• Data-Sec Bt.
Hozzászólások 0

Átadott eszköz külföldi fióktelep részére

Tisztelt Adózóna! Romániában, illetve Szerbiában hoztunk létre belföldi kft.-ként 1–1 fióktelepet. A kérdésem az áru, és tárgyi eszközök kiszállítására, ezek számviteli elszámolására és bizonylatolására vonatkozik. 1. Romániába árut vittünk ki (a RO fióktelep EU adószámmal rendelkezik), a közösségi értékesítésről számla készült. Ez a belföldi kft. számára értékesítés netto árbevétele? 2. Szerbiába fogunk árut kiszállítani, ami exportnak fog minősülni, ki kell léptetni az országból, de egy adószakértői válaszból azt olvastam, hogy ebben az esetben – mivel nem EU-s értékesítésről van szó – nem kötelező számla kiállítása, elég egy belső számviteli bizonylat. Az a kérdésem a fenti két eseménnyel kapcsolatban, hogy valóban árbevétel ez a belföldi cégnek, a külföldi fióktelepnek elábé? Itt nem érvényesül az, hogy egy gazdasági egységnek kell tekinteni az anyacéget és a két fióktelepet? Ha az árut kiszállítom külföldre, úgy gondolom, hogy bevétel abból csak akkor keletkezik, ha azt külföldön eladják, de akkor a társasági adónál Magyarországon nem lesz leadózva. 3. Tárgyi eszköz kiszállítás – ha nem bérbe adjuk, hanem csak egyszerűen kivisszük a gyártáshoz szükséges gépet fióktelepre, az milyen gazdasági eseménynek minősül? Elég a kiszállítás tényét egy szállítólevéllel igazolni? Van ennek áfa onzata? Szeretném megtudni a helyes eljárást, hogy sem számviteli, sem adózási szempontból ne kövessünk el hibát. Segítségüket előre is köszönöm! Üdvözlettel: Kukla Lászlóné


A folytatáshoz előfizetés szükséges.
Szakértőnk válaszát előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között feliratkozhatnak mások által feltett kérdésekre, és elolvashatják a cikkek teljes szövegét is.

Előfizetési csomagajánlataink:


 

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
2021 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close