171 találat a(z) fuvarozás cimkére

Bírság továbbszámlázása Kérdés

Nemzetközi fuvar áfája Kérdés

8 napos számlaadási határidő fuvarozásban Kérdés

Magyarországon végzett fuvar áfája, ha a vevő társaság harmadik országbeli Kérdés

Számlakiállítás dátuma Kérdés

Nemzetközi fuvarozás, kiküldetés: elfogadta az új szabályokat az Európai Parlament Cikk

Az Európai Parlament brüsszeli plenáris ülésén csütörtökön elfogadta, és ezzel a kihirdetésüket követően nem sokkal érvénybe lépnek az uniós közúti szállítási ágazat reformját célzó, a járművezetők munkakörülményeire, a nemzetközi szállítást végző járművezetők kiküldetésére vonatkozó új szabályok – közölte az uniós parlament csütörtökön.

Június utolsó hétvégéjétől újra lesz kamionstop Cikk

A folyamatos áruellátás érdekében a nehéz tehergépkocsik 2020. március 12. óta hétvégi korlátozás nélkül közlekedhettek a magyarországi utakon. Az intézkedés fenntartása a koronavírus-járvány terjedésének lassulásával, a védekezés második szakaszában már nem indokolt. A veszélyhelyzet megszűnése után, elegendő felkészülési időt biztosítva a június 27-ei hétvégétől ismét a kamionstop általános szabályait kell alkalmazni – jelentette be ma az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).

Ekáer Kérdés

EU-s beszerzés visszaszállítása, de belföldi címre Kérdés

Adott "A" magyar disztribútor cég, aki "B" osztrák cég termékeit értékesítette eddig Magyarországon. Májustól "A" és "B" között megszűnik az együttműködés és ezentúl "C" magyar cég fogja értékesíteni "B" termékeit Magyarországon. "B" osztrák cég vállalta, hogy visszavásárolja "A"-tól a készleten maradt termékeket. A termékek közvetlenül "C" magyar céghez kerülnek leszállításra, a fuvarozást "C" cég intézi. "A" magyar cég kiállít egy számlát "B"-nek, amit "B" továbbszámláz "C"-nek. Az "A" cég kiállíthat áfamentes számlát "B"-nek? "B" osztrák cég nem hajlandó áfával növelt összeget fizetni a termékért. Kivitelezhető ez az ügylet áfamentesen? Megoldás lehet, ha "B" osztrák cég állít ki jóváíró számlát "A"-nak? Véleményem szerint "A" cégnek az áfa összegét is tartalmazó számlát kell kiállítania "B"-nek, "B"-nek szintén áfaköteles számlát kell kiállítania "C"-nek, amihez be kell jelentkeznie Magyarországon adóalanyként. Én nem látom kivitelezhetőnek az áfamentes értékesítést. Ezzel kapcsolatban kérném a véleményüket, tanácsukat.

Áfa harmadik országnál Kérdés

Tisztelt Szakértő! Áru Kft. harmadik országban (Ukrajnában) megveszi az árut, amit el is ad egy közösségi adóalany részére Olaszországban (nem magyar adóalany részére), az árut Fuvar Kft. fogja elszállítani közvetlenül Ukrajnából Olaszországba, az áru Magyarországot nem érinti. Fuvarozó és a megrendelő is magyar adóalany, az útvonal ukrán-olasz viszonylat. Ebben az esetben a Fuvar Kft. mint fuvarozó milyen áfakulccsal kell hogy kiállítsa a számlát a fuvaroztató Áru Kft. felé? Köszönettel: Lászlók Éva Virtus Kft

Láncügylet Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magyar kft. Taiwanból terméket vásárol és eladja egy olasz cégnek. A termék fuvarozását az olasz cég rendeli meg Taiwanból közvetlenül Olaszországba. Jól gondolom-e, hogy a magyar cégnek az értékesítést áfamentesen kell kiszámláznia az olasz partner felé? Ebben az esetben milyen jogszabályi helyet kell feltüntetni az áfamentesség indokaként? Köszönettel Szalay Ildikó

Számlázás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Helyes-e társaságunk részéről az a számlázási gyakorlat amely szerint – áruértékesítés esetén – vevőink részére értékesített árukkal együtt – a fuvarozással egyidejűleg – kiküldésre kerül a szállítólevél majd e-mail-en a távszámla. Később a visszaérkezett és átvett szállítólevelek alapján – amennyiben eltérés – van a számla helyesbítésre kerül. Köszönettel:

Áfa teljesítési időpont EU-s láncügyletben Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyarországi társaságunk („B”) európai uniós anyacége („A”) fordított áfás közösségen belüli termékértékesítést végez részünkre mint „B” közbenső vevőnek. „B” magyarországi cégünk ezen beszerzéseket ”C” magyarországi végső vevőjének adja el belföldi áfa felszámításával. A fuvarozást „A” szervezi és fizeti, az áru „A”-tól közvetlenül „C” magyarországi belföldi vevőhöz kerül. Az „A” anyacég által cégünk, „B” részére a közösségi kereskedelem szabályai szerint kiállított számlán az áfa teljesítési időpontja egyező a számla keltével, ami az áru fuvarozásának kezdő napja. Az áru indulásakor kiállításra kerül a „C” végső vevőnek szóló számla is, ami bekerül a csomagba. Az áru a fuvarozás induló napját követő munkanapon jut el a belföldi vevőhöz. Helyes-e, ha az áru fuvarozásának induló napját követő munkanapot jelöljük meg a belföldi számlán áfa teljesítési időpontként? Jól gondoljuk-e, hogy eltérhetnek a láncügylet egyes szakaszaiban alkalmazott áfa teljesítési időpontok egymástól? Ha nem helyes ez a gyakorlat, mi a belföldi számlán szerepeltetendő áfatörvény szerinti helyes teljesítési időpont az ismertetett konstrukcióban?

Koronavírus: mutatjuk mit tehetnek a munkáltatók, és mit kell tenniük Cikk

A koronavírusjárvány miatt a magyar munkajog is kihívások elé került: nincsenek speciális előírások egy járvány idejére, elsődlegesen a felek alapvető munkajogi teendőivel, az állásidőre, a munkavégzés alóli mentesítésre vonatkozó törvényi szabályozással és a munkavédelmi előírásokkal lehet keretet adni a jogoknak és kötelezettségeknek. Mindeközben ügyelni kell az adatvédelmi szabályok betartására. Joghézag mellett és gyakorlat hiányában a munkáltatóknak körültekintően kell eljárniuk adott intézkedés bevezetését megelőzően, illetve a munkavállalók egészségének megóvása érdekében.

Kimenő számla teljesítési dátuma CPT paritás esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyarországon bejegyzett termelő vállalat vagyunk, külföldi vevőinket közvetlen szállítással szolgáljuk ki CPT paritás alkalmazásával. Számlánkat az áru első fuvarozójának átadáskori teljesítési dátummal állítjuk ki, az áru a vevőhöz fizikailag az 1-2-3 napos fuvar után kerül. 1. Kérdésünk az, hogy helyes-e, ha a vevőnek a kimenő számlán teljesítési időnek az első fuvarozónak való átadáskori dátumot szerepeltetjük? A szerződéses dokumentáció tartalmazza a partnerrel a CPT paritásra vonatkozó kitételt. A fuvarról a fent nevezett termelő vállalat gondoskodik. 2. Az INCOTERMS gyakorlatában a fogalmak megfelnek-e az Áfa tv. szerint az adózási, illetve számviteli teljesítési helynek? INCOTERMS 2000 szerint: Teljesítési hely: az a földrajzi pont, ahol a szállítással kapcsolatos kockázat átszáll az eladóról a vevőre. CPT – Carriage Paid to… (fuvarozás fizetve valameddig) Az eladó köteles az árut saját költségére a rendeltetési helyre eljuttatni. A kockázat a vevőt terheli attól kezdve, hogy az eladó az árut az első fuvarozónak átadja. Ez egy 2 pontos, multimodális klauzula. Előre is nagyon köszönöm válaszukat! Széll Virág

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Adószámtörlés utáni teendők

Antretter Erzsébet

adószakértő, mérlegképes könyvelő

Niveus Consulting Group Kft.

Fejlesztési tartalék felhasználása

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close