hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Így határozható meg a vállalkozás tényleges főtevékenysége

  • adozona.hu

A nettó árbevétel alapulvételével megállapítható a tényleges főtevékenység szerinti bevétel, amely ahhoz szükséges, hogy a vállalkozások meghatározhassák, jogosultak-e a vészhelyzeti adókedvezményekre – szögezi le a honlapján közzétett tájékoztatójában a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

A veszélyhelyzeti szabályok alapján a 2020. novembertől 2021. májusig tartó időszak hónapjaira adókedvezmény jár bizonyos ágazatokban a szociális hozzájárulási adó, a kisvállalati adó, valamint a szakképzési és rehabilitációs hozzájárulás adónemekben a vonatkozó a 485/2020. számú kormányrendelet szerinti felsorolásban szereplő tevékenységet tényleges főtevékenységként végző vállalkozásoknak.

A kedvezményezett tevékenységeket az említett kormányrendelet 5. paragrafusának (1) bekezdése tartalmazza.

Tényleges főtevékenység az a tevékenység, amelyből az adózónak a kormányrendelet hatálybalépését, azaz 2020. november 11-ét megelőző 6 hónapban a legtöbb bevétele, de legalább a bevételének 30 százaléka származott [kormányrendelet 5. § (3) bekezdés].

A tényleges főtevékenység szerinti bevétel meghatározásakor nem kell figyelembe venni a nem vállalkozási jellegű bevételeket (mint például a támogatásokat), mivel azok nem kapcsolhatók közvetlenül a TEÁOR szerinti tevékenységhez. A költségek fedezetére kapott támogatásokat szintén figyelmen kívül lehet hagyni a bevétel meghatározásakor.

A tényleges főtevékenység szerinti bevétel tehát megállapítható a nettó árbevétel alapulvételével – ecseteli tájékoztatójában a NAV.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Táppénz alatt munkáltatói felmondás

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Egyszerűsített foglalkoztatás – bizonylatkiállítás

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Alapítványi támogatás

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 január
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs