194 találat a(z) előlegszámla cimkére

Engedményezés Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következő kérdésünk lenne. A tavalyi évben volt egy előlegszámlánk magánszemély részére 6 000 000 forint plusz áfa értékben. A magánszemély visszamondta a megrendelést. Jóváíró számla készülne az előlegről. Pénzmozgás nem történne, mert egy kivitelező cég átvenné a megrendelést, ugyanezen összeggel kiállítanánk a részére a számlát. Mindezen ügyletről készülne egy engedményezési nyilatkozat. Helyesen járunk el?

Előleg Kérdés

Tisztelt Szerkesztőség! Egyéni vállalkozó előleget fizet üzemanyagköltségre. Utána jönnek a számlák az üzemanyag-felhasználásról, melyeken szerepeltetik, mennyi a fennmaradó összeg. Kérdés: hogyan kell ezt egyéni vállalkozónál kezelni adózás tekintetében?

Előleg visszafizetése részletekben Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2012. évben technológiai eszközök eladására előleget kaptunk, amiről a banki jóváírás napjával áfát is tartalmazó előlegszámlát állítottunk ki. Időközben a szerződésben foglaltakat a partner nem teljesítette, így peres ügy lett belőle. 2014. évben a kapott előleg nettó (áfamentes) összegét ügyvédi letétbe helyeztük. 2016. február hónapban a felek peren kívüli megegyezés mellett döntöttek, és megállapodtak az előleg visszautalásában, viszont vitatták annak áfavonzatát, szerintük ilyen esetben áfamentes az előleg visszafizetése. Véleményünk szerint nem, ezért az ügyvéd által részükre utalt – felénk banki utalás igazolásával – „nettó” összeget úgy tekintettük, mint amely a fizetendő áfa arányos összegét is tartalmazza, vagyis résztörlesztésnek fogjuk fel. Ennek alapján állítottunk ki az átutalt összegről mínuszos előlegszámlát a banki utalás napjával (teljesítés dátuma, számlakiállítás és fizetés dátuma azonos.) A különbözet részünkről még nem került utalásra. Partnerünk álláspontja szerint helytelen a számla, mert csak úgy tudják befogadni, ha a teljes összeg visszautalása megtörtént. Tekintettel arra, hogy 2016. február hónapban bankszámlájukra a letéti összeg megérkezett, véleményünk szerint helyesen jártunk el az áfát is tartalmazó mínuszos számla kiállításával, majd a különbözet átutalásának napjával szintén kiállítjuk az áfát is tartalmazó mínuszos számlát. Várom megtisztelő válaszukat, hogy eljárásunk megfelel-e a törvényi előírásoknak.

Ingatlanértékesítés számlázása Kérdés

Két helyrajzi számon lévő, két különböző értékű ingatlan (telek, épület) eladásra került. Készült adásvételi szerződés is, melyben a vevő két egyenlő részben vállalta a vételár kiegyenlítését. A vételár első felét már át is utalta a vevő február hónapban. A második rész utalásának határideje 2016. 06. 30. Kérdésem: Lehet-e áfás előlegszámlát kiállítani erről a tranzakcióról, és a vételár teljes kiegyenlítésekor az előleget levonva, a számlán részletezni az ingatlanok (telek, épület) értékét? Vagy pedig előlegszámla helyett részszámlát (részletezve telek-, épületár felsorolással), a második részről pedig egy végszámlát ugyanilyen részletezéssel állítsunk ki? Még szeretném megkérdezni, hogy a számlák kiállításakor mi a teljesítési és a fizetési határidő? Tisztelettel:Mihály Gáborné

Előleg utáni áfa Kérdés

Nyílt végű pénzügyi lízing keretében kíván beszerezni személyautót egy kft., a szállítóval kötött adásvételi szerződés szerint előleget fizetett, melyről a szállító nettó plusz áfa összegben előlegszámlát állított ki. Levonható-e az előlegszámlában felszámított áfa?

100 százalék előleg Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha egy szálláshelyen (vagy másutt) a fizetett előleg 100 százalékos, azaz, amikor a vendég megérkezik, már nem kell semmit sem fizetnie, lehetséges-e, hogy az előlegszámla egyben végszámla is legyen? Technikailag hogyan kellene egy ilyen számlát kiállítani? Köszönöm!

Számla kiállítása rossz számlatömbbe Kérdés

Tisztelt Szakértők! Ügyfelem nyomdával gyártat egyedi előlegszámlát. A tavalyi év májusától ezekből a tömbökből lettek kiszámlázva az előlegre fizetett összegek. Nem vettük észre, hogy a számla sorszáma egy 0-val kevesebb, így érvénytelenek. Az előlegeket magánszemélyek fizették, kb. 2 500 darab számlát kellene újra kiállítani (plusz a végszámlákat helyesbíteni). Megoldható-e valamilyen módon, hogy az előlegszámlákat ne kelljen újraírni, esetleg egy jegyzőkönyvvel, vagy akármilyen más megoldás létezik-e erre a problémára? Az újonnan kiállított számlák mind tartalmukban, mind összegszerűen teljesen megegyeznének a régiekkel, az adóvonzatát megfizettük, tehát a költségvetésnek nem okoztunk hiányt. Az üzleti partnerek magánszemélyek, nem tartoznak az áfa hatálya alá. Nem minősül kiskereskedelmi értékesítésnek, tehát nem pénztárgép használatát váltottuk ki, termékbemutatós értékesítésről van szó. Válaszukat előre is köszönöm.

Számlázás 2016. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy panzió számlázásánál a következő esetek fordulnak elő, és ezzel kapcsolatban a számla kelte, teljesítési idő és a fizetés határideje lenne a kérdésem. előlegszámla: átutalással érkezik például 01. 10-én, vendég érkezése: 06. 28.; előlegszámla: bankkártyával leemelve például 01. 10-én, vendég érkezése: 06. 28., 3 nap múlva írják jóvá a számlánkon; előlegszámla: SZÉP-kártyával, vagy elküldi a vendég az igazolást, hogy elindította az előleget, például 01. 10-én, ezt 5 banki nap után írják jóvá, vagy ha nem küld igazolást, akkor csak akkor tudjuk meg, amikor a bankszámlákon megjelenik, a számla fizetési mód bankkártya: vendég érkezik 01. 15., bankkártyával leemelve 01. 15. Az összeg 3 nap múlva kerül a bankszámlánkra, számla fizetési mód SZÉP-kártya: vendég érkezik 01.15. szép kártyával leemelve 01.15. Az összeg 5 banki nap múlva kerül a bankszámlánkra Előre fizetés átutalással, például a vendégek érkeznek 03. 30-án, de az egész szállásdíjat előre ki akarják fizetni 01. 20-án. Több hónapos vendégnél havonta történik a fizetés, a számla kiállítása után. Például a 01. havi számlának mi a teljesítési ideje, ha a számlázás kelte 01.10.? Válaszát köszönöm, Zsuzsa

Áfatörvény 2016: így kell kiállítani az előlegszámlát Cikk

Hogyan helyes az előleg számlázása a 2016. januárjától hatályos áfatörvény szerint a meghatározott időközönként történő elszámolás esetén – kérdezte olvasónk. dr. Bartha László, adójogi szakjogász szakértőnk válaszolt.

Előlegszámla, végszámla Kérdés

Tisztelt Szakértő! Bt. mezőgazdasági gépek értékesítésével foglalkozik, MNB-árfolyam alá be van jelentkezve a NAV felé. Egy belföldi kft.-től előleg érkezett 35 ezer USD értékben. Az előlegszámla ki is lett állítva. Most a végszámla kerül kiállításra, melyen szerepel a teljes összeg, 40 ezer USD értékben, melyből le lett vonva az előleg, így a fizetendő 5 ezer USD lett. Szeretném kérni segítségét a számla helyes könyvelésében, az előlegtől a végszámla kiegyenlítésig. Gondolok itt az árfolyamokra, árfolyamkülönbözetekre (mikor kell árfolyamkülönbözetet elszámolni, mikori árfolyamot kell nézni), illetve az egyéb tudnivalókat is szívesen fogadom az ügylettel kapcsolatban. Köszönettel.

Irodabérleti díj számlázása Kérdés

Tisztelt Szakértő! A vállalkozás irodabérleti szerződést kötött egy másik, Magyarországon bejegyzett vállalkozással. A bérleti díjat a szerződésben éves időszakra (január 1. - december 31.) euróban határozták meg azzal a kikötéssel, hogy azt előre, legkésőbb december 31-éig megfizeti. A bérlő a bérleti díjat 2016. évre előre megfizette november 23-án. Kérdésem: mi a helyes számlázási mód, ki kell állítani előlegszámlát 11.23-ára és utána egy végszámlát december 31-ére? Végszámla esetén milyen árfolyammal számoljunk? Köszönöm válaszukat.

Állattartás bérmunkában Kérdés

Tisztelt Szerkesztőség! Az áfatörvény 59. paragrafusában szereplő előleggel kapcsolatban szeretnék tanácsot kérni. Ügyfelem bérnevelésben libát nevel. A szerződés szerint is és valójában is helyzet a következő: Egy integrátor cég április környékén kihelyezi a kis libákat és a tápot. A kis liba és a táp a szerződés szerint is az integrátor cég tulajdonában marad mindvégig. A jószágok és a táp nincs átszámlázva ügyfelem részére. Majd augusztus környékén az integrátor cég elviszi a nagy felnevelt libákat. Ügyfelem ekkor kiállítja a bérnevelésről a szolgáltatói számlát. Önök szerint ilyen esetben kell-e év elején előlegszámlát kiállítani?

Fizikailag nem teljesült előlegszámla áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Segítségét szeretném kérni. Cégünk körülbelül háromnegyed éve anyagokra előleget fizetett, az anyagok leszállítása a mai napig nem történt meg, mert a cég fizetésképtelenné vált, a kapcsolatot nem vette fel velünk ebben az ügyben. Ügyvédi úton indítottunk eljárást az előleg visszaszerzése miatt, ami most ott tart, hogy közjegyző által érvényesítjük a követelésünket. A számla a mai napig nem lett jóváírva. A számla befogadásakor az áfa összege levonható áfaként került a bevallásba. Az lenne a kérdésem, hogy mikor rendezzem az áfát, azaz mikor valljam be az áfa összegét fizetendő áfaként: amikor a perelt összeg a számlánkra beérkezik, vagy valamilyen módon érjük el azt, hogy a számlát jóváírják? A számla jóváírása befolyásolhatja-e a peres ügyek lefolyását? Előre is köszönöm a válaszukat! Üdv: Lendvainé

Bankba érkező előre utalás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném megkérdezni, hogy szabályos annak a bankszámlára érkező összegnek a könyvelése, amelyet egy rendezvényszervező cég előre utalással kér bankszámlájára befizetni a résztvevőktől a belépő jegyekért? A belépő jegyeket a rendezvény helyszínén adja át. Kell-e ezekről az összegekről előlegszámlát kiállítani – mivel azokat a teljesítés előtt kifizetik –, majd végszámlát kiállítani magánembereknek, akik alapjáraton nem kérnek számlát a szolgáltatásról? Tulajdonképpen a belépő jegy árát készpénzben fizetnék, de a helyfoglalás miatt kényszerül a cég előre utalással azt elkérni. A bankba érkező összegeket készpénzbefizetésként átvezetési számlára könyvelem, és a pénztárban szerepeltetem a rendezvény összes bevételét áfásan. Szabályos ez így? Vagy minden összegről kell készüljön előleg-, illetve végszámla kimenő számlaként, és akkor a bankból kiegyenlítésre kerül, amikor befizették az összeget? Köszönöm a választ előre is!

Mikrogazdálkodó társasági adó önrevíziója Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben szeretném a segítségét kérni: Mikrogazdálkodói egyszerűsített éves beszámolót választó kft. előző évi könyvelésében az alábbi hibát tártuk fel: Előlegszámlát bocsátott ki, melyet nem a vevőtől kapott előlegen szerepeltetett, hanem az értékesítés nettó árbevételét növelte. Ennek következtében több lett a nyeresége, több társasági és iparűzési adó lett megfizetve. Ezen összeg meghaladja a mérlegfőösszeg 2 százalékát. A kérdésem arra irányulna, hogy középső oszlopos mérlege nincs, viszont kell-e társaságiadó-bevallást önrevízióval módosítani, vagy az idei eredményemet csökkenthetem, és a 2015. évi társaságiadó-bevallásban összevontan kell szerepeltetni? Válaszát előre is köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Egyéni vállalkozó csed mellett

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Apai gyed

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Egyszerűsített foglalkoztatás

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close