625 találat a(z) eho cimkére

Eho-/szochofizetési kötelezettség Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyarországi kifizető egy Kanadában élő személy részére megbízási díjat és felhasználói díjat fizet. A személy a munkát is Kanadában végezte, ezáltal Magyarországon nem minősül biztosítottnak. Adóelőleget azonban vonunk tőle, mert nem adott le illetőségigazolást. A megbízási díja és a felhasználói díja után kell-e szochót vagy ehót fizetnie a kifizetőnek? Válaszát köszönöm

Mezőgazdasági őstermelő Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy mezőgazdasági őstermelő 2016. évben nagyon nyereséges volt és nagy összegű ehót fizetett be. Kérdésem az lenne, hogy tételes elszámolóként ezt az eho összeget költségként figyelembe veheti-e? Illetve az iparűzési adót költségként elszámolhatja-e? Válasza sürgős lenne! Köszönöm szépen!

Osztalék utáni ehofizetés Kérdés

Tisztelt Szakértők! Júniusban osztalékkifizetés történt a 2016. eredményhez kapcsolódóan. Az szja meg lett fizetve utána, de nem látom, hogy ehót fizetett volna a cég. A bérszámfejtésben sem szerepel. A magánszemélyek nem lépték túl a 450 ezer forintos keretet, az biztos. Van- e valami kivétel, hogy a cég magánszemély tulajdonosai, ha kapnak osztalékot, ne fizesse meg a cég az utána járó ehót? Én nem tudok ilyen kivételt. Ebben kérném a megerősítést. Amennyiben kell fizetni ehót, mi az alapja? Fel kell bruttósítani az osztalék alapját? Köszönöm a segítséget. Üdvözlettel: Tímea

További tehercsökkentést ígért az államtitkár Cikk

A makrogazdasági feltételek kedvező alakulására tekintettel – a szociális hozzájárulási adó 22-ről 19,5 százalékra mérséklését kezdeményezik 2018. január 1-jétől, ami a tervezettnél 0,5 százalékponttal nagyobb mértékű csökkentés, foglalja össze a kormányportál Cseresnyés Péter munkaerőpiacért és képzését felelős államtitkárnak az Országgyűlésben elmondott expozéját. A teljes csökkentéssel 200 milliárd forintot hagy a kormány a vállalkozásoknál, amiből a további 0,5 százalékpontos mérséklés mintegy 40 milliárd forintot tesz ki.

Katás egyéni vállalkozó bitcoin-bányászattal kapcsolatos adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben szeretném kérni a segítségét. Adott egy katás egyéni vállalkozó, aki bitcoin-bányászattal foglalkozik. Tegyük fel, hogy a bevétele nem haladja meg a 12 000 000 forintot az évben. Jól gondoljuk-e a következő két pontot: • a bányászatból a havonta jóváírt bitcoin összege forintra átváltva beleszámít a kata adóalapjába? • illetve amikor a vállalkozó bitcoint vált át forintra, akkor az árfolyamkülönbözet után – tekintettel arra, hogy az adott bitcoin összeget már kata adózással letudta, így magánszemélyként birtokolja –, mint magánszemély úgy adózik, mint az egyéb bevétel után, így 15 százalékos szja és 22 százalékos eho megfizetésére kötelezett? Válaszát előre is köszönöm!

Bérleti díj Kérdés

Lányom külföldre költözött. Munkahelye és biztosítása is van Hollandiában. Magyarországon van egy ingatlana, amit már korábban is bérbe adott egy cégnek. Kérdésem az lenne, hogy továbbra is a magyar törvények szerint adózik-e, és hogy az egészségügyi hozzájárulást is kell-e fizetnie, mivel a cég továbbra is bérli az ingatlant?

Így adóznak a külföldi magánszemélyeknek kifizetett jövedelmek Cikk

Sokszor okoz fejtörést a munkáltatóknak, hogy milyen adózási szabályok vonatkoznak a külföldi illetőségű magánszemélyek részére juttatott, belföldről származó jövedelmekre. Cikkünkben ismertetjük a legfontosabb kifizetői tudnivalókat.

Terhek 2018-ban csökkenő szocho és növekvő minimálbér mellett Cikk

Csökkenjen 2018-ban a szocho és az eho mértéke, nőjön a főállású katások ellátási alapja: ezt indítványozza Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a T/17776. számon beterjesztett törvényjavaslatában. A jövőre jócskán növekvő minimálbér és garantált bérminimum mellett hogyan alakulnak a vállalkozók terhei? Kiszámoltuk.

A miniszter kiszámolta: ennyit nyernek a vállalkozások Cikk

Két és fél százalékponttal csökkennek a vállalkozásokat érintő közterhek, amennyiben az Országgyűlés megszavazza Varga Mihály kedden benyújtott törvényjavaslatát; a nemzetgazdasági miniszter az MTI-nek elmondta: beváltotta a reményeket a tavaly aláírt novemberi hatéves bérmegállapodás, ezért indítványa értelmében jövő januártól 2 helyett 2,5 százalékponttal lesznek kisebbek a munkáltatói adók.

Szlovákiai állampolgár, magyar eho Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szlovák állampolgár magyarországi házát kiadja. 1 millió forint feletti az éves jövedelme a bérbeadásból 2016-ra vonatkozóan. Jól értelmezem-e a törvényt, hogy nem kell ehót fizetnie a 2016-os bérbeadásból származó jövedelme után, ha Szlovákiában dolgozik/ott biztosított, A1es igazolása megvan róla? Köszönettel.

Béren kívüli juttatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Dolgozónk januárban megkapta az első félévi béren kívüli (pénzbeli és SZÉP-kártya) juttatását. Munkaviszonya májusban közös megegyezéssel megszűnt. A cafetéria keret feletti időarányos részét a szabályzatban foglaltak alapján a munkabéréből levontuk. A januárban befizetett adók (alap 1,18-szorosa után 15 százalék szja, 14 százalék eho) önellenőrzéssel javítható, vagy a május havi kötelezettségből levonható? Válaszát köszönöm.

Ajándék vagy jövedelem? Kérdés

Egyéni vállalkozó működtet egy online újságot, az ő nevén van az újság üzemeltetésének engedélye. A lap nem termel nyereséget, szinte bevétele sincs. Ezért magánszemélyek támogatják a médium fennmaradását, részben úgy, hogy az egyik újságíró bankszámlájára kisebb-nagyobb összegeket utalnak adományként (átlagban havi 20 ezer forint gyűlik össze). Az említett újságíró nincs jogviszonyban az egyéni vállalkozóval, munkanélküli magánszemély. A kapott támogatás összegét – mely e magánszemély számlájára érkezik – milyen közteher (adó, illeték stb.) terheli? Mikor lehetne ajándéknak tekinteni és az után fizetni illetéket? A 150 ezer forint (illetékmentesség határa) ajándékozónként vagy ajándékozottakként értendő? Amennyiben jövedelemnek számít, akkor szja és eho terheli? Köszönöm válaszukat: Várnainé Mizsei Gabriella

Autóbérlés magánszemélytől Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. magánszemélytől bérelne személygépkocsit. Szeretnék érdeklődni, hogy miként alakul az adózás a kft. és a magánszemély esetében? Ha jól gondolom, akkor a magánszemély tulajdonos fogja megfizetni a cégautóadót negyedévente. A kft. pedig a szerződéses összeg alapján levonja, megfizeti és 08-as nyomtatványon bevallja a 15 százalékos szja-t, illetve a vállalkozást terheli a 22 százalékos eho-fizetési kötelezettség, amit ugyancsak a 08-as nyomtatványon vall be a kft. Ezzel egyidejűleg a kft.-nél a felmerülő költségek (üzemanyag, javítás stb) már elszámolhatók? Válaszát előre is köszönöm.

Útiköltség-térítés megbízási jogviszony esetén Cikk

Adott egy cég, ahol az ügyvezető megbízási jogviszonyban látja el a feladatot (másik cégben 8 órás alkalmazott). Élettársának autóját használja a céges ügyek intézéséhez. Milyen módon lehet megtéríteni az útiköltségét? – kérdezte olvasónk. Surányi Imréné okleveles közgazda válaszolt.

Egyetemi tanulmányok finanszírozása Kérdés

A következő ügyben szeretnék állásfoglalást kérni: Egy kft. magánszemély tagjával megállapodást kötött tanulmányok finanszírozására, jövőbeni munkavégzési kötelezettség ellenében, a Ptk. alapján. A kft. tagja nem működik személyesen közre a társaság tevékenységében. A kft. a megállapodás alapján a 3 éves képzési idő alatt havonta a magánszemély bankszámlájára utalt pénzösszeggel kívánja finanszírozni a külföldi egyetemi tanulmányait. A finanszírozott kötelezettséget vállal arra, hogy a diploma megszerzését követően 3 éves határozott idejű munkaviszonyt létesít a finanszírozóval az egyetemi tanulmányok alatt megszerzett szakmában. Szerződésszegés esetén a finanszírozott köteles a kifizetett ösztöndíjat – 1,5 százalék kamattal növelten – visszafizetni a finanszírozó részére. Milyen közterhek megfizetésével kell számolnia a kft.-nek a fenti támogatás esetén? Keletkezik-e a magánszemélynek jövedelme? Szerződésszegés esetén a 1,5 százalékos kamatfizetés esetén lesz-e a magánszemélynek kamatkedvezményből származó jövedelme? Elszámolható-e költségként a kft.-nél a fenti támogatás? Ha igen, akkor milyen jogcímen? Válaszukat előre is köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Megbízási jogviszony mellett adott költségtérítés

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Ingatlanvásárlás illetéke

Surányi Imréné

okleveles közgazda

SZÉP-kártya juttatás hűségidőre

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close