hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Szocho: húzd meg, ereszd meg 2019-től

  • dr. Radics Zsuzsanna társadalombiztosítási szakértő
4

Több kedvezmény megszűnik, 14 százalék eho helyett 19,5 százalék szochót kell majd fizetni egyes jövedelmek (például az osztalék, árfolyamnyereség) után, s e kötelezettségeket a mostaninál magasabb jövedelemhatárig kell teljesíteni. Egyebek közt ezek a megszűnő eho és az átalakított szocho önálló törvényben javasolt újdonságai.

T/627. számon június 19-én nyújtotta be a kormány azt a 2019. január 1-jétől hatályba lépő törvényjavaslatot, amely önálló, külön törvényben szabályozza a szociális hozzájárulási adót. Az indítvány szerint nem változna az adóalanyok köre, illetve „csak” annyiban, hogy akinek eddig bizonyos jövedelmei után egészségügyi hozzájárulást kellett fizetnie, annak 2019-től már a jelenlegi ehónál magasabb mértékű szochót kellene lerónia.

A szocho mértéke egyébként a törvényjavaslat szerint továbbra is 19,5 százalék lenne, jóllehet korábban 2 százalékpontos mérséklést ígértek.  Jelentős változás, hogy szűkülne a szociális hozzájárulási adókedvezmények köre: 2019. január 1-jétől megszűnne:

♦         25 év alatti pályakezdők, valamint 25 illetve 55 év feletti foglalkoztatottak utáni,
♦         Karrier Híd Programban részt vevők esetében járó,
♦         kutatás-fejlesztési tevékenység után érvényesíthető,
♦         doktori (PhD) vagy ennél magasabb tudományos fokozattal, vagy tudományos címmel rendelkező kutató, fejlesztő munkavállalót foglalkoztató által igénybe vehető,
♦         a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény szerint doktori képzésben részt vevő hallgató vagy doktorjelölt munkavállalót foglalkoztató által igénybe vehető,
♦         a szabad vállalkozási zónában működő vállalkozás új munkavállalóira igénybe vehető,
♦         a tartósan álláskeresők után igénybe vehető,
♦         a csed, a gyed, a gyes vagy a gyet folyósítása kapcsán érvényesíthető

kedvezmény.

Az utóbbi kedvezmény ezentúl csak az olyan munkaerőpiacra lépő nők után járna, akik szülőként legalább 3 gyermekre tekintettel családi pótlékra jogosultak.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből megtudja, milyen változások lesznek még a kedvezményeknél, mekkora teher rakódik a forrásadós jövedelmekre, milyen könnyítést kapnak a nyugdíjasok!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A 2019-es változásokról további cikkeket itt olvashat!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (4)
Ruszin Zsolt

A cikk kiváló, a szochó csökkentés meg nemzetgazdasági teljesítménytől függ. Még az is lehet, hogy a költségvetési törvény indoklása szerint csak 2019 félévtől jön a szochó csökkentés. A nyugaton fújt banki buborék és a vámháború hatása így is kemény lesz.

A szochó kedvezményrendszere mai szemmel nézve már bonyolult, pedig a NAV éppen felkészült, hogy kiajánlja a kedvezményt a munkáltató számára a tárhelyére küldött értesítővel, ami így akár önellenőrzéssel is igénybe lehetne venni. Az adócsökkentésnél viszont jogosan merül fel, hogy ne maradjanak adminisztrációt gerjesztő, nehezen ellenőrizhető preferenciák. A szochó ellenőrzése a NAV-nál amúgy is fehér holló, csak a hivatal erről nem szeret beszélni.

Hosszú távon állandó, alacsony kulcsú, kedvezményektől mentes adók kellenek. A KIVA 12%-ra csökkentése is meglehet, de szerintem a kormány kivárja az őszt a döntéssel.

radics.zsuzsanna

A KIVA kapcsán a változásokról kolléganőm írt cikket, amely elérhető a következőn: http://adozona.hu/2019_es_valtozasok/Adocsomag_2019_javasolt_valtozasok_a_kivaba_1ECB6U

Miklós C.

A törvényt átolvasva (nem vagyok szakértő és lehet, hogy butaságot is mondok), nekem az jött le, hogy a KIVA cégeket ez a változás annyiban érinti, hogy EHO-t nem kell fizetni. KIVA + SZJA marad.
Kíváncsi leszek a végére.

Biró László

Arról nem esik szó a cikkben, hogy mi a helyzet a KIVA-s vállalkozások osztalékával. Mindenkit betereltek oda, most meg majd az osztaléknál bukják amit megspóroltak? Eddig levonhatták a 7%ot egy alacsonyabb korlátból, most pedig egy magasabb korlátból majd semmit? Ráadásul jövőre a minimálbér is több lesz ...

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Flottakezelő

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close