26 találat a(z) dokumentáció cimkére

Üzleti ajándék Kérdés

Kölcsönök transzferárazása Cikk

A gazdasági szereplők közötti kölcsön is gazdasági ügylet, ezért meghatározott esetekben a kölcsönnél is transzferár-dokumentációt kell készíteni. Összefoglaltuk, hogy ennek során mire kell ügyelni.

Alvállalkozói szerződés ipa-alapban Kérdés

Céges farsangi mulatság, tombola, vetélkedő adózása Cikk

Február a farsangi mulatságok időszaka. Céges síelés, játékos vetélkedők, farsangi bál vagy a rendezvényen adott tombola, csak hogy néhányat említsek a leggyakrabban előforduló jutatások közül. A vidám pillanatok mellett ne feledkezzünk el róla, hogy a februári juttatások után a kifizetőnek március 12-én adót kell fizetnie.

MLM bónuszjóváírás kiszámlázása Kérdés

Tisztelt Cím! Van egy kft. amely az MLM rendszer keretein belül illóolajokat vásárol, a megrendelések és a besorolási fokozata után pedig bónuszpontokat írnak neki jóvá. Az MLM rendszer lényege röviden, hogy egy termék fogyasztója a terméket továbbajánlja egy másik lehetséges fogyasztónak, s így ő maga személyesen, közvetlenül részt vesz az értékesítésben. Ez alapján mint ajánlót az általa „értékesített” termékek után bizonyos javadalmazás illeti meg. Ha az ő vásárlója a terméket ismételten sikeresen továbbajánlja, s ebből következően újra vásárlás és fogyasztás történik, a tovább-ajánló személyeket jutalék illeti meg, és az eredeti ajánló ebből a jutalékból is jutalék-részesedést kap. Ezek a bónuszok a továbbiakban levásárolhatók vagy kiutalásra kerülhetnek. A kft. eddig ezekből a bónuszokból fedezte a további vásárlásait, de most jóváírtak a bankszámláján egy jelentősebb összeget a fennálló bónuszai alapján. A kérdésem az lenne hogy milyen dokumentum szükséges ennek a pénzmozgásnak az alátámasztására? Szükséges számla vagy szerződés, és ha igen, hogyan kell helyesen kiszámlázni a kapott kedvezményt? Válaszát előre is köszönöm!

Készpénz nyilvántartása pénztárgéphasználat mellett Cikk

Mi van a kasszában? Hogyan dokumentálhatók kötelező pénztárgéphasználat mellett a különböző készpénzes ügyletek? Olvasói kérdésekre Szolnoki Béla adószakértő, könyvvizsgáló válaszolt.

Alapítvány által nyújtott támogatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alapítványunk célja egy speciális gyógyászati területen végzett kutatások és képzések, szakmai és anyagi támogatása. Egy kft. ehhez a területhez kapcsolódóan országos konferenciát szervez, aminek kapcsán felkérte az alapítványunkat e rendezvény támogatójának. Az általunk felajánlott összeget a szervező egy Támogatási megállapodás alapján szeretné elszámolni. A kérdésem az, hogy elszámolható-e a kifizetett összeg ebben a formában mindkét fél számára, illetve szükséges-e további dokumentáció, nyilatkozat bármely fél részéről. Válaszát előre is köszönöm.

Együttműködési megállapodás alapján foglalkoztatott hallgató szakképzési hozzájárulás kedvezménye Kérdés

T. Adózóna! Egy cég felsőoktatási intézménnyel való együttműködési megállapodás alapján hallgatót foglalkoztat. Kérdésem az, hogy van-e korlát a hallgatói munkaszerződésben meghatározott munkavégzés időtartamára vonatkozóan, illetve a szerződés lejárta után – tárgyéven belül – köthető-e újabb hallgatói munkaszerződés ugyanazzal a hallgatóval? Másik kérdésem az lenne, hogy a fenti cég milyen mértékben érvényesíthet a fenti hallgatóra szakképzési hozzájárulási kedvezményt? Mi ennek számítási módja, milyen dokumentáció szükséges az igénybevételéhez és a kedvezmény visszamenőlegesen a 08-as bevallás önellenőrzésével érvényesíthető-e? Válaszukat előre is nagyon köszönöm!

Közösségen belüli termékértékesítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi megválaszolt kérdéssel kapcsolatosan merült fel bennem még pár kérdés. https://adozona.hu/kerdesek/2019_5_17_kozosseg_teruleten_beluli_raktar__tpi 1. Az áru kiszállításával kapcsolatosan milyen dokumentálást kell végrehajtani (ekáer)? 2. A számlázás ebben az esetben magyar számlázóprogramból történik, a másik tagállamból igényelt közösségi adószám alatt? 3. A fizetendő áfa a raktározáshoz fog kapcsolódni vagy az értékesítéshez? Tehát, akkor kell megfizetni az áfát, amikor bekerül a raktárba a termék, vagy amikor értékesítésre kerül az? 4. Összesítő nyilatkozat kitöltése szükséges mindkét oldalról? 5. A másik tagállambeli értékesítés könyvelése a magyar rendszerben történik, mintha egy másik cég könyvelése lenne? Ebben az esetben a másik tagállamban kell bankszámlát nyitni? Válaszát előre is köszönöm.

NAV-tájékoztató a transzferár-nyilvántartásról Cikk

Azoknak az adózóknak, akiknek transzferár-nyilvántartást kell vezetniük és üzleti évüket 2018. december 31-ei fordulónappal zárták, 2019. május 31-éig a tavalyi, kapcsolt vállalati ügyleteikről új formában kell elkészíteniük transzferár-dokumentációjukat. A határidő megegyezik a társaságiadó-bevallási határidővel.

Irodai masszázs dokumentációja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy korábbi bejegyzésben már kérdezték, hogy irodai masszázs szolgáltatás biztosítása dolgozók számára milyen feltételekkel és közterhek mellett adható. A kérdésem arra vonatkozik, hogy abban a két esetben, melyet megírtak válaszban (https://adozona.hu/kerdesek/2019_1_4_Irodai_masszazs_fem), milyen dokumentálási kötelezettségek merülnek fel, vagyis milyen dokumentáció szükséges, ha megállapítható, és milyen, ha nem megállapítható a szolgáltatáson résztvevők személye? Válaszukat előre is köszönöm!

Dokumentáció a termék más tagállamba érkezéséről Cikk

"A vevő és az eladó is Magyarországon bejegyzett kft. A vevő kérése, hogy a termékértékesítés számláját áfamentesen, a román közösségi adószámát feltüntetve állítsa ki az eladó, mert az árut Romániába viszik. A vevő rendelkezik román közösségi adószámmal. Milyen információkat kell elkérni a vevőtől a romániai adószámával kapcsolatban, illetve hogyan dokumentáljuk az áru Romániába érkezését, ha a vevő azt az eladó magyarországi telephelyéről maga szállítja el?" Olvasói kérdésre dr. Bartha László adójogi szakjogász válaszolt.

Temetési költség Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik munkatársunk meghalt. A cég saját hallottjának tekinti, a temetési költséget ő viseli. Mindenről van cég nevére szóló számla. Az szja-törvény 1. sz. melléklet 8.6.e) alapján ez adómentes, a tao-törvény szerint elismert költség. Az lenne a kérdésem, hogyan papírozzuk le, hogy a cég elhunyt munkavállalóját saját hallottjának tekinti, szükséges-e ehhez külön papírt gyártani Ön szerint? Köszönettel: Mónika

Számlabefogadás, szerződéskötési és dokumentálási kötelezettség Kérdés

Tisztelt Szakértők! Ügyfeleink nem nagyon szeretnek "papírozni" – ahogyan ők szokták mondani –, ha készül is valamilyen dokumentáció, az is ritkán felel meg az előírásoknak. Mi pedig egy-egy ellenőrzésnél szembesülünk ezzel a hiányossággal leginkább, és ez konfliktusforrás az ügyfelekkel. .. miért kell ennyi papír, ....hol van ez leírva, ...erre külön fel kellene venni egy embert, aki csak a papírokkal foglalkozik, és hol fizetik ezt meg nekem....., csak a szokásos elégedetlenkedés általában. Szeretnék egy átfogó tájékoztatást készíteni nekik – persze mindenki számára érthető megfogalmazásban –, nem túl nagy terjedelemben és áttekinthető formában. Ehhez szeretnék Önöktől segítséget kérni, hogy melyik jogszabály rendelkezik arról, kinek kötelező szerződést kötni, milyen adattartalommal, a számlabefogadás szabályai ugye nagyon fontosak, milyen kötelezettségek vannak, mi az ami csak ajánlott esetleg, de nem kötelező, milyen következményei lehetnek annak, ha nem tartja be valaki a számlabefogadás szabályait. Ez egy eléggé összetett dolog, abban szeretném kérni a segítségüket, hogy a témához kapcsolódó jogszabályokat hol találom meg, hogy ne maradjon ki semmi, vagy ne rossz irányban induljunk el. Köszönöm szépen a segítséget! Üdvözlettel: Krcsik Eszter

Kisadózó bt. kültagjának osztaléka Kérdés

Tisztelt Szakértők! Kisadózó betéti társaság beltagja főállású kisadózó (havonta utalásra kerül az 50 000 forint), kültagja nem működik közre, "csendestárs". A társasági szerződésben 50-50 százalékos tulajdoni (szavazati) arány szerepel. A kérdésem az lenne, hogy a bt.-hez befolyt bevételből milyen arányban és milyen formában "kell" részesülnie a kültagnak? Kell-e egyáltalán? Kötelező kifizetni a kültag részét is és a '08-as bevallásban közölni az adóhatóság felé ezt az összeget 15 százalékos szja és 14 százalékos eho mellett? Ha csak a beltag vesz ki pénzt a bankból, akkor a kültag részével mi történik? A bevételi nyilvántartáson kívül milyen egyéb dokumentációt kell vezetnie a bt.-nek ahhoz, hogy kiderüljön, mennyivel tartozik a kültagnak. Ha eddig a kültag nem kapott semmit, akkor egy esetleges végelszámolás esetén hogyan tudja a kiszámolni, mi járt volna neki az elmúlt évek alatt? Van olyan megoldás, hogy a beltag által felvett pénzből kifizeti a kültagnak járó részt és minden rendben? Köszönöm előre is válaszukat! Nagy Szabolcs

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Tárgyi adómentes szolgáltatás

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 október
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs