529 találat a(z) egyszerűsített foglalkoztatás cimkére

Egyszerűsített munkavállalás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Jelenleg egy nem állami fenntartású szociális intézményben a pénztári feladatot egy nyugdíjas munkavállaló napi kétórás munkaviszony keretében látja el úgy, hogy a munkaidő a heti kétszeri pénztári nyitvatartási időhöz igazodik. Tehát egy héten csak két alkalommal dolgozik. Kérdésként merült fel, hogy ha megszüntetjük a munkaviszonyát, utána alkalmi munkában elláthatja-e ezt a feladatot? Nyilván ha letelik az évi 90 nap, akkor ez tovább nem működik, de addig is sokat meg lehetne spórolni a közterhen. A másik, hogy ugyanez a munkavállaló, ha konyhai munkát is végezne alkalmanként, azt hogyan honoráljuk anélkül, hogy a munkaidejét megemelnénk? A konyhai munka csak eseti jellegű lenne. Előre is köszönöm válaszát.

Módosítani kell majd a munkaidő-beosztást? Változhat az Mt. Cikk

A parlament döntésére vár az általános közigazgatási rendtartásról szóló törvény hatálybalépésével összefüggő törvények és egyes egyéb törvények módosításáról szóló törvényjavaslat. Ennek 202. §-a érinti a munka törvénykönyve néhány rendelkezését. Szintén kezdeményezték az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló törvény módosítását a mentesített keretösszeg vonatkozásában.

Munkahelyi baleset Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem a következő lenne, egyszerűsített foglalkoztatásban alkalmazott munkavállaló heti 2 nap munkára. Munkahelyén balesetet szenved, ilyen esetben a munkáltatónak milyen kötelezettségei vannak (például: jegyzőkönyv felvétele)? A munkavállaló hova fordulhat, ha maradandó sérülése lett a balesetből? Válaszát köszönöm

Egy vagy kettő nap? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha a vállalkozás tevékenységének jellegéből kifolyólag van olyan munkavállaló, akinek a munkaideje átnyúlik a következő napra (22-06 óra között dolgozik), és egyszerűsített foglalkoztatottként foglalkoztatott, akkor az 1 vagy 2 napnak minősül-e bejelentés és közteher szempontjából? Köszönöm a választ!

Kevés a dolgozója? Legyen képben, hogyan alkalmazhat többet! Cikk

Sok magyarországi vállalkozás küzd manapság munkaerőhiánnyal. Érdemes áttekinteni azokat a jogviszonybeli lehetőségeket, amelyekkel a munkaerő-szükséglet kielégíthető úgy, hogy se a foglalkoztatott személy, se a munkaügyi felügyelet ne találjon fogást a vállalkozáson.

Egyszerűsített foglalkoztatott szja-összege Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az lenne a kérdésem, hogy olyan esetben mi a teendője az egyszerűsített foglalkoztatás keretében alkalmazott munkavállaló munkáltatójának, ha szja-fizetési kötelezettség keletkezik? A munkáltató utalhatja-e a munkavállaló szja-összegét, hová kell utalni, és mikor kell bevallani?

Itt a szüret – így foglalkoztathatók idénymunkások a mezőgazdaságban Cikk

Az őszi mezőgazdasági betakarítási, szüreti csúcsidőben mindig kevés a kéz a mezőgazdaságban, mivel nem minden oldható meg gépi munkával. Mezőgazdasági idénymunkára meghatározott feltételekkel foglalkoztathatnak a munkáltatók akár harmadik országbeli állampolgárokat is.

Egyszerűsített foglalkoztatás – mentesített keretösszeg Kérdés

Tisztelt Szakértő! Először is köszönöm eddigi válaszait az egyszerűsített foglalkoztatásra vonatkozóan. Szintén ezen jogviszonnyal kapcsolatosan lenne további két értelmezési kérdésem: 1. Mentesített keretösszeggel kapcsolatos kérdés. A jogszabály szerint a mentesített keretösszeg szakképzettséget igénylő munkakörben 7410 forint/nap ebben az évben. Mi ezt úgy értelmezzük, hogy 7410 forint/nap munkabér alatt nem kell szja-t fizetni a dolgozónak, függetlenül attól, hogy mennyi órát (maximum 8 órát) dolgozik. Azaz például három órás munkára is kifizethető adómentesen a 7410 forint. Vagy kevesebb ledolgozott óránál arányosítani kell, azaz – maradva a háromórás példánál – háromórás egyszerűsített munkaviszony esetén (7410/8x3) 2778 forint lesz az adómentes határ, vagyis a mentesített keretösszeg? Álláspontunkat az efotörvény 9. paragrafusának 2. bekezdésére alapozzuk, amiben "napibért" említ a jogszabály. 2. Egyesületünk egyszerűsített foglakoztatás keretében alkalmaz egy-egy napra, alkalmanként buszvezetőt (saját tulajdonú busz). A járművezetőt természetesen bejelentjük, a járulékot megfizetjük, viszont kérdésem az, hogy lemondhat-e a béréről (ő ugyanis kvázi "szívességi" alapon is vállalna egyesületünk részére fuvarokat). Előre is köszönöm a válaszokat.

Nyugdíjas szövetkezet bejelentési kötelezettség a NAV felé Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha a nyugdíjas szövetkezet öregségi nyugdíjas tagja ellenérték fejében könyveli a szövetkezetet, be kell-e jelenteni a 17t1045NY jelű nyomtatványon? Nem vállalkozási jogviszonyban, például egyszerűsített foglalkoztatás vagy megbízás keretében? Ugyanúgy azokat a tagokat jelenteni kell, akik ugyan választott tisztségviselők lettek alakuláskor a közgyűlés által megszavazott díj ellenében? Fizetésüket (tiszteletdíjukat) az első hónapokban nem biztos, hogy megkapják. A NAV-tájékoztatóból úgy értelmeztem, hogy csak külső munkavégzés esetén kell a 17t1045NY vagy TEL adatlapon bejelenteni. Külső munkavégzésen azokat a tagokat értem, akiket ki tudunk közvetíteni cégekhez. Válaszukat várva, tisztelettel: M. Margit

Egyszerűsített foglalkoztatás – bérkifizetés módja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyszerűsített foglalkoztatás keretében szeretnénk alkalmazni munkavállalókat, akik a hónap több napján dolgoznának. Mivel ismertek a munkanapok – kb. 10 nap/hó, így előre be is jelentjük őket. Ezek a napok általában nem egymás után következnek, hanem az adott hónap során egyenletesen elosztva. Szeretném kérdezni, hogy helyes-e az a gyakorlat, ha a bért viszont egyösszegben, hó végén utaljuk át nekik, vagy pedig minden egyes ledolgozott nap után számfejteni kell és ki kell fizetni? Ez utóbbi megoldás ugyanis elég nagy adminisztrációs teherrel járna. Előre is köszönöm a választ

Egyszerűsített foglalkoztatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! 1. Lehetséges-e, és ha igen, akkor milyen feltételek mellett (túlóra, műszakpótlék, stb.) lehet egyszerűsített foglalkoztatás keretében napi 8 óránál tovább foglalkoztatni valakit? 2. Hogyan kell kiszámítani, milyen feltételek mellett és adminisztrációval kell az egyszerűsített foglalkoztatás keretében foglalkoztatottnak kiadni a szabadságát? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: Szekeres Zsolt

Letiltás egyszerűsített foglalkoztatás esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Korábban munkaviszonyban álló munkavállaló bérére letiltás érkezett. Mivel a jogviszony megszűnt, ezért erről nyilatkozott a cég a végrehajtó iroda felé. Több hónap elteltével egyszerűsített foglalkoztatás keretében alkalmi munkával bízza meg a cég ugyanezt a személyt. Ebben az esetben kell-e foganatosítani a letiltást az alkalmi munka díjazása után? Ha igen, akkor milyen mértékben? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: SG

Katás egyéni vállalkozó és csed Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adva van egy katás egyéni vállalkozó, aki alkalmi bejelentett dolgozót foglalkoztat egyéni vállalkozásában jelenleg, mellette van 36 órát meghaladó munkaviszonya is, így nem főállású katás egyéni vállalkozó. Jelenleg 8 hónapos terhes az egyéni vállalkozó. Két kérdést szeretnék feltenni: az ő esetében hogyan kell kiszámolni az egyszerűsített bejelentésben foglalkoztatható létszámot vagy a napok számát? A másik kérdésem az, hogy a csed igénylésekor és annak folyósítása idejére a munkaviszony szünetelni fog, de mi a helyzet a katás egyéni vállalkozással és az egyszerűsített bejelentett dolgozóval kapcsolatosan? Ha jól tudom, akkor a csedet igénybe vevő anyuka kereső tevékenységet nem folytathat, így szerintem erre az időre talán szüneteltetni kellene az egyéni vállalkozói tevékenységét, melyet a csedet követően újra működtethet. Vagy egyszerűsített foglalkoztatottal – tehát az ő személyes munkavégzése nélkül – mehet tovább a katás egyéni vállalkozása, szüneteltetés nélkül? Ha a csed idejére szüneteltetni kell az egyéni vállalkozását, akkor ebben az esetben ismét kérdésként merül fel az, hogy kell ebben az esetben kiszámolni az egyszerűsített foglalkoztatott létszámot (gondolok itt a megelőző egy évre, elsősorban a csed idejére gondolva), vagy ennek napjait? Válaszát köszönöm!

Zenekar - katás adózás Kérdés

A zenekar egyik tagja egyéni vállalkozást indított katás adózási móddal. Főtevékenység: előadó-művészeti tevékenység (zenei). A zenekar 5 főből áll. Ha fellépnek, akkor az a személy számláz a megrendelő felé, aki egyéni vállalkozó, a fellépés napjára bejelenti a zenekar többi tagját egyszerűsített foglalkoztatás keretében. Kérdés: a fentiek alapján ez helyes eljárás-e? Tudnak-e tanácsolni más eljárást (adózást), hogy egy esetleges ellenőrzés során a fellépőknek ne legyen gondjuk egy esetleges ellenőrzés során? Mit tanácsolnának a zenekarnak, hogy járjanak el?

Egyszerűsített foglalkoztatás Kérdés

Tisztelt Partnerünk! Az alábbi helyzetet kellene tisztáznunk egy pályázat kapcsán. Adott egy főfoglalkozású őstermelő, aki egyéb jogviszonnyal nem rendelkezik. Járulékait az előző év bevételei alapján határoztuk meg. 2016. évben rendelkezett 64 nap egyszerűsített foglalkoztatás keretében szerzett jövedelemmel, amely turisztikai idénymunkából adódott. Itt a jövedelmet a napi szakmás maximum felett állapította meg a munkáltató és 2016. évben keletkezett neki így jövedelme, amelyet a 1653 bevallásban bevallottunk az 1. soron és a keletkezett adót meg is fizette. Igen ám, de pályázatot adtunk be, ahol feltétel volt, hogy főfoglalkozású őstermelő legyen és nem rendelkezhet munkaviszonnyal mellette. Így, hogy a bevallásában feltüntettünk néhány ezer forint munkaviszonyból származó jövedelmet, elvesztette a jogosultságot a pályázat szerint, mert ezt munkaviszonynak minősíti, illetve most fellebbezéssel kívánunk élni, tisztázó magyarázattal, hogy ez nem munkaviszony. Van-e jogosultságunk hivatkozni, hogy ez a jogviszony nem munkaviszony? Mivel biztosítás sem származik belőle, biztosítotti idő sem, kérem segítsenek megfelelő fellebbezési indokot találni, hogy a munkaviszony "fennállását" cáfolni tudjuk. Köszönettel várom Válaszukat Birwin

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Egyéni vállalkozó tankolása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Egészségpénztár és kata

Lepsényi Mária

adószakértő

Átalányadózás szeptember 1-jétől

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs