142 találat a(z) fióktelep cimkére

Fióktelep Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alábbi kérdésben kérném segítségét: Van egy osztrák anyacég, magyarországi fiókteleppel. Ez a fióktelep 2018.08.hóban alakult és 2019.01.01-re kitűzte a végelszámolás kezdetét. Az anyacég még 2018-ban pénzt adott a fióktelepnek a költségei finanszírozására, a fióktelep ennek egy részét felélte (fióktelep nevére szóló számlák könyvelve lettek fióktelepnél), a maradék pénz, amit nem költöttek el, 2019-ben kerül visszautalásra anyának. 2018-ban, hol, illetve hogyan kell kimutatni az anyától kapott pénzt? Több mindent olvastam már róla, de melyik a helyes? 1. Ha a kölcsön 451-en van? – (ekkor bevétellel szemben veszem le a kölcsönről az elköltött pénzt)? 2. Ha a kölcsön 411-en van? – (ekkor a teljes kölcsön itt van, vagy csak amit nem költött még el a fióktelep, az elköltött pénzt, mivel szemben vezetem ki)? 3. Más megoldás? Segítségét előre is köszönöm.

Magyarországi fióktelep vesztesége, adóalapja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyarországi fióktelep veszteséggel zárta a 2018. évet. Fióktelepeknél van-e a veszteséggel kapcsolatban valamilyen különleges eljárás számvitelben vagy adózásban, vagy ugyanúgy kell eljárni, mint bármely más gazdasági társaságnál? Van-e a fióktelepnél minimum társasági adó, illetve a veszteséget el lehet határolni? Köszönettel.

Magyarországi fióktelep romániai ügyvezetővel Kérdés

Tisztelt Szakértő ! Romániai cég magyarországi fióktelepének ügyvezetője életvitelszerűen Romániában lakik, ott dolgozik. A magyarországi fióktelep nem működik, nincs alkalmazott sem.A leveleket magyar kézbesítési megbízott veszi át. Kérdésünk: – A magyarországi fióktelepnek az ügyvezető után keletkezik-e valamilyen fizetési kötelezettsége ? – Az ügyvezetést milyen jogviszonyban kellene ellátni, hogy ne keletkezzen semmilyen fizetési kötelezettsége a magyarországi fióktelepnek a román ügyvezető után? Válaszukat előre is köszönöm.

Fióktelep kutatás-feljesztési tevékenysége (áfa, tao) Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következő kérdésben kérem szakmai véleményét. A társaság egy külföldi (másik EU-tagállambeli) vállalkozás magyarországi fióktelepe. A fióktelep újszerű applikációt fejleszt, bevétele jelenleg állami támogatásból származik. A fióktelep kettő munkavállalót foglalkoztat, az egyik az ügyvezető, a másik egy szoftverfejlesztő. A kutatás-fejlesztés jelentős részét külsős vállalkozók végzik, jellemzően az EU más tagállamaiban, és onnan számláznak a magyar fióktelepnek. Felmerült a kérdés, hogy levonható-e az igénybe vett szolgáltatások és egyéb költségek áfája, ha az elkészült szellemi terméket a külföldi vállalkozásban aktiválják majd, és a fióktelepnek ebből nem lesz bevétele az értékesítés megkezdése után sem. És hogy kell-e alkalmazni a Tao. 3. sz. melléklet A) pontjának 15. pontját? Legyen szíves tájékoztatni a fióktelep áfalevonási szabályairól a fenti tényállás vonatkozásában és általánosságban is. Válaszát előre is köszönöm.

Németországi fióktelep Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben kérném a segítségét. Egy magyarországi székhellyel rendelkező ügyfelem Németországban fióktelepet létesített, amit 2018 decemberében be is jegyeztek. A fióktelepen külföldi illetőségű munkavállaló is dolgozik. Kérdéseim: 1. A munkavállalót kinek kell/kellett bejelenteni, annak adózása Németországban történik? 2. A munkavállaló bérét a fióktelep fizeti ki? 3. A fióktelep bizonylatait a magyar könyvelésben is tételesen könyvelni kell, vagy elég csak a németországi könyvelés által összeállított beszámoló eredményét beállítani a magyar beszámolóba? 4. A külföldi számlák eredeti vagy másolati példányát kell a cégnek elkérnie és megőriznie? 5. A könyvelést elkülönített főkönyvi számlákon célszerű elvégezni? 6. Van-e olyan egyéb fontos tudnivaló, ami érinti a kérdésben szereplő könyvelést, illetve ennek szabályozását milyen jogszabályokban találom meg? Köszönettel: Orbán Kriszta

Munkahelyváltás a helyi fiókteleptől a külföldi "központba" Kérdés

Tisztelt Hölgyem/Uram! A következő munkaügyi kérdésre keresem a helyes megoldást: Osztrák cég magyarországi fióktelepeként működünk. Egyik munkavállalónk a fiókteleptől "át szeretne igazolni" az osztrák központhoz, vagyis közvetlenül az osztrák cégközponttal kíván munkaviszonyt létesíteni. A fióktelep szóbanforgó munkavállalója még egy korábbi (előd-)céggel kötött munkaszerződést, őt a fióktelep munkáltatói jogutódlással "átvette" . A munkavállaló hivatalos tájékoztatást kapott arról, hogy az cégátalakulás után az osztrák cég a magyarországi fióktelepén keresztül gyakorolja felé a munkáltatói jogokat. Ebben a munkaügyi szituációban ennek a munkavállalónak – meg kell-e szüntetnie a bejelentett magyar munkaviszonyát például felmondással a fióktelepnél (belföldön dolgozik és a fiókteleptől kapja a fizetését)? – új munkaszerződést kell-e kötnie, vagy csak munkaszerződés-módosítást jelent, ha telephelyet vált (Magyarországról Ausztriába)? – hogyan kell kezelni a megmaradt szabadságát (ki kell-e vennie/ki kell-e fizetnünk időarányosan, vagy egyszerűen továbbviheti)? – a szokásos kilépőpapírokat kell kiállítania a részére? – a NAV-nál "normál" kilépést kell-e bejelentenünk (mintha felmondana) vagy ez egy speciális eset? A munkavállaló kiköltözik Ausztriába, ott fog munkát végezni és onnan fogja a fizetését kapni. Köszönöm a válaszát előre is! Üdvözlettel: Kovács Anita -

Repülőjegy és szállásköltség elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Fióktelepünkhöz az anyacégünk megbízásából külföldi (a cégcsoport másik cégétől) belsőellenőrök érkeztek auditálásra. A cégcsoport belső szabályzata alapján a felmerülő repülőjegyeket és szállásköltségeket fióktelepünk fizette (a számlák vevőként ránk lettek kiállítva), majd könyvelte le költségként. Ez az eljárás helyes vagy további adóterhet, járulékot is figyelembe kell venni? Segítségüket előre is köszönöm.

Több kata vállalkozó, egy külföldi ügyfél Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy EGT tagállambeli megbízó, amelynek szoftverfejlesztési szolgáltatást nyújt egy itthoni katás szokásos fordított áfás megoldásban. A cég szeretne több illetőt alkalmazni és bővülni, de ezt Magyarországi fiókhely alapítása nélkül szeretné megtenni. Ennek érdekében a kapcsolattartó vállalkozó beszervez még kettő katás szoftverfejlesztőt és közösségi irodában (co-working space) egyikük kibérel egy 3 fős boxot irodaként, ahol hárman tevékenykednek, külön-külön számlázva a külföldi cégnek. Természetesen saját eszközeiket használják, flexibilis munkaidő mellett. Ez a felállás ilyen formában ütközik-e törvénybe, illetve van-e lehetséges alternatíva, amely nem involvál fióktelep-alapítást. Segítségét nagyon szépen köszönöm.

"Freelancer" foglalkoztatása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vállalatunk egy németországi cég magyarországi fióktelepe. A fióktelep számára időszaki jelleggel külföldi illetőségű vállalkozók végeznek munkát. Angol szóhasználattal ők "freelancer"-ek, akik külsősként dolgoznak néha nekünk, néha az anyavállalatnak. Gyakorlatilag ugyanazt a munkát végzik, mint amit a bejelentett munkavállalók (raktári munkások és van egy titkárnő is). Általában 1-3 hónapig vannak nálunk, amikor a munka szezonalitása miatt éppen sürgősen kell tapasztalt munkaerő. Viszont van olyan, aki több éve itt él Magyarországon, minden hónapban leadja a német számláját, amin német cím és adószám szerepel. A kérdésem, hogy egy munkaügyi ellenőrzéskor mire számíthat a cég, ha az illető munkásokhoz munkaügyi papírokat nem tudunk bemutatni, de vélelmezni lehet, hogy ők itt dolgoznak. Vajon milyen mélyen próbálják kideríteni az ellenőrök, hogy valaki ténylegesen hol él, hol tartózkodik, hol jogosult adótfizetni stb. Köszönöm a választ.

Iparűzési adó - telephely Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy budapesti kft. egy vidéki lakást fog bérelni egy magánszemélytől. Ezen szerződés miatt keletkezik-e az adott településen iparűzési adó-bejelentkezési és -fizetési kötelezettsége? A bérlemény nem kerül be fióktelepként a cégjegyzékbe.

Fióktelep számlázása az anyacég felé Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyarországi fióktelep az elkészített termékeit az USA állambeli anyacégének számlázza, de ugyanakkor a termékeket az Unión belül az anyacég vevőihez továbbítja. Kérdésem, hogy minek kell szerepelni a számlán, és megvalósul-e az áfamentesség?

Iparűzési adó bevallása több fióktelepnél Cikk

Üres a fióktelep, hogyan kell bevallani az iparűzési adót? – kérdezte olvasónk. Szolnoki Béla adószakértő, könyvvizsgáló válaszolt.

Fióktelep – véglegesen átadott pénzeszköz Kérdés

Tisztelt Szakértő! EU-s társaság Magyarországon fióktelepet alapított. A befolyt bevétel kivonása a központ részéről az év folyamán folyamatosan történik. Az év során átutalt összeget (eredmény, osztalék) miként kell a fióktelepeknél könyvelni, és mi annak az elnevezése? Előlegként kell kezelni, mint más társaságoknál a 368 Különféle egyéb követelések között, majd a beszámoló elfogadását követő évben a végleges pénzeszközátadás átvezetésre kerül az eredménytartalék terhére? Mivel a központ és a fióktelep egy egységnek számít, év közben bármilyen összeget elvonhatnak a fióktelepről, vagy csak a kötelezettségeken túli "eredmény" vonható ki? (Adók, bér, szállítók kifizetése utáni). Köszönettel.

Kiva és külföldi fióktelephely Kérdés

http://adozona.hu/kerdesek/2018_3_19_Fioktelephely_EUs_orszagban_pqi Nagyon szépen köszönöm a választ, csak közben változott a magyarországi kft. adózása, ugyanis bejelentkezett a kivába. Ettől a perctől viszont nem tartozik a tao. alá, ebben az esetben hogyan hozom össze az Ausztriában lévő telephely adataival? Hogyan teszem bele a kivás bevallásba? Az értem, hogy könyvelnem kell a kint keletkezett bevétel és kiadást, de mivel nem vagyok a tao. alanya, hogyan kell megoldanom ezt a bevallásban? Köszönöm.

Iparűzési adó megosztása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Iparűzési adó megosztásával kapcsolatban szeretnék kérdezni. Egy budapesti székhelyű kft. – melynek előző évi bevétele jóval meghaladja a 100 millió forintot – két fiókteleppel rendelkezik egy-egy vidéki városban. Az egyik fióktelepen vannak alkalmazottak és eszközök is telepítve, míg a másik fióktelepen tulajdonképpen nem történik már érdemi munka (itt alkalmazott sem tevékenykedik, és eszköz sincs kihelyezve, valójában ez egy korábban szívességi használatként használt lakás, ami jelenleg üres). A kft. egy főfőállású munkavállalót alkalmaz ügyvezetőnek, aki a budapesti székhelyen tevékenykedik, munkabérrel ellátottan. Információink szerint a 2017. évi ipa-bevallásokat a kombinált módszerrel kell elkészíteni, ennek elvét és módszerét szeretném megtudni a fenti tényállás alapján, külön kiemelve az „üres” fióktelep vonatkozásában.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Munkába járás költségtérítése

Lepsényi Mária

adószakértő

Céges kisteherautó magáncélú használata

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 november
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3