119 találat a(z) gépjármű cimkére

Áfa lízingelt gépjárműnél Kérdés

Tisztelt Szakértő! Építőipari szolgáltatást végző ügyfelem tehergépjárművet vásárolt zárt végű pénzügyi lízing keretében. Az autó saját tömege 1750 kilogramm, megengedett tömege 3030 kilogramm. Szállítható személyek száma 3 fő, VTSZ szám: 8704. A lízingbeadó banktól egyetlen számlát kapott, a teljes összegről, mely az áfát is tartalmazza. Az önerőt pénzügyileg teljesítette, a fennmaradó lízingdíjat 96 hónap alatt fogja kifizetni. Kérdéseim a következők: 1. Az áfa a számlán szereplő teljesítési dátummal (2018.4. hó) teljes összegben visszaigényelhető-e? Olvastam az úgynevezett 75 napos visszaigénylési szabályról, ez mit jelent? Zárt végű pénzügyi lízing esetén milyen feltételeknek kell fennállni ahhoz, hogy levonható legyen az áfatartalom? 2. Van-e cégautóadó fizetési kötelezettsége a cégnek az esetleges magáncélú használat miatt? Ha nyilatkozik, hogy kizárólag a cég tevékenységéhez használja a tehergépjárművet, mentesülhet-e a cégautóadó fizetési kötelezettség alól?egítségét, válaszát előre is köszönöm!

Gépjármű-bérbeadás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Német adóalany magyar adóalanynak szeretne bérbe adni személygépkocsikat hosszabb időre, tartósan. A bérbe adott gépjárművek száma folyamatosan nőne. A magyar vállalkozás a gépjárműveket további bérbeadással hasznosítaná. Az autók bérbeadása, a tárgyi feltételek biztosítása itt történik Magyarországon, a gazdasági tevékenységből származó bevétele Magyarországról keletkezik. A kérdésem az lenne: – Van-e szükség ebben az esetben a német adóalanynak Magyarországon áfaregisztrációra? – Keletkeztet-e telephelyet a német adóalanynak áfa szempontjából ez a folyamatos, tartós bérbeadás itt, Magyarországon? – A német adóalanynak milyen módon kell a számlát kiállítania a magyar adóalany felé? Válaszát előre is köszönöm!

Folytatódik az amerikai–EU nyilatkozatháború Cikk

Donald Trump amerikai elnök azzal fenyegette meg szombaton az Európai Uniót, hogy „adót fog kivetni az Európában gyártott autókra”, ha az unió tényleg megtorló intézkedéseket hoz válaszul arra, hogy az Egyesült Államok vámot készül bevezetni az acél és az alumínium importjára.

Egyéni vállalkozó 500 kilométer gépjármű gyed/gyes alatt Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egyéni vállalkozóként gyed és gyes alatt, 2017-ben egyáltalán nem végeztem keresőtevékenységet. A munkát egyszerűsített foglalkoztatás keretében egy magánszemély látja el. A kérdésem, hogy ezidő alatt van-e lehetőség a havi 500 kilométeres gépjármű-költségátalány elszámolására?

Egyéni vállalkozás öröklése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Öröklés jogcímén az egyéni vállalkozást az örökhagyó gyermeke örökölte. A gyermek az egyéni vállalkozást tovább kívánja folytatni. Az örökhagyó végintézkedést hagyott hátra, ami a következőket tartalmazza: "Az örökhagyó nevén nyilvántartott egyéni vállalkozás "minden jogát, s kötelezettségét" gyermekére hagyta – végintézkedés alapján." Örökös a végrendeletet a hagyatékátadás alapjául elfogadta az alábbiak szerint: Örökös az egyéni vállalkozás körébe tartozó, hagyatékot képező vagyontárgyakat – azaz a leltározott gépjárműveket – és az OTP Banknál vezetett vállalkozói pénzforgalmi számla egyenlegét a végrendelet szerint kérte átadni. A leltározott gépjárművek és bankszámla az egyéni vállalkozás vagyonához tartoztak a halálozás előtt. A fent leírtak alapján különböző vélemény alakult ki arról, hogy a gépjárművek és a bankszámla a hagyaték miatt továbbra is a vállalkozás vagyonát jelentik vagy az örökös magánvagyonához tartoznak. Kérem álláspontjukat. Tisztelettel: Krisztiánné

Kevesebb a biztosítatlan gépjármű Cikk

Lényeges javulás állt be a magyarországi utakon kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás nélkül közlekedő gépjárművek számát tekintve: 2017 szeptember végén – az öt évvel korábbi 5,8 százalékkal ellentétben – a járművek 1,8 százaléka nem rendelkezett kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással, tette közzé a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz).

Gépjármű értékcsökkenése Kérdés

Tisztelt Cím! Segítségét kérem az alábbi témakörben: 2004. év májusától működő egyéni vállalkozó 2017. január 01-jéről kata hatálya alá tartozik. 1. 2013 októberében vásárolt tehergépjárművet a vállalkozásra. Az értékcsökkenést 7 év alatt számolja el, melyből 4 év eltelt. 2017 decemberében a tehergépkocsit értékesíti. A tehergépjármű nettó eladási értékét egyéb bevételként elszámolja. A fennmaradó 3 év értékcsökkenését, mely nem lett elszámolva hogyan kell kezelni?

Gépjármű-költségtérítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kft. alkalmazottjának saját gépkocsija használatára tekintettel költségtérítést fizet. Kifizeti az üzemanyagnorma szerinti költséget, de nem fizet kilométerenként 15 forint egyéb költségtérítést. Kötelező-e kifizetnie az egyéb költségek megtérítésére a 15 forintot vagy nem? Az szja-törvény 3. melléklete az igazolás nélkül elszámolható költségek között sorolja fel, de nem látom sehol, hogy lenne minimum kötelező összeg.

Ford Tranzit Kérdés

Egy kft. vásárolt csukott hátterű, elől 3 üléses Ford Tranzitot. A vásárlás célja bérbeadás vezetővel vagy anélkül és közúti árufuvarozás. Kérdés: a gépjármű után lehet-e értékcsökkenést számolni? A nyilvántartásban tárgyi eszköz vagy a 2-es számlaosztályban lévő készlet? A bérbeadásból származó és az árufuvarozásból származó bevétel nyilvántartása adott.

Továbbértékesítésre beszerzett gépjármű áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelünk használtcikk-kereskedelem tekintetében különbözeti adózást választott. Amennyiben EU-n belülről szerez be gépjárművet továbbértékesítésre, melyik országban és mikor kell megfizetnie az áfát? Változik-e ez a 10 000 eurós értékhatártól függően? Köszönöm válaszát

Taxis kft. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyszemélyes kft. taxis tevékenységet folytat. A személygépkocsi üzembentartója a kft. tulajdonosa más. A gépkocsi üzemeltetési költségeit a kft. nevére kiállított számlák alapján számoljuk el. Kérdésem: terheli-e cégautóadó-fizetési kötelezettség a kft.-t? Válaszát előre is megköszönve. Vadoba József

Gépjármű-ajándékozás Kérdés

Tisztelt Adózóna! Van egy 6 éves autóm, amelyet már évek óta a fiam használ. Szeretném átíratni a nevére. Ezzel kapcsolatban lenne kérdésem, hogy minek minősül ez adózás és illeték szempontjából. Kinek milyen adót vagy illetéket kell fizetnie? Én úgy értettem a törvényt, hogy egyenesági kapcsolatban nincs semmilyen illeték. Adózási vonzata sincs? Van-e a gépkocsi átíráson kívül valamilyen bejelentési kötelezettség ezzel kapcsolatban? Üdvözlettel, Pintér Tamás

Illeték Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném a segítségét kérni a következő kérdésben. Leendő ügyfelünk az Unióból kíván használt autókat behozni, majd azokat értékesíteni Magyarországon. Azt az információt kapta, hogy ha ezt a tevékenységet mint kft. végzi, illetékmentesség illeti meg, viszont ha ugyanezt a tevékenységet egyéni vállalkozóként végezné, akkor viszont illetékfizetési kötelezettség terheli. Valóban tesz különbséget a jogszabály illetékfizetési szempontból a két vállalkozási forma között? Üdvözlettel: Cséva

Könyvvizsgálat, pénzintézeti minősítés Kérdés

Az általunk könyvelt társaságnál értékhatár miatt nem kötelező a könyvvizsgálat, azonban az egyik társaság könyvvizsgálót kiván választani, de nem tudjuk, hogy szükséges-e a pénzintézeti minősítés a könyvvizsgálónak, ha a főtevékenysége 6492 egyéb hitelnyújtás, zálogházat üzemeltet, közvetített hitellel, az MNB-nél levő aktív státusza alapján kiemelt közvetítő. A másik társaság, ahol szintén aktív státusznál pénzpiaci ügynök, a főtevékenysége 4511 személygépjármű-kereskedelem. Használtgépjármű-kereskedő, biztosításokat közvetít. Kérdésem: szükséges-e a fenti tevékenységű társaságoknál pénzintézeti könyvvizsgálói minősítésű könyvvizsgáló választása, vagy választhatnak olyat is, akinek nincs ilyen minősítése, csak kamarai tag könyvvizsgáló?

Apport utáni áfafizetés II. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Köszönöm a gyors válaszát. A válasz kapcsán még egy kiegészítő információval szeretném a kérdésemet kiegészíteni, hogy az apportot kapó társaság gépjármű-bérbeadással foglalkozik, és az apportként kapott személygépkocsit is bérbe kívánja adni. (Vagyis az áfatörvény 125. § (2) b) pontja szerint az áfa levonható). Ezen információk ismeretében is keletkezik e áfa fizetési kötelezettség. Köszönettel: Judit

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Szülői szabadság

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Lízing

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 január
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs