629 találat a(z) eho cimkére

Kiva és a szocho Kérdés

A kisvállalati adó egy egyszerűsített adónem, amely három, a vállalkozások által fizetendő adónemet vált ki, a szociális hozzájárulási adót, a szakképzési hozzájárulást és a társasági adót. Kérdésem: az eho megszűnt, beleolvadt a szochóba, mivel szocho alól mentes a cég, akkor most a céges telefon magánhasználata és a hasznosítási díj után eddig fizetendő 19,5% alól is mentesül?

Osztalék közterhei Kérdés

A társaság 2018. évben osztalékelőleget fizetett, és a 2018. évi beszámoló elfogadásakor fogja az osztalékot megszavazni, valószínűleg az előlegnél magasabb összegben. Kérdésem, hogy a megszavazott osztalék után a 2019. évi kifizetéskor még 14 százalék ehót kell figyelembe venni, vagy már az új szabály szerint a szociális adót?

Osztalék-visszafizetés Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kft. természetes személy tagokból áll. Előző években az osztalék rosszul lett kiszámítva (az osztalék egy része keresetarányosan kerül felosztásra). A taggyűlés határozata alapján 2018-ban megtörtént az előző évek osztalékának újra felosztása. A végösszeg ugye nem változott, de volt, akinek vissza kellett fizetni, és volt, akinek még járt osztalék. Mivel egyik bérprogram se ismeri az osztalék-visszafizetés fogalmát, ezért csak úgy tudtam a programba bevinni, hogy osztalékelőleg visszafizetés. Vontam belőle szja-t és ehót is annak ellenére, hogy az osztalékelőlegből nem kell. Ezzel egy időben volt 2018. évi osztalékelőleg-fizetés is (hogy a tag ne otthonról hozzon vissza pénzt). A 08-as bevallást csak úgy tudtam megcsinálni, hogy a nettó összegből (osztalékelőleg-visszafizetendő osztalék)vontam az szja-t és ehót. Most ki kellene adni az M30-as bevallást, de nem tudom, hogyan. És, hogy még szebb legyen a történet, 2018-ban nincs az osztalékból eho, van helyette szociális hozzájárulási adó. Előre is köszönöm válaszát. Üdvözlettel: Tóthné

Új szochotörvény Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretnék segítséget kérni az eho helyett életbe lépett szochotörvény kapcsán. Mi jogvédő iroda vagyunk és a szerzők jogdíjait fizetjük ki eddig levont szja és befizetett eho után. Most jól értelmezzük a törvényt, hogy az szja nem változott, viszont eho helyett 19,5 százalék szochót fizetünk be? Köszönöm

2018. évi osztalékelőleg terhei Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk 2018. évben tulajdonosainak osztalékelőleget fizetett ki. Levontuk és bevallottuk a 15 százalék szja-t. Kérdésem, mikor kell megfizetni az osztalékot 2019. évtől terhelő szochót? A 2018. évi osztalékot még 14 százalék eho, vagy már 19,5 százalék szocho terheli? Mikor esedékes az osztalékelőleg, illetve az osztalékot terhelő szocho? köszönöm válaszát.

Eho elszámolása költségként Kérdés

Egyéni vállalkozó osztalékalap utáni ehója elszámolható költségként a 2018. évre?

Osztalék/osztalékelőleg 2018 Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk ügyvezetése a 2017. évre vonatkozóan jóváhagyott osztalékot a 2018. év folyamán kivette, a kötelező szja és eho megfizetése mellett. 2018 decemberében ismét felvett osztalékot/osztalékelőleget? a 2018-as évre vonatkozóan. Könyvvizsgálónk határozottan állítja, hogy már nem létezik olyan mint osztalékelőleg, mivel az az eredménytartalékból van kivéve, már nincs adózott eredmény stb., és mivel 2018-ban már megfizetésre került az eho a 450 000 forintos plafonig, ezért a 2018 decemberében kivett összegre sem kell megfizetni sem most, sem majd akkor, amikor a 2018-as beszámoló elfogadásra kerül 2019-ben. Szeretnék erre egy megerősítést vagy cáfolatot kérni: a 2018. évre vonatkozó, 2018 decemberében kivett osztalék/osztalékelőleg, után valóban nem kell megfizetni 2019-ben az ehot, amennyiben a magánszemélynek nincs a minimálbér 24-szeresét elérő, ehoalapot képező jövedelme, mert nyugdíjasként, munkaviszonyban foglalkoztatják 2019-ben? Válaszát megköszönve, tisztelettel.

Osztalékelőleg elszámolás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem a következő. Egy kft.-ben 2018 márciusában osztalékelőleget fizettünk ki a tulajdonosoknak a 2017. évet tekintve, mivel még nem volt lezárt, elfogadott beszámoló, amit csak a 15 százalékos szja-levonás terhelt. A kft. a beszámolóját 2018 májusában fogadta el. 2018 1808-as bevallásban a kiifzetés osztalékelőlegként lett átvéve a bérszámfejtésből. Kérdésem a következő: melyik hónapban kell vagy kellett volna elszámolni az osztalékkifizetést, így melyik havi 1808-as bevallásban kell szerepelnie annak? Az osztalékelőleg összege megegyezett a tagok által jóváhagyott osztalékkal. Mi a helyzet az ehóval? Azt mikor kell megfizetnie a tulajdonosoknak? Ha korábban akkor a 08-as bevallást önellenőrizni kell? Köszönettel:

Kettős jogviszony Kérdés

Egy Magyarországon bejegyzett kft. két tulajdonosa magyar állampolgár állandó lakóhellyel és ügyvezető ebben a társaságban. Az ügyvezetést megbízásban látják el, ezért jövedelmet nem vesznek fel. Ugyanezen két személy Ausztriában egy személyi társaságot – GESN.Br-t , mint nálunk a bt.-t – hoztak létre ott dolgoznak, ott van a telephelyük. Tevékenységük alapján az ott tartózkodásuk időtartama meghaladja a 180 napot. Az ottani adóhatóságnál ezt nyilatkozatban is meg kellett erősíteniük, ami miatt a biztosítási kötelezettségük ott keletkezett immár jó pár éve. Az osztrák adóhatóság a E104 igazolást a magánszemélyek rendelkezésre bocsátotta 2018. évben, melyből látszik, hogy biztosítási jogviszonyuk már 2010-es évek óta fennáll. 2018. évre illetőségigazolással is rendelkeznek. Kérdésünk: 1. A magyar társaságnál felmerülhet-e járulékfizetési kötelezettség az ügyvezetők után mint társas vállalkozás vezető tisztségviselője (mi úgy gondoljuk, hogy nem, hisz Ausztriában rendelkeznek biztosítással és díjazás nélkül megbízással látják el feladatukat). 2, Az elmúlt években a magyar társaságnál osztalék kifizetése történt. Mivel akkor nem rendelkeztünk E104 igazolással, nemcsak szja-t, hanem ehót is vontunk a magyar szabályoknak megfelelően. A fent említett E104 igazolás birtokában azt gondoljuk, hogy önellenőrzés keretében a levont, megfizetett ehót visszakérnénk. 3. Van-e lehetőség, a Magyarországon osztalékból levont szja (15%) önellenőrzésére, a kettős adózás elkerülését figyelembevéve? Köszönöm Dékány Józsefné

Egyéni vállalkozó 2018-as szja-bevallása és ehója Kérdés

Tisztelt Szakértő! A 2018-as adóévről készült egyéni vállalkozói adóbevallásában a 14 százalékos ehóval kell a 2019. május 20-áig leadandó bevallásban adózni a vállalkozói jövedelem kivét után?

Egyéni vállalkozó 2018. évi jövedelme utáni eho vagy szocho? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozás esetén (szakképzettséget igényel a főtevékenység) 2018. évben valószínűsíthető, hogy az adózás előtti eredménye 5 millió forint lesz. Ebből a vállalkozói adó 9 százalék, az szja 15 százalék, és ehót vagy szochót kell az osztalékadó-alap után fizetni, amit természetesen 2019-ben kell majd utalni 05. 20-áig? Válaszukat előre is köszönöm: Varga Mónika

Katás bt. – magáncélú telefonhasználat Kérdés

Katás bt. a cég nevére szóló számla alapján fizet 20 százalékos magánhasználat után ehót? Köszönöm.

Osztalékfizetés kivába történő évközi átlépésnél Kérdés

Egy társaság 2018.10.01-től átlépett a kiva hatálya alá. A 2017-es beszámoló elfogadásakor osztalékot hagyott jóvá, amit 2018. 06. hóban kifizetett a társaság, ezzel elérte a tag az ehofizetés 450 ezer forintos korlátját. 2018. 08. és 09. hóban osztalékelőleget vett fel a tulajdonos. Mivel a kiva alá történő bejelentkezést megelőző nappal le kell zárni az évet, és beszámolót kell csinálni, osztalékról ennél a beszámolónál is dönteni lehet. Ha december elején elfogadja a beszámolót, jóváhagy osztalékot, ami magasabb összegű lesz, mint az előleg, akkor jól gondolom, hogy szja-fizetés mellett veheti ki az osztalékot, persze, ha azt még 2018-ban kifizeti? Számokkal: 2017. évi beszámoló utáni jóváhagyott osztalék 5 millió forint, kifizetve 2018.06. hóban 450 ezer forint eho levonva 2018. 01-09. hó közötti időszakra elkészített beszámoló jóváhagyásakor elfogadott osztalék 5 millió forint, kifizetett, a kifizetett osztalékelőleg 2018. 08. és 09. hóban 2 millió forint. Ha a maradék kifizetésre kerül december hóban, akkor ebből már nem kell vonni ehót, és az osztalékelőlegből sem.

Osztalékfizetés 2019-ben Kérdés

Tisztelt Szerkesztőség! 2019-től gyökeresen megváltoznak az osztalékfizetés szabályai, az egészségügyi hozzájárulást, melyet éves szinten 450 ezer forintig kellett megfizetni, felváltja a szociális hozzájárulási adó. Van egy cégem, melyben a következő fordult elő az idei évben. Leszámfejtettem a 2017. évre jóváhagyott osztalékot 2018. júniusban, a levont személyi jövedelemadót és egészségügyi hozzájárulást a következő hónap 12-éig befizette a cég, azonban a nettó osztaléknak csak egy részét tudta kifizetni. Elszámította magát, nem érkezett meg egy nagy összegű bevétele. Tehát van egy leadózott, kifizetésre váró, nettó osztalékom, melynek a rendezése most már biztos hogy 2019-ben fog megtörténni. Felmerült bennem a kérdés, hogy mindíg a kifizetéskor hatályos törvényi jogszabályok szerint járunk el? Jelen esetben, mivel változik a jogyszabály, ennek a cégnek a leadózott 14% eho és a 2019-ben érvényben lévő 19,5% szocho különbözetét még pluszban meg kell fizetnie? Tisztelettel várom szakértői iránymutatásukat. Üdvözlettel: Ötletmozaik Kft

Tiszteletjegy adózási kérdései Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy sportszövetség sporteseményt szervez. A sporteseményre különféle típusú és árú belépőjegyeket fog a szövetség értékesíteni. A szövetség sportszakmai partnerei (külföldi szövetségek képviselői, sportolók, üzleti partnerek stb.) részére tiszteletjegyet bocsát rendelkezésre. Kérdésünk, hogy 2018-ban, illetve 2019-ben ennek milyen adó- és járulékvonzatai vannak (áfa, szja, eho), és hogyan kell az adóalapját az egyes adónemekben meghatározni? Előre is köszönöm a válaszukat.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Kata öregségi nyugdíj mellett

Lepsényi Mária

adószakértő

Áttérés katáról átalányadózásra

Lepsényi Mária

adószakértő

Átalányadó választása kata után

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs