14 találat a(z) használat cimkére

Magán gépkocsi használata Kérdés

Autó lízing az EU más országából Kérdés

A kormányzati igazgatási szünet hatása az adásvételi- és haszonbérleti szerződésekre Cikk

A kormány 2022. december 22. napjától 2023. január 6. napjáig igazgatási szünetet rendelt el, valamennyi úgynevezett kormányzati igazgatási szervre. A földforgalmat tekintve ez az intézkedés a mezőgazdasági igazgatási szerveket – másnéven a földhivatalokat – is érinti, írja honlapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

KSH: jelentősen nőtt a tervezett lakások száma Budapesten Cikk

2022 I. félévében 9133 új lakás épült, 6,8 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál. A kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma 17 715 volt, 16 százalékkal több, mint 2021 azonos időszakában – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KHS) pénteken honlapján.

Értékcsökkenés elszámolása Kérdés

Közterület-használati díj: megsemmisített egy önkormányzati rendelkezést az Alkotmánybíróság Cikk

Önkényesen megkülönböztette egy önkormányzat a mozgóbolti árusítást végző vállalkozókat azokkal szemben, akik árusítófülkét helyeztek el közterületen. Az Alaptörvény szerinti hátrányos megkülönböztetést az önkormányzat nem igazolhatja azzal, hogy más önkormányzatok is hasonló összegű díjat vezettek be. A közterület-használati díj nem arra való, hogy olyan helyi törekvésekhez használják fel, amelyek nem állnak összefüggésben a közterület-használat gazdasági értékével – mondta ki az Alkotmánybírósóság.

Költségtérítés Kérdés

Tisztelt Adózóna! Az alábbi kérdésre szeretnénk választ kapni: Működik 3, jogilag önálló, nem kapcsolt vállalkozás. Mind a három cég – részben saját, részben bérelt buszokkal – szerződéses személyszállítást végez, azonos telephelyen bérelnek irodát. A társaságok együttműködési megállapodást kötöttek, melyben rögzítették, hogy a szerződéses kötelezettségük maradéktalan teljesítése érdekében ha bármelyiküknél műszaki probléma adódik, kisegítik, helyettesítik egymást és a másik társaság rendelkezésére bocsátja szabad gépjárműveit (munkavállalók nélkül). A társaságok egymással havonta számolnak el, megállapítják, hogy egy adott társaság hány napon keresztül adta gépjárművét a másik társaság használatába, és az időarányosan felmerült költségeket: így a buszok bérleti díját és üzemanyag-költségét arányosan átszámlázza. Minden busz saját cégében tankol és a helyettesítés alatt megtett kilométerek alapján az üzemanyagköltség arányos részét téríti meg az igénybe vevő társaság. Tehát nem az üzemanyag (gázolaj ) kerül eladásra, hanem költségtérítést fizet a buszokat kölcsönvevő társaság. Kérdésünk: a fenti eljárás megfelel-e a számviteli és adózási törvényeknek? Tisztelettel: Ecker Dániel

Cégautóadó Kérdés

Tisztelt szakértő! Cégautóadóval kapcsolatban a kérdésem a következő: kft. két db személygépkocsival rendelkezik, az egyiket kizárólag céges célra használja, a másikat pedig magáncélra is, a kizárólag céges célra használt személygépkocsi esetében kell-e cégautóadót fizetni? Köszönettel a választ.

Webáruház használatának díja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretnék tanácsot kérni: hogyan számlázza át egy webáruházon keresztül értékesítő kereskedelmi cég a webáruház-használatot külföldi partner cégének, akivel szerződést köt a használatról, ameddig azok is az adott terméket értékesítik. Közvetített szolgáltatásként, mivel a cég tulajdona a webáruház, tehát a fejlesztőknek ő fizeti ki az elkészítés díját, viszont a partnerek is fizetnének valamekkora egyszeri összeget a használatért. Köszönöm a segítséget! Üdv Neumanné Szilvia

Illeték földhasználati jognál Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy cég tulajdonában álló földterületen, ha egy magánszemély földhasználati jogot alapít, abban az esetben kell-e illetéket vagy valamilyen adót fizetni? Ha igen, azt kinek kell megfizetnie? A cégnek vagy a magánszemélynek? Kérem, ismertessék a szabályokat erre vonatkozóan, úgy is, ha nem termőföldről és úgy is, ha termőföldről van szó! A magánszemély földhaszálati jogát be kell-e, illetve be lehet-e jegyeztetni és ha igen, azt milyen hatóságnál kell intézni és kinek kell intézni? A cégnek, vagy a magánszemélynek?

Hová kell bejelenteni? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha egy használtautó-kereskedő megvesz egy autót, milyen bejelentéseket és hová kell teljesítsen a vásárlás után az eladás előtt? A visszterhes vagyonátruházási illeték megfizetése alól mentessége van. Az autó "átíródik" a kereskedő nevére? Van olyan lehetőség, hogy úgymond "jár" a megvett autóval? Köszönettel!

Adófizetés osztatlan közös ingatlanra köttött használati szerződés alapján Kérdés

Osztatlan közös tulajdonú ingatlannál kötött használati szerződés szerint fizetett díj után kell-e adót fizetni, s kinek a kötelessége ez?

Szociális szövetkezet ingatlan vásárlás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Segítséget szeretnék kérni. Adva van egy szociális szövetkezet, ahol hét szövetkezeti tag van, ebből egy fő az elnök, kettő fő vezetőségi tag. A tagok a szövetkezetben részjeggyel rendelkeznek. Bért senki nem kap a szövetkezettől. A tagoknak máshol van munkahelyük, azaz egy fő nyugdíjas közülük. Kérdésem, a szövetkezet tervezi,hogy magánszemélytől vásárol egy ingatlant, mely a szövetkezet 1/1 tulajdonába kerülne, ahol saját üzleti tárgyalások lebonyolítását is végezhetné. A szövetkezet a tagoknak és családtagjaiknak az év folyamán lehetőséget adna arra,hogy az ingatlant használhassák (igénybe vehessék) pihenésképpen. Azt szeretném megtudni,hogy a szövetkezetnek vagy a tagoknak van-e valamilyen fizetési vagy bejelentési kötelezettsége azokra a napokra amikor az ingalant használják? Válaszát előre is köszönöm.

Idegen ingatlanon végzett beruházás Kérdés

Tisztelt Hölgyem/Uram! Áfa témakörben szeretném a segítségét kérni. A tényállás: "Tulajdonos Kft." ingatlannal rendelkezik. Hozzájárulását adja "Használó Kft."-nek, hogy az ingatlanán beruházást végezzen el és megállapodnak, hogy e beruházás fejében meghatározott fix ideig (mondjuk 16,66 évig, écs-arányosan a 6%-kal számolva) használja az ingatlant. A megállapodás szerint a fix idő letelte után az ingatlan a Tulajdonos Kft.-é lesz, és a Használó Kft. könyveiből kivezetésre kerül. Van-e a használatnak áfafizetési-levonási következménye a használat időtartama alatt a két cég között, és milyen formát kíván meg ennek az elszámolása? Vagy csak a használati idő végén szükséges az áfa elszámolása, amikor a felújítás a Tulajdonos Kft. tulajdona lesz?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Munkahelyi baleset utáni ellátás számviteli elszámolása

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Bt.-beltag, -kültag ingyenes munkavégzése

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Indiai áru árutovábbítása – áfa

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 december
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31