28 találat a(z) főtevékenység cimkére

Bérleti díjhoz kapcsolódó továbbhárított áram számlázása Kérdés

Katás bt. esetében mi számít főtevékenységnek? Kérdés

Kata-mentesítés Kérdés

Ágazati bértámogatás és szohokedvezmény Kérdés

485/2020. (XI. 10.) Korm. rendelet szerinti tényleges főtevékenység meghatározása Kérdés

Vendéglátó egység nyitása Kérdés

Covid-19 könnyítés Kérdés

Használt gépjármű értékesítésének illetékmentessége Kérdés

Gyakori kivás kérdések a veszélyhelyzeti szabályokról: személyi jellegű kifizetések Cikk

A veszélyhelyzeti könnyítések eredményeképpen a kivás adóalanyok az adókötelezettség megállapításánál 2020. március–június hónapokra a kedvezményezett tevékenységükkel összefüggésben nem tekintik adóalapnak a személyi jellegű kifizetések összegét, amennyiben tényleges főtevékenységük a kormányrendeletben részletezett területek valamelyikéhez tartozik. Az érintett kivás adóalanyok esetében azonban sok a bizonytalanság azzal kapcsolatban, hogy mi számít személyi jellegű kifizetésnek, így cikkünk ezeket veszi górcső alá.

Tevékenységi kör bővítése Kérdés

Zöldségbolt nyitása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérném szíves segítségét az alábbi esetben: alanyi mentes, nyugdíjas egyéni vállalkozó főtevékenysége a piaci kiskereskedelem, zöldség-gyümölcs értékesítés, 2020. 04. 27-étől melléktevékenységként üzlethelyiséget is bérel és zöldség-gyümölcs boltot nyit, alkalmazottat vesz föl a boltba (de főtevékenység továbbra marad a piaci értékesítés). Az üzletbe pénztárgépet vásárol, a napi forgalmat itt rögzíti, de a piaci forgalmát ahol eddig nyugtát, számlát adott hogyan kell? A kérdés az, hogy maradhat-e a piacra továbbra is a nyugta számla, és a boltba a pénztárgép-használat vagy a piaci értékesítéseit adott nap végén be kell ütni a pénztárgépbe? Hogyan jár el ebben az esetben szabályosan? Ugye nem kell kettő pénztárgép? Köszönöm!

Kiskereskedelmi adó Kérdés

Üdvözletem! Amennyiben a cég tevékenységei között szerepel a 45.1, azonban a főtevékenysége 46.6, s a tényleges árbevétele is ebből adódik, akkor ebben az esetben vonatkozik-e rá a 109/2020. kormányrendelet? Válaszukat előre is köszönöm: Győri Hajnalka

Virágbolt kedvezménye Kérdés

Tisztelt Szakértő! Főfoglalkozású egyéni vállalkozó, főtevékenysége 477601 virág-, koszorú-, dísznövény-kiskereskedelem, bevételének kb. 95%-a ebből származik, valamint melléktevékenységként ajándéktárgy-kiskereskedelem is szerepel 5%. Ebben az esetben jogosult-e a koronavírus kedvezményre?

Főtevékenység esetén illeti meg a céget a járulékkedvezmény? Kérdés

A 45, 61, 68 kormányrendeletek elvolvasása után felmerült a kérdés: az egyesület főtevékenysége nem szállodaszolgáltatás, de van szállodája amelyet tagok és külső szállodavendégek is igénybe vesznek. Most már zárva van. 45 ember dolgozik ott egyébként. Kérdés: ebben az esetben is jár a járulékkedveszmény a munkavállalónak és a munkadónak is? Természetesen csak a szállodában dolgozó 45 főre gondolunk.

Veszélyhelyzethez kapcsolódó járulékkedvezmény Kérdés

Tisztelt Szakértő! A 62/2020. kormányrendelet értelmezéséhez szeretném kérni az állásfoglalásukat. A rendelet alapján:„Tényleges főtevékenységnek e rendelet alkalmazásában azt a tevékenységet kell érteni, amelyből az adózónak e rendelet hatálybalépését megelőző hat hónapban a legtöbb bevétele, de legalább bevételének 30 százaléka származott.” A kérdésem, hogy a vizsgálat során csak az árbevételt kell figyelembe venni, vagy az egyéb bevételt is, konkrétan az állami támogatásra gondolok. Főtevékenység valóban nem lehet a támogatás, de a jogalkotók akaratát vizsgálva, "mely szerint a rendelkezés alapvető célja, hogy a járványra tekintettel bekövetkező, csökkentett összegű bérfizetés, illetve a teljes munkaidő helyett részmunkaidőben történő foglalkoztatás okozta bércsökkenés hatását tompítsa", egy kicsit furcsának találom, hogy az állami támogatás mellett, mely biztosítja a munkavállalók teljes bérének a kifizetését, még jelentős járulékcsökkentést is lehet érvényesíteni. A kérdés sajnos nagyon aktuális, mert a márciusi bérek számfejtését már megkezdtük. Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel: Varró Mária

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Súlyos fogyatékosság miatti adókedvezmény

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Készenlét pótlékai

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 május
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close