hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Adhat-e számlát egyéni vállalkozó vagy egyéni cég a szüneteltetése alatt?

  • adozona.hu

Vállalkozás azzal szembesült egy befogadott számla ellenőrzésekor, hogy a kiállító adószáma az EVNY felületén "Szüneteltetett vállalkozói tevékenység" állapotot mutat. Ráadásul az is kiderült, hogy a nevezett vállalkozó ugyan a főtevékenységén kívül még három tevékenységet végez, de azok egyikébe sem tartozik bele az a szolgáltatás, amit a számláján megjelölt, és a megrendelő kifizetett. Befogadható-e a kérdéses számla? – kérdezte olvasónk. Szipszer Tamás adószakértő válaszolt.

A szolgáltatás végző vállalkozó a megrendelő kérdésre azt mondta, hogy egyéni cégként működik, amely csak az egyik tevékenységét szüneteltette, a másik tevékenysége az őstermelői tevékenység, és arról szabályosan állíthat ki számlát. Az őstermelői tevékenységhez nem egy másik számlát kellett volna kiállítania, melyen szerepel az őstermelői tevékenység keretében végzett szolgáltatás? – kérdezte olvasónk, aki úgy tudta, hogy a nyilvántartásban szereplő őstermelői tevékenységeket a magánszemély egyéni vállalkozóként nem végezheti. Az őstermelői nyilvántartásban nem szereplő tevékenység egyéni vállalkozóként végezhető. Ebben az esetben befogadható-e a kérdéses számla?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

Annyi bizonyosan elmondható, hogy egyéni vállalkozó a szünetelése alatt gazdasági tevékenységet nem folytathat. Egyéni cég pedig nem tudja a tevékenységét szüneteltetni.

Ha egyéni vállalkozóként adta a számlát, akkor azon szerepelnie kell az egyéni vállalkozói okmányazonosító számnak. Ha ez a szám nem szerepel a számlán, akkor vélhetően nem egyéni vállalkozóként adott számlát a szolgáltató.

Egyéni vállalkozása mellett nem lehet egyéni cége is egy magánszemélynek, ugyanakkor őstermelői tevékenységet folytathat. Való igaz, a mezőgazdasági őstermelői tevékenység egyéni vállalkozóként nem folytatható.

Áfát csakis formailag és tartalmilag szabályszerű számla birtokában lehet levonni. Ha a számla megfelel a törvényben rögzített formai és tartalmi előírásoknak, és a felek között az ügylet a valóságban megtörtént, amit a számla hitelesen tükröz, akkor a levonási jog nem korlátozható.

A számla jóhiszemű befogadója nem felel azért, ha a számla kiállítója nem tartja be a jogszabályokat, például nem jelent be egy általa amúgy végzett tevékenységet, vagy nem jelenti be a munkavállalóit. Ezek a szabálytalanságok nem érinthetik az áfalevonási jogot.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Heti pihenőidő

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs