31 találat a(z) dokumentáció cimkére

Egyesület részére adomány Kérdés

Közösségen belüli bérmunka Kérdés

Adomány adózási kérdései Kérdés

Fellelt tárgyi eszköz rendezése Kérdés

Transzferárváltozás Kérdés

Üzleti ajándék Kérdés

Kölcsönök transzferárazása Cikk

A gazdasági szereplők közötti kölcsön is gazdasági ügylet, ezért meghatározott esetekben a kölcsönnél is transzferár-dokumentációt kell készíteni. Összefoglaltuk, hogy ennek során mire kell ügyelni.

Alvállalkozói szerződés ipa-alapban Kérdés

Céges farsangi mulatság, tombola, vetélkedő adózása Cikk

Február a farsangi mulatságok időszaka. Céges síelés, játékos vetélkedők, farsangi bál vagy a rendezvényen adott tombola, csak hogy néhányat említsek a leggyakrabban előforduló jutatások közül. A vidám pillanatok mellett ne feledkezzünk el róla, hogy a februári juttatások után a kifizetőnek március 12-én adót kell fizetnie.

MLM bónuszjóváírás kiszámlázása Kérdés

Tisztelt Cím! Van egy kft. amely az MLM rendszer keretein belül illóolajokat vásárol, a megrendelések és a besorolási fokozata után pedig bónuszpontokat írnak neki jóvá. Az MLM rendszer lényege röviden, hogy egy termék fogyasztója a terméket továbbajánlja egy másik lehetséges fogyasztónak, s így ő maga személyesen, közvetlenül részt vesz az értékesítésben. Ez alapján mint ajánlót az általa „értékesített” termékek után bizonyos javadalmazás illeti meg. Ha az ő vásárlója a terméket ismételten sikeresen továbbajánlja, s ebből következően újra vásárlás és fogyasztás történik, a tovább-ajánló személyeket jutalék illeti meg, és az eredeti ajánló ebből a jutalékból is jutalék-részesedést kap. Ezek a bónuszok a továbbiakban levásárolhatók vagy kiutalásra kerülhetnek. A kft. eddig ezekből a bónuszokból fedezte a további vásárlásait, de most jóváírtak a bankszámláján egy jelentősebb összeget a fennálló bónuszai alapján. A kérdésem az lenne hogy milyen dokumentum szükséges ennek a pénzmozgásnak az alátámasztására? Szükséges számla vagy szerződés, és ha igen, hogyan kell helyesen kiszámlázni a kapott kedvezményt? Válaszát előre is köszönöm!

Készpénz nyilvántartása pénztárgéphasználat mellett Cikk

Mi van a kasszában? Hogyan dokumentálhatók kötelező pénztárgéphasználat mellett a különböző készpénzes ügyletek? Olvasói kérdésekre Szolnoki Béla adószakértő, könyvvizsgáló válaszolt.

Alapítvány által nyújtott támogatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alapítványunk célja egy speciális gyógyászati területen végzett kutatások és képzések, szakmai és anyagi támogatása. Egy kft. ehhez a területhez kapcsolódóan országos konferenciát szervez, aminek kapcsán felkérte az alapítványunkat e rendezvény támogatójának. Az általunk felajánlott összeget a szervező egy Támogatási megállapodás alapján szeretné elszámolni. A kérdésem az, hogy elszámolható-e a kifizetett összeg ebben a formában mindkét fél számára, illetve szükséges-e további dokumentáció, nyilatkozat bármely fél részéről. Válaszát előre is köszönöm.

Együttműködési megállapodás alapján foglalkoztatott hallgató szakképzési hozzájárulás kedvezménye Kérdés

T. Adózóna! Egy cég felsőoktatási intézménnyel való együttműködési megállapodás alapján hallgatót foglalkoztat. Kérdésem az, hogy van-e korlát a hallgatói munkaszerződésben meghatározott munkavégzés időtartamára vonatkozóan, illetve a szerződés lejárta után – tárgyéven belül – köthető-e újabb hallgatói munkaszerződés ugyanazzal a hallgatóval? Másik kérdésem az lenne, hogy a fenti cég milyen mértékben érvényesíthet a fenti hallgatóra szakképzési hozzájárulási kedvezményt? Mi ennek számítási módja, milyen dokumentáció szükséges az igénybevételéhez és a kedvezmény visszamenőlegesen a 08-as bevallás önellenőrzésével érvényesíthető-e? Válaszukat előre is nagyon köszönöm!

Közösségen belüli termékértékesítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi megválaszolt kérdéssel kapcsolatosan merült fel bennem még pár kérdés. https://adozona.hu/kerdesek/2019_5_17_kozosseg_teruleten_beluli_raktar__tpi 1. Az áru kiszállításával kapcsolatosan milyen dokumentálást kell végrehajtani (ekáer)? 2. A számlázás ebben az esetben magyar számlázóprogramból történik, a másik tagállamból igényelt közösségi adószám alatt? 3. A fizetendő áfa a raktározáshoz fog kapcsolódni vagy az értékesítéshez? Tehát, akkor kell megfizetni az áfát, amikor bekerül a raktárba a termék, vagy amikor értékesítésre kerül az? 4. Összesítő nyilatkozat kitöltése szükséges mindkét oldalról? 5. A másik tagállambeli értékesítés könyvelése a magyar rendszerben történik, mintha egy másik cég könyvelése lenne? Ebben az esetben a másik tagállamban kell bankszámlát nyitni? Válaszát előre is köszönöm.

NAV-tájékoztató a transzferár-nyilvántartásról Cikk

Azoknak az adózóknak, akiknek transzferár-nyilvántartást kell vezetniük és üzleti évüket 2018. december 31-ei fordulónappal zárták, 2019. május 31-éig a tavalyi, kapcsolt vállalati ügyleteikről új formában kell elkészíteniük transzferár-dokumentációjukat. A határidő megegyezik a társaságiadó-bevallási határidővel.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Földterület értékesítése esetén tárgyi eszközökből való kivezetés napja

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Étteremfoglaló áfája

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs