77 találat a(z) egyéni cég cimkére

Innovációs járulék és az egyéni cég. Kérdés

Átalakulás egyéni céggé Kérdés

Kezdő vállalkozás és hitelképesség Kérdés

Mikor lehet katás egyéni vállalkozó az, aki előtte megszüntette katás egyéni cégét? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adva van egy kisadózó egyéni cég, amely szeretné egyszerűsített végelszámolással megszüntetni egyéni cégét. Az egyéni cég törlését követően egyéni vállalkozóként szeretne tevékenykedni. Mikortól lehet kisadózó?

Közeleg a határidő! Volt evás egyéni vállalkozók adóbevallása Cikk

Az egyszerűsített vállalkozói adó, közismertebb nevén az eva megszűnt. Azoknak a volt evás egyéni vállalkozóknak, akiknek az adóalanyisága 2019. december 31-én – az eva törvény hatályon kívül helyezése miatt – megszűnt, 2020. február 25-éig kell benyújtaniuk a 1943-as bevallást. A 19SZJA bevallás benyújtására nyitva álló határidő ezen adózói kör esetében is 2020. május 20.

Egyéni cég beolvadása kft.-be Kérdés

Adott egy egyéni cég, melynek vagyonában az egyéni vállalkozói minőségben elnyert pályázaton felépített ingatlan (lóistálló, lovasturisztikai központ) 9 ló, napkollektoros rendszer és fogat van (pályázataktiválása 2014.05. hó, 5 év fenntartási idő letelt). Az egyéni vállalkozás is áfás volt, és az egyéni cég is az, a beruházás áfáját visszaigényelték. Van minimális tagi hitele. A tulajdonos nem szeretné tovább a céget fenntartani. Kérdés, hogy ilyen esetben adózási szempontból a megszűnés vagy a tovább működés a kifizetődőbb? Illetve felmerült, hogy a tuladonos élettársának van egy kft.-je, ami be be is olvadhatna – ők talán ezt szeretnék legjobban. Nem fordult még elő ilyen a gyakorlatunkban, ezért nem szeretnék meggondolatlan tanácsot adni.

Cég öröklése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Fuvarozó egyéni vállalkozást mindenképp egyéni cégként vagy egyszemélyes kft.-ként szeretné folytatni a vállalkozó. Szeretné azt is figyelembe venni, hogy ha vele történik valami (például haláleset). Ez esetben az egyéni cég vagy az egyéni kft. öröklése egyszerűbb? Ebből a szempontból melyik cégforma a kedvezőbb? Tanácsát, szempontjait előre is köszönöm!

Adófizetés Kérdés

Adott egy egyéni cég, amely egyéni vállalkozásból alakult. Most további lépésként kft. lesz belőle. Az egyéni cég 30 milliós jegyzett tőkével alakult, eredménytartaléka nincs. Kérdésem: ha bejegyzik a kft.-jét, ugyancsak 30 milliós törzstőkével, leszállíthatom a törzstőkét 3 millió forintra? Szja-fizetési kötelezettség keletkezik utána? Előre is köszönöm a válaszát: Hunfalvi Éva

Újdonság az adócsomagban: egyéni vállalkozásból egyszemélyes kft. Cikk

Egyéni vállalkozásból – speciális jogutódlási szabályok alapján – egy lépésben egyszemélyes kft. alapítható a nemrégiben a parlament elé terjesztett adótörvény-módosítási csomag szerint.

Átalakulás Kérdés

26 éve vagyok egyéni vállalkozó. Az árbevételem már nagyon megemelkedett, így adózási szempontból kedvezőbb lenne számomra a kiva. Most négy főt foglalkoztatok. Kérdésem: átalakulhatok egyéni céggé, hogy megspóroljam egy esetleges új cég létrehozásának minden gondját-baját, költségét?

Egyéni cég nem vagyoni hozzájárulása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó egyéni céget alapít. Az alapításkor meg kell határozni a nem pénzbeli hozzájárulást. Feltüntetem a tárgyi eszközök várható nettó értékét, követelések várható összegét. Mit kell kezdeni a készletekkel, amik a bejegyzést megelőző nappal állnak rendelkezésére? Annak a várható értékét is fel kell tüntetni az alapító okiratban? Az egyéni cég átvállalja a szállítói tartozásokat, a hiteleket és egyéb kötelezettségeket. Hogyan kell könyvelni a kötelezettségek összegét? Tisztelettel.

Egyéni cég vevő apportja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Abban szeretném a segítségét kérni, hogy az egyéni cégbe apportként bevitt vevőköveteléseket hogyan és mikor kell bevételként könyvelni? Árbevétel vagy egyéb bevétel lesz?

Egyéni cég – számla elszámolása Kérdés

Ügyfelem egyéni céget alapított, de a szállítók továbbra is az egyéni vállalkozó nevére állították ki a számlát, hiába kérem, hogy a nem az egyéni cég nevére kiállított számlákat küldje vissza, mert nem lehet elszámolni, nem hajlandó rá, ragaszkodik a számlák költségként történő elszámolásához és az áfa levonásához, mert állítólag a szállító azt mondta, hogy ilyenkor 6 hét türelmi idő van az elszámolhatóságnál. Önök tudnak ilyen szabályról? Hány törvénysértést akar a cégtulajdonos elkövetni?

Egyéni vállalkozásból egyéni cég Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kissé össze vagyok zavarodva az olvasott válaszoktól, így a segítségét kérném. Férjem 28 éve egyéni vállalkozó, de a megnőtt tb-terhek miatt szívesebben lenne egyéni cég, kivás adózási móddal. Azt már értem, hogy ügyvédi alapítással létrehoz egy egyéni céget, s amikor azt bejegyzi a cégbíróság, akkor törli az egyéni vállalkozását. Kérdésem lenne, hogy az egyéni vállalkozásból a tárgyi eszközöket, árukészletet át kell-e számlázni és keletkeztet-e áfafizetési kötelezettséget, vagy jogutódlással való megszűnésnek veszik, és visz mindent tovább? Köszönöm a válaszát! Üdvözlettel: Annamária

Egyéni vállalkozóból társaság Kérdés

Egyéni vállalkozó hogyan alakulhat át korlátolt felelősségű társasággá? Működik-e az, hogy egyéni vállalkozó, egyéni cég, korlátolt felelősségű társaság, ha igen, akkor mi a menete

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Pótbefizetés

Pölöskei Pálné

adószakértő

Közhasznú alapítványnak tartós adomány

Pölöskei Pálné

adószakértő

Beszámoló – kapcsolt vállalkozás

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 április
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close