629 találat a(z) eho cimkére

Így adózik az osztalék után a katás, a kivás, az evás, a társasági adós Cikk

A különböző adózási módot (társasági adó, egyszerűsített vállalkozói adó, kisadózó vállalkozások tételes adója) alkalmazó társas vállalkozásoknak és tagjaiknak speciális szabályok szerint kell adózniuk az osztalék, osztalékelőleg után.

Szellemi szabadfoglalkozású restaurátor Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem segítségét. Szellemi szabadfoglalkozású restaurátor egyszeri alkalomra kötött szerződést számlaadási kötelezettséggel egyházi megbízásra. Kifizetőnek minősül-e az egyház? A kapott összegből alvállalkozókat is kell fizetni a feladat elvégzésére. Egy vállalkozásban ingatlanbérleti díj van a nevére elszámolva, 10%-os költséghányad figyelembevételével. Kérdés, hogy a mostani restaurálási munka tekinthető-e önálló elszámolásnak, tételes költségek figyelembevételével? Milyen adózási tételek terhelik a jövedelemrészt, például szja, eho, ki fizeti ki és vallja be, lehet ez a megbízott restaurátor? Tisztelettel: Géczi Sándorné

Szociális hozzájárulási adó – eho Kérdés

Tisztelt Szakértő! A jelenlegi szabályok szerint osztalékfizetés esetén az eho járulékfizetési maximuma 450 ezer forint. A szociális hozzájárulási adó átalakítása miatt (2018.évi LII. torvény – eho megszűnése) 2019. január 1-jétől változik-e a fenti összeghatár?

Egyetemisták albérletben: nem mindegy, ki köti a szerződést! Cikk

Egy hónappal az új tanév indulása előtt elkezdődött a lázas albérletkeresés. A diákok albérleti díját jellemzően a szülők fizetik. Ügyelni kell arra, hogy ki köti a bérleti szerződést a bérbeadóval, ha például a diáknak vagy a szüleinek más településen van ingatlanuk, és azt bérbe adják.

Kihirdették a szociális hozzájárulási adóról szóló törvényt Cikk

A 2018. évi 123. számú Magyar Közlönyben megjelent a 2018. évi LII. törvény a szociális hozzájárulási adóról.

Eho felső határa Kérdés

Egyik cégünknél a cégvezető (nyugdíjas, munkaviszonyos) év közben nagyösszegű osztalékot vesz fel. Minden hónapban munkabért is számfejtünk részére. Az osztaléknál vont ehót az évi 450 ezer forintos keretösszeg erejéig határozzuk meg (az eddig munkabérből levont egészségbiztosítási járulékokat is beszámítva, csak a fennmaradó összeget vonjuk az osztalékból). Év végéig azonban a havi munkabérekből levont egészségbiztosítási járulékokkal túllépi a 450 ezer forintos határt, így az év végi szja-bevallásnál ehotúlfizetés keletkezik. Kérdésünk, van-e arra mód, hogy amint az évi 450 ezer forintos határt elérjük, a munkabérből ne kerüljön levonásra az egészségbiztosítási járulék? Köszönettel: Béta Kft.

Angol tulajdonossal megszűnt cég vagyona Kérdés

Tisztelt Szakértők! Egy végelszámolás alatt álló kft. jegyzett tőkén felüli vagyona 200 millió forint, az eredménytartalékban van (a bankszámlán). A végelszámolás zárásakor ezt az összeget "vállalkozásból kivont jövedelem"-ként kell kifizetni, ami után 15 százalék szja és 14 százalék eho fizetendő magyar magánszemély tulajdonos esetén. Kérdésünk az, hogy a tulajdonos angol magánszemély, aki rendelkezik ugyan magyar adóazonosítóval, de adózásban angol illetőségű, akkor neki kell-e Magyarországon szja-t és ehót fizetni, vagy a teljes bruttó összeg utalandó neki és Angliában adózza le? Köszönettel, Szentesi Péter

Eho brit osztalék és üzletrész-értékesítés után Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyar magánszemély egy angol cég tagjaként eladta az üzletrészét a másik tagnak, erre 2017-ben előleget kapott (az üzletrész-értékesítés szerződésének dátuma 2018. februári). Osztalékot is kapott ettől a cégtől 2017-ben. A kapott előleg és az osztalék után egészségügyi hozzájárulást hogyan kell Magyarországon fizetnie? Az szja-bevallás melyik sorában szerepeltessük ? (2017 szeptemberétől Magyarországon be volt már jelentve, járulékot fizetett). Angliában tavaly nem fizetett sem az üzletrész-értékesítés, sem az osztalék felvét után semmit. Előre is köszönöm

Elfogadta az Országgyűlés a szocho-törvényt Cikk

Elfogadta az Országgyűlés pénteken az átalakított szociális hozzájárulási adóról szóló törvényjavaslatot. Az új szabályozás 2019. január 1-jén lép hatályba.

Eredménytartalék sorsa kényszertörlés esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kényszertörlés alatt álló cégnél az eredménytartalékban szereplő összeget a tulajdonostársakat megillető arányban osztalékként kell kifizetni, tehát 15% szja és 14% eho fizetendő, akkor is, ha a pénzeszközök között ez az összeg már nem áll rendelkezésre? Előre is köszönöm Üdvözlettel: Reinhardt Éva

Szocho: húzd meg, ereszd meg 2019-től Cikk

Több kedvezmény megszűnik, 14 százalék eho helyett 19,5 százalék szochót kell majd fizetni egyes jövedelmek (például az osztalék, árfolyamnyereség) után, s e kötelezettségeket a mostaninál magasabb jövedelemhatárig kell teljesíteni. Egyebek közt ezek a megszűnő eho és az átalakított szocho önálló törvényben javasolt újdonságai.

Ehofizetési kötelezettség II. Kérdés

Azonos című, nemrégiben megválaszolt kérdésemmel kapcsolatban további kérdésem lenne, hogy ha a szakértő által javasolt javítást megcsinálom, önrevízió címén, akkor a 16-01 lap 7. sorába a kötelezettség alapjához 0-t kell írnom, a kötelezettségváltozáshoz pedig mínusz 450 000-et?

Összevonják a szochót és az ehót, új adómérték Cikk

Új jogszabály határozná meg a jelenleg két külön törvényben szereplő szociális hozzájárulási adót és az egészségügyi hozzájárulást – olvasható az Országgyűléshez a kormány által kedden T/627. számon benyújtott, a szociális hozzájárulási adóról szóló törvényjavaslatban.

Ehofizetési kötelezettség Kérdés

Másik tagállamban biztosított magyar állampolgár Magyarországon bérbead. Az eho-törvény 5. § (3) bekezdés szerint nincs ehofizetési kötelezettsége (2017), viszont ennek jelölésére a 1753-as bevallási nyomtatvány nem ad lehetőséget, automatikusan előírja a 450 ezer forintot. Mi a teendő, melyik nyomtatványon lehet ezt jelölni, vagy hogy kell jelezni, hogy ezt töröljék?

Eho vagy szocho fizetési kötelezettség Kérdés

Tisztelt Szakértő! Uniós országból jöttek külföldi személyek egy magyarországi kifizető rendezvényére, előadást tartani. Az előadás megtartásáért nem kértek díjazást, de az előadás anyagát felhasználási díj ellenében adták át. Rendelkeznek illetőségigazolással, így adóelőleget nem vonunk a felhasználói díjból. Kell-e szochót vagy ehót fizetni a díjazásuk után? Válaszát köszönöm

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Cégautó értékesítése

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Ingatlan áfa

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Lakásingatlan-hányadok értékesítése

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs