502 találat a(z) egyszerűsített foglalkoztatás cimkére

Saját termelésű áru értékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném szakmai segítségüket kérni az alábbi esethez. Két fővel működik egy családi gazdaság, 5,5 hektáron dinnyét termelnek. A megtermelt dinnyét kizárólag maguk értékesítik, különböző értékesítési helyeken. Mindketten rendelkeznek külön őstermelői igazolvánnyal, így az értékesítési helyen ezt be is tudják mutatni. Az értékesítési szezonban van munkaviszonyos alkalmazottként felvett munkaerő, aki segíti az értékesítést, de van egyszerűsített alkalmi bejelentés is az értékesítésre, illetve a szedésre. Tehát mástól nem vásárolnak fel dinnyét, csak a saját termést értékesítik. A kérdésem az, hogy az egyszerűsített foglalkoztatás bejelentésénél a mezőgazdasági munka miatt a napi 500 forintos járulék alkalmazható-e? Véleményem szerint igen, mert ez még a mezőgazdasági őstermelői munka, tevékenység része, nem pedig kereskedelmi tevékenység, mivel csak a saját termés kerül értékesítésre. Köszönettel.

Új tevékenység – munkavállaló bejelentése Kérdés

Üdvözlöm! Egy cég szeretne új tevékenységet végezni, ehhez egy munkavállalónak van megfelelő végzettsége, alkalmanként végeznék a tevékenységet. A kérdés az, hogy a végzettséggel rendelkező munkavállalót csak rendes bejelentéssel lehet foglalkoztatni, vagy egyszerűsített foglalkoztatás keretében is azokon a napokon, amikor a munkavégzés történik? Válaszát előre is köszönöm!

Őstermelő egyszerűsített foglalkoztatása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Közös őstermelői igazolvánnyal rendelkezik férj és feleség. A férjnek van adószáma, a feleségnek nincs (továbbá ápolási díjban részesül). Egyszerűsített foglalkoztatás keretében bejelentheti-e a férj a feleséget, hogy a háztartásban megtermelt felesleget (zöldség, gyümölcs) a piacon értékesítse? Amennyiben nem, mert ez munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonynak minősül, és ezt a közös őstermelői tevékenység időszakában nem alkalmazhatják, akkor van-e jogszabályi lehetőség rá, hogy a feleség árulhasson a piacon?

Négy fontos tudnivaló az egyszerűsített foglalkoztatásról Cikk

A nyár az egyszerűsített foglalkoztatás fő szezonja, így érdemes időről időre áttekinteni azokat a fontosabb kérdéseket, amelyek problémát szoktak jelenteni a munkáltatók számára. Ez az atipikus foglalkoztatási forma ugyanis – egyszerű és rugalmas szabályrendszerével, közteherviselési könnyítéseivel – alkalmas lehet a vállalkozások idényjellegű munkaerőigényeinek kielégítésére, ezért fontos, hogy helyesen értelmezzük a szabályokat.

Egyszerűsített foglalkoztatás Kérdés

Konkrétan milyen adókat és járulékokat kell megfizetni és hogyan kell számolni, ha a munkáltató az egyszerűsített foglalkoztatás keretein belül foglalkoztatott munkavállalójának több munkabért fizet, mint a minimálbér kétszerese (korlát), vagyis 11740 Ft/nap/fő összegnél többet? Kapcsolódó cikk: http://adozona.hu/tb_jarulekok_nyugdij/Ami_nem_esik_jogszabalyi_korlatozas_ala_az__OBQSI0

Egyszerűsített foglalkoztatás: ami nem esik jogszabályi korlátozás alá Cikk

Mi történik abban az esetben, ha az egyszerűsített foglalkoztatás megfelel valamennyi jogszabályi előírásnak, ugyanakkor az alkalmi munkavállaló díjazása tekintetében a kötelező mértékhez viszonyítva jelentősen a munkavállaló javára tér el? – cikkünkből megtudhatja.

Így dolgozhat a segítő családtag Cikk

Számos kisvállalkozás keresi a lehetőségeket, hogy a jelentős közterheket miként lehetne jogszerűen csökkenteni. Ilyen esetekben sokszor nem szakemberekre hallgatnak, hanem az interneten, ismerősi körben keresnek „jó megoldásokat”. Ennek ugyanakkor egy hatósági ellenőrzés vagy éppen egy jogvita esetén kellemetlen következményei is lehetnek, hiszen ilyenkor derül ki, hogy az általunk követett gyakorlatot a jog nem honorálja. Ilyen népszerű, de sok esetben félreértett terület a segítő családtag alkalmazása.

Egyénenkénti foglalkoztatási korlát egyszerűsített foglalkoztatásnál Cikk

"Egyszerűsített foglalkoztatás: kire vonatkoznak a korlátok, tilalmak?" című, május 20-án megjelent cikkünk kapcsán olvasónk azt kérdezte: más-más munkáltatónál hogyan alakul az egyénenkénti foglalkoztatási korlát. Dr. Kéri Ádám ügyvéd válaszolt.

Egyénenkénti efo-s foglalkoztatási korlát Kérdés

Tisztelt Szakértő! A http://adozona.hu/munkajog/Egyszerusitett_foglalkoztatas_kire_vonatkoz_WCULG9 -cikkben az szerepel, hogy ugyanannál a munkáltatónál max. 90, illetve 120 napot lehet dolgozni. Más-más munkáltatónál ennek többszörösét is lehet dolgozni? Ilyen esetben hogyan alakul a mentesített keretösszeg?

Egyszerűsített foglalkoztatás: kire vonatkoznak a korlátok, tilalmak? Cikk

Egyszerűsített foglalkoztatás keretében alkalmi munkát összesen 90 napig végezhet egy évben egy munkavállaló. Olvasónk azt kérdezte, hogy ez a 90 napos határ a munkavállalóra vonatkozik, vagy munkáltatónként külön-külön dolgozhat mindegyiknél 90 napot (több munkáltató esetén)? Dr. Kéri Ádám ügyvéd válaszolt.

Egyszerűsített foglalkoztatás – napok száma Kérdés

Tisztelt Szerkesztőség! Egyszerűsített foglalkoztatás keretében alkalmi munkát összesen 90 napig végezhet egy évben egy munkavállaló. Az lenne a kérdés, hogy ez a 90 napos határ a munkavállalóra vonatkozik, vagy munkáltatónként külön-külön dolgozhat mindegyiknél 90 napot (több munkáltató esetén). Köszönjük a választ!

Egyszerűsített foglalkoztatás, mentesített keretösszeg Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az egyszerűsített foglalkoztatásnál mennyi az a mentesített keretösszeg, ami után nem kell külön adót fizetni? (Szakképesített és szakképesítés nélküli munkavállalók esetén.)Köszönöm

Alkalmi munka Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem szíves válaszát arra vonatkozóan, hogy egy kft. saját jogú nyugdíjas tagja foglalkoztatható-e egyszerűsített munkavállalással a kft.-ben, ha egyébként személyes közreműködési tevékenységet nem végez a kft.-ben? Ha igen, milyen feltételekkel, milyen járulék- és egyéb fizetési kötelezettségek mellett. Válaszát előre is köszönöm.

Egyszerűsített foglalkoztatás: itt az NGM állásfoglalása a szabadságról Cikk

Közeledik az egyszerűsített foglalkoztatás, alkalmi munkavállalás szezonja, így érdemes áttekinteni a munka- és pihenőidő vonatkozó szabályait. Ezek a szabályok biztosítják ugyanis ennek az atipikus munkavégzési formának a kellő rugalmasságát, illetve népszerűségét. A szabályok értelmezése ugyanakkor nem mindig egyszerű, különös tekintettel a szabadság megváltására vonatkozó rendelkezésekre. A jogértelmezésben támpontként szolgálhat a Nemzetgazdasági Minisztérium legújabb állásfoglalása is.

Veszélyes a bejelentés nélküli foglalkoztatás – van más megoldás is Cikk

A be nem jelentett foglalkoztatás a munkaügyi ellenőrzés adatai alapján vezető jogsértésnek számít, mely ráadásul sok esetben a felek akarategységén alapul. A munkáltató szeretne megmenekülni az adminisztrációs, valamint közteherviselési kötelezettségei alól, a munkavállaló pedig abban reménykedik, hogy „feketén” magasabb munkabért vihet haza, mint bejelentett foglalkoztatásban.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Villamosenergia-kereskedő – adók

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Gépkocsijavítás fél áfa

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 január
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs