hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Előlegszámla vagy nem előlegszámla?

  • adozona.hu

Olvasónk bérleti szerződésekkel összefüggésben tett fel kérdéseket az előleg és az ahhoz kiállított számla kapcsán. A jogszabály értelmezésében Bunna Erika adószakértő segített.

A kérdés részletesen így hangzik: szeretnék segítséget kérni előre fizetés és annak számlázása kapcsán, mert sajnos nem találtam egyértelmű állásfoglalást.

1. Helyszínbérleti szerződések esetén, ha előre rögzített teljesítési időpont van megadva a szerződésben (pl. 2021. május 30. – 2021. június 1.), ugyanakkor a szerződés aláírását követően számlakiállítás történik, 15 napon belül a 100 százalék bérleti díj kifizetésre kerül, és ez a teljesítés napját megelőzi (tehát előre fizetés történik), akkor nem előlegszámlát kell kiállítania a bérbeadónak?

2. Amikor a szerződés ugyanebben a formában van megfogalmazva (100 százalék előre fizetés), de számlaadásról nem esik szó benne, akkor a bérbeadónak kötelessége (a bankszámláján történt jóváírást követően) előlegszámlát, majd a teljesítést követően végszámlát kiállítania? Ha nem, akkor egy számlát állít ki (amely nem előlegszámla), és a kelte megelőzheti a teljesítés dátumát?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA

Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (áfatörvény) törvény alapján:

59. § (1) Termék értékesítése, szolgáltatás nyújtása esetében, ha a teljesítést megelőzően ellenértékbe beszámítható vagyoni előnyt juttatnak (a továbbiakban: előleg), a fizetendő adót pénz vagy készpénz-helyettesítő fizetési eszköz formájában juttatott előleg esetében annak jóváírásakor, kézhezvételekor, egyéb esetben annak megszerzésekor kell megállapítani.

(2) A jóváírt, kézhez vett, megszerzett előleget úgy kell tekinteni, mint amely a fizetendő adó arányos összegét is tartalmazza.

Olvassa el a témához kapcsolódóan az Adózóna „Áfabevallás: hiányzó közösségi adószám”, „E-áfabevallási, speciális adó-visszatérítési szabályok a tavaszi adócsomagban” és „Kockázatos-e szünetelő egyéni vállalkozótól befogadni számlát?” című írását is!

Az előleg kulcsfontosságú fogalmi ismérvei: tényleges vagyongyarapodás; teljesítési időpont előtt átvett; átadásában a felek előre megállapodnak a felek (előre bekért); teljesítés ellenértékébe beszámítandó; végül konkrét jövőbeni teljesítéshez kell kapcsolódnia.

Ez utóbbi feltétel egyébként egy Európai Bírósági ítéletben (C-419/02. sz. ügy) jelent meg, mely kimondta, hogy a pontosan meg nem határozott termékértékesítésért vagy szolgáltatatásnyújtásért fizetett előleg végképp nem tartozik a héa hatálya alá, főként a termékértékesítés és szolgáltatásnyújtás tartozik alá, nem az azok ellenértékeként teljesített fizetés. Előfordulhat például a gyakorlatban egy keretszerződés teljesítése során, hogy egy jelentősebb összegű előleg több teljesítésbe fog beszámítódni, melyeket előre nem is fognak meghatározni a felek. Az ítélet szerint előlegről ilyen esetben nem beszélhetünk.

Az előleg és az előre kifizetett pénz nem ugyanaz a fogalom a magyar adóhatóság joggyakorlatában sem.

Az 1. pontban megfogalmazott kérdést illetően, ha jól értem, a felek megállapodtak teljesítést megelőző fizetésről a szerződésben, így a fenti jogszabályhely szerinti összes feltétel teljesül, valóban előlegszámlát szükséges kiállítani. Amennyiben a teljesítés megtörtént, általánosságban teljesítésigazolás készül, melynek birtokában kiállítható a végszámla a fenti rögzített teljesítési időponttal. Értelemszerűen az előlegszámlánál a teljesítés napja a pénz jóváírásának napja lesz.

A 2. pontnál viszont, ahol nem állapodtak meg a felek az előlegben, csupán a vevő előre utalása történik, amely viszont az 59. § szerinti előlegnek nem felel meg, nem lesz adózási pont, így számlakibocsátással sem jár. Az egyik megoldás véleményem szerint, hogy megvárják a tényleges teljesítési időpontot, illetve a teljesítési igazolás elkészültét (hogy egyáltalán végbemegy e az ügylet) és akkor állítanak ki egyetlen számlát.

Másik megoldás lehet, ahogy Ön is írja, hogy a teljesítési időpont előtt kiállítanak egy számlát, amelyet egyébként az áfatörvény nem tilt.

163. § (1) Az adóalany a számla kibocsátásáról legkésőbb
a) a teljesítésig,
b) előleg fizetése esetében a fizetendő adó megállapításáig,
de legfeljebb az attól számított ésszerű időn belül köteles gondoskodni.

(2) Az (1) bekezdésben említett észszerű idő

a) a 89. § szerinti termékértékesítés vagy olyan szolgáltatásnyújtás esetén, amely után az adót a héa-irányelv 196. cikkének tartalmában megfelelő tagállami szabályozás alapján a szolgáltatást igénybe vevő fizeti, a teljesítés hónapját követő hónap 15. napján belüli,

b) az a) pont alá nem tartozó, valamint a kezelőszemélyzet nélküli automata berendezés útján teljesített termékértékesítéstől, szolgáltatásnyújtástól eltérő olyan esetekben, ahol az ellenértéket – ideértve az előleget is – készpénzzel vagy készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel térítik meg, haladéktalan,

c) egyéb, a b) pont alá nem tartozó olyan esetben, amelyben a számla áthárított adót tartalmaz, vagy annak áthárított adót kellene tartalmaznia, 8 napon belüli
számlakibocsátási kötelezettséget jelent.

Mivel a törvény úgy fogalmaz, hogy legkésőbb a teljesítésig kell kiállítani a számlát, nem lesz helytelen az a számla, amelynél a teljesítési időpontot a számlakibocsátás megelőzi. Egyedüli kockázat ilyen esetben, hogy a számla részét nem fogja képezni egy, az adóhatóság által előszeretettel megkövetelt teljesítésigazolás, illetve az ügylet akár meg is hiúsulhat, ekkor bizonylatkorrekcióra lesz szükség.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Magánszemély ingatlan bérbeadása és az áfa

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Számlázás

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Üzletértékesítés

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 december
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31