egyéni vállalkozót érint, az idei adóévben 5326-ot.

A vállalkozók a kedvezmény révén évente több mint 60 millió forint helyi adó megfizetése alól mentesülnek – tette hozzá. Az adókedvezménnyel a helyhatóság az érintett egyéni vállalkozások működésének erősödését kívánja elősegíteni.

A nyíregyházi közgyűlés az adókedvezmény további fenntartásáról a 2016. január 1-jén módosuló törvényi rendelkezést figyelembe véve határozott.

A jövő évtől ugyanis a települési önkormányzatok által nyújtott adómentesség vagy adókedvezmény az európai uniós bizottsági rendelet szerint csekély összegű, úgynevezett de minimis támogatásnak minősül, és csak a brüsszeli szabállyal összhangban nyújtható.

Az adózóknak nyilatkozniuk kell a támogatásról, annak mértékéről – ez nem haladhatja meg a 200 ezer eurónyi forint összeget, illetve kereskedelmi árufuvarozásnál a 100 ezer eurót –, míg a támogatást adónak igazolást kell kiadnia erről.

A nyíregyházi önkormányzat magára vállalta a de minimis támogatással összefüggő hivatali személyi, szervezeti, tárgyi és pénzügyi kiadásokat, hogy változatlanul megmaradhasson az adókedvezmény a város egyéni vállalkozóinak.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Üzletrész

Juhász Tibor

okleveles nemzetközi és ellenőrzési adószakértő

Erdőgazdálkodó adózása

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink