hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A nap kérdése: személygépkocsi kölcsönzésével foglalkozó katás egyéni vállalkozónak kell-e cégautóadót fizetni?

  • adozona.hu

Katás egyéni vállalkozó személygépkocsi-kölcsönzéssel foglalkozik. Kell-e cégautóadót fizetnie? – kérdezte olvasónk. Surányi Imréné okleveles közgazda válaszolt.

A katás egyéni vállalkozó nem számol el költséget, ezért a személygépkocsi használatára tekintettel nem kell cégautóadót fizetnie, ugyanakkor, a gépjárműadóról szóló 1991. évi LXXXII. törvény (Gjt.) 17/C §-a értelmében, ha a tulajdonában álló, vagy általa pénzügyi lízingbe vett, hatósági nyilvántartásban szereplő személygépkocsit használatba (kölcsönbe) adja, azaz
  • ellenérték fejében nem magánszemélynek engedi át, akkor a személygépkocsi használatra való átengedését követő hónap első napján keletkezik adókötelezettsége,
  • ingyenesen vagy magánszemély részére ellenérték fejében engedi át, akkor annak a hónapnak az első napján keletkezik adókötelezettsége, amelyet megelőző hónapban költség elszámolása történt.

Az utóbbi esetben a költség első ízben való elszámolásának tényéről és időpontjáról a használónak ezen időpontot követő 8 napon belül a tulajdonost, lízingbevevőt írásban értesítenie kell. Ha a használó a nyilatkozattételt elmulasztja, akkor a tulajdonost, lízingbevevőt egyébként terhelő adót a használó köteles megfizetni.

Az adókötelezettség annak a hónapnak az utolsó napján szűnik meg, amelyben a személygépkocsi használója arról nyilatkozik, hogy a személygépkocsi után költséget már nem kíván elszámolni.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Engedményezés

Pölöskei Pálné

adószakértő

Engedményezett követelés

Nagy Norbert

adószakértő

Bt.-ből kft.-vé átalakulás

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 december
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetÉs