629 találat a(z) eho cimkére

SZÉP-kártyák közterhei 2019-ben Cikk

Gyökeresen átalakul 2019-től a munkáltatói juttatások rendszere.

Versenybíró Kérdés

Tisztelt Szakértő! Segítséget kérnék, hogy versenybírói elszámolás esetén, ahol a kifizető és a kiküldő nem ugyanaz az egyesület, akkor (költségnyilatkozatot figyelembe véve) a jövedelem után szja (15%), eho vagy szocho fizetési kötelezettség van-e? Például a versenybírói elszámolás alapján 10 ezer forint jövedelmet 10 százalékos nyilatkozat figyelembe vételével mennyi a fizetendő adó? Sajnos több 'fórumon' eltérő véleményekkel lehet találkozni, természetesen jogszabályi hivatkozás nélkül. Segítségét előre is köszönöm!

Osztalékfizetés követelés terhére Kérdés

Tisztelt Adózóna! Cégünknek az egyik tagjával szemben bruttó 5 millió forintos osztalékfizetési kötelezettsége van. Ugyanezen taggal szemben azonban 5 millió forint követelése is van a cégnek, egy kölcsön miatt. Kérdéseink: 1.) Köthetnek-e olyan megállapodást, melyben az osztalékfizetési kötelezettséget és a kölcsönkövetelést egymással szemben elszámolják egymással? 2.) Hogyan történik ebben az esetben az adó- és a 14 százalékos ehofizetés? Mivel pénzmozgás nem történne, így helyes az, hogy a tag fizeti meg a közterheket a negyedévet követően? Vagy mivel egyébként munkabért is kap a cégtől, abból kell esetleg levonni a szja- és az ehotartozást is? Ha ez utóbbi a megoldás, akkor van valamilyen levonási korlát a munkabérből?

Külföldi munkaviszony és egyéni vállalkozás Kérdés

Tisztelt Horváthné Szabó Beáta A https://adozona.hu/kerdesek/2018_11_25_Kulfoldi_munkaviszony_es_egyeni_v_iij válaszához kérnék még egy kis pontosítást. Az osztalékjövedelem után fizetendő ehót sem kell így megfizetni? Mi a helyzet, ha adott évben volt magyar és osztrák jogviszony is? Ilyenkor időarányosan kell az ehót számolni?

2018. évi osztalék kifizetése 2018-ban. Kérdés

Azt hallottam, hogy a 2018. évi osztalék az átmeneti rendelkezésekben foglaltak szerint 2018-ban kifizethető az eredménytartalék terhére, tekintettel az eho változására. Köszönettel. Négyökrüné

Vételi opciós jog Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben kérem szíves álláspontját. Egyszemélyes kft. tárgyév elején 6 millió forintos saját tőkével rendelkezett, mikor két magánszemély vételi opciós jogot vásárolt a cég 1/3-1/3 tulajdoni részére 2-2 millió forint készpénzért. A vételi opció érvényesítésére 3 év áll rendelkezésre. Tárgyév végére a kft. saját tőkéje lényegesen megnőtt, a következő évre további sajáttőke-növekedés várható. Ezért a kft. tulajdonosa úgy döntött, hogy visszavásárolná a két vételi opciós jogot. Ezért közbenső mérleget készít, s majd az abban szereplő saját tőke és kalkulált adózott eredmény 1/3-1/3-ának megfelelő összeget jelölné meg visszavásárlási árnak. Az alábbi kérdésekben kérem szakmai segítségüket. Ha a kifizetésre az idei évben sor kerül, az a magánszemélyeknél milyen jellegű jövedelem lesz? Helyes-e az az álláspontom, hogy a vételi opciós jogról ellenérték fejében történő lemondás egyéb jövedelemnek minősül a jövedelmet megszerző magánszemélynél, és az egyéb jövedelmet 15 százalékos szja és 19,5 százalék eho megfizetése mellett lehet megszerezni? Valamint, ha helyes az egyéb jövedelem besorolás, jól értelmezem-e az ehotörvény 3. paragrafusát, miszerint a teljes kifizetett összeget terheli az egészségügyi hozzájárulás? Ha a magánszemélyek egy éven belül a befektetett pénzük sokszorosát kapják meg ezáltal, könyvelőként van-e bejelentési kötelezettség a pénzmosásról szóló törvény alapján? Mi a fenti események helyes könyvelési módja? Köszönettel: Domján M.

Életbiztositás megszüntetése miatti adókötelezettség Kérdés

2009. évben a CIG Pannónia Életbiztosítositó Zrt.-nél SIGNUM Befektetéshez kötött Életbiztositást 2018 decemberében megszüntetném. Milyen szja- és eho-kötelezettség terhel?

Eszköz bérbevétele magánszemélytől Kérdés

Ha a vállalkozás magánszemélytől eszközt bérel, akkor a 19,5 százalékos eho-kötelezettség a bérbeadót vagy a bérbevevőt terheli? Válaszát előre is köszönöm

Osztalék ehója és szociális hozzájárulási adó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy cég tulajdonosa 2018-ban felvesz osztalékelőleget, amiből csak a 15 százalék szja kerül levonásra. A 2018-as beszámoló elfogadásakor szavaznak meg osztalékot. A 2018-ban felvett osztalékelőlegre 2019-ben ehót vagy szociális hozzájárulási adót kell fizetnie a tulajdonosnak? Köszönettel: Jancsó Katalin

Megbízási díj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Tag – NEM ügyvezető – személyesen közreműködik a társaságban. Ezért havi megbízási díjat kap, mely nem éri el a biztosítási küszöböt. Kérdésünk, hogy milyen járulékterhei vannak a fenti jövedelemnek? Bizonytalanok vagyunk abban, hogy a fenti összeget a társaság részéről szociális hozzájárulási adó és szakképzési hozzájárulás terheli (levonások: csak szja, mivel nem jár biztosítotti jogviszonnyal), vagy ez önálló tevékenységből származó jövedelem, melyet 19,5 százalékos eho terhel? segítségüket nagyon szépen köszönjük!

Szja- és eho-fizetési kötelezettség Kérdés

Kapcsolt vállalkozástól bérlek munkaerőt. A munkavégzés a mi cégünk részére történik, de a felmerülő munkaerőhöz kapcsolodó költségeket a kapcsolt EU-s cég kiszámlázza cégünknek. Ha itt ezen munkavállalónak Magyarországon szállásköltsége merül fel, azt a mi cégünk könyveiben kell/ lehet nyilvántartani? Természetbeni juttatásként az szja- és eho-fizetési kötelezettsége keletkezik a cégünknek?

Osztalékelőleg fizetése utáni szocho 2019. évben Kérdés

Szeretnék segítséget kérni, ha 2018. évben kifizettem osztalékelőleget, majd ez osztalékká válik 2019. évben, hogyan fogok utána adózni? Ugyanis az előlegnél nem vonok utána jelenleg ehót, viszont 2019. évben megszűnik az eho, és lesz helyette szocho, akkor már a magasabb összeget kell figyelembe venni a felső határ tekintetében, vagy valamilyen átmeneti szabály? Mi van akkor, ha most megfizeti előre az ehót, annak ellenére hogy csak osztalékelőleget fizet. Az eredménytartalék lehetőséget ad osztalékelőleg kifizetésére. Köszönöm előre is a segítséget.

Szocho és járulék kiküldetésben – változások az új adócsomagban Cikk

A pénzügyminiszter T/2931 számon a Parlamenthez benyújtott törvényjavaslata (Javaslat) több ponton tartalmaz módosítást, pontosítást melyek ismerete szükséges a rövid és hosszú távú külföldi kiküldetéseken dolgozó járulék és szocho kötelezettségének meghatározásánál. A módosító javaslatok egy része hatással van a Magyarországon dolgozó külföldi munkavállalók adó- és járulékkötelezettségére is. Az alábbiakban olvashatják az erről készült összefoglalót.

Ingóság bérbeadása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy őstermelő traktorját szeretné kölcsönadni egyéni vállalkozó vejének, kb. 3 hónapra. A veje szolgáltatásra használná, az üzemanyagot el szeretné számolni. Természetesen díj nélkül történne az átadás, de helyesen szeretnének eljárni. Lehet ingyenesen kölcsönadni? Amennyiben nem, az adófizetés (szja, eho) a piaci ár szerint történik és önálló tevékenységből származó bevétel lesz? (Szja-bevallás 7,.vagy 9 sora?) Köszönöm válaszát.

Osztalékelőleg Kérdés

Szeretnénk évközben osztalékelőleget kivenni. Az előleg kifizetésekor levonom az szja-t, az ehót is, mivel a tag nyilatkozik hogy vonjuk le. Az osztalék 2019 évben kerül jóváhagyásra. Kell-e valami különbözetet fizetni majd, mivel megváltozik 2019-ben az osztalék után fizetendő adók mértéke és az adóneme is!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Import láncügylet az Egyesült Királyságból?

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Egyéni vállalkozó foglalkoztatása

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 július
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs