71 találat a(z) diák cimkére

Külföldön diákként – adó és járulékkötelezettség, egészségügyi ellátás Cikk

Bár az egyetemek egyre több országban online oktatásra tértek át, a külföldön tanuló magyar diákok egy része továbbra is külföldön tartózkodik. A lakásbérletek felmondási ideje akár több hónap is lehet, ezért vannak diákok, akik külföldön munkát vállalnak annak érdekében, hogy az egyetemi tandíj összegét és a külföldön tartózkodás költségeinek fedezetét részben, vagy egészben előteremtsék. A cikkben a diákok adó- és járulékkötelezettsége mellett az egészségügyi szolgáltatások igénybevételének lehetőségét járjuk körbe.

Egészségügyi szolgáltatási járulék: akiknek muszáj, és akiknek nem lehet fizetni Cikk

A magánszemélyt terhelő egészségügyi szolgáltatási járulék fizetése – és ezt nem lehet elég sokszor hangsúlyozni – nem az egészségügyi szolgáltatásra való jogosultság érdekében önkéntes döntéssel vállalt járulék, hanem törvényi kötelezettség, aminek a fizetése révén az érintett egészségügyi szolgáltatásra szerez jogosultságot.

Diákok albérletben – szerződés, bevétel, költség Cikk

A hírek szerint az albérleti díjak csökkentek, a kínálat nagyobb, de ennek ellenére fontos, hogy aki albérletben él, az körültekintően kössön szerződést. Mik a feltételei annak, hogy a kapott bérleti díjból levonható legyen a bérelt lakás díja? Hogyan számolható el a közös költségre, a rezsire kifizetett összeg? Ismertetjük.

Fiatalkorúak munka- és pihenőideje, bérezése Cikk

A tizennyolcadik életévüket be nem töltött dolgozók kiemelt munkajogi védelemben részesülnek, az életkorukra, fejlettségi szintjükre tekintettel a munkáltatóknak az általánosnál szigorúbb szabályokat kell betartaniuk (munkaidő, pihenőidő, szabadság, munkavédelmi szabályok stb.). Ezek olyan speciális rendelkezések, melyeket abban az esetben is alkalmazni kell, ha a foglalkoztatásra nem munkaviszony keretében, hanem például iskolaszövetkezeti tagsági vagy megbízási, vállalkozási jogviszony alapján kerül sor.

Diák foglalkoztatáshoz SZÉP-kártya juttatása Kérdés

EGT-államnak minősül-e az Egyesült Királyság a Tbj. tekintetében az átmeneti időszakban? Kérdés

Családi pótlék Kérdés

Tisztelt Szakértő! Gyermekem középiskolai tanulmányait nappali tagozaton végezte november 21-éig. Az ezt követő naptól esti/levelező tagozaton folytatja. Kérdés, hogy a családi pótlék továbbra is jár-e?

Őstermelő járulékfizetése Kérdés

Tisztelt Szerkesztőség! Az őstermelők és a családi gazdálkodók járulékfizetésével kapcsolatosan szeretnék részletes tájékoztatást kérni. A nagykorú főállású őstermelőknél mind a kezdő, mind a már bázisévvel rendelkezők szempontjából talán egyértelműen megállapítható a járulékfizetés nagysága és mértéke. Problémát jelent a kiskorú, továbbá a nagykorú őstermelők járulékfizetésének megállapítása, legyenek akár önálló őstermelők, vagy szerepeljenek közös őstermelői igazolványon. A helyzetet bonyolíthatja, ha közben nappali tagozatos középiskolai vagy főiskolai, egyetemi hallgatók is egyben. Családi gazdálkodás esetében a családi gazdaság vezetőjénél, akár főállású őstermelő, akár egyéni vállalkozó szintén könnyen meghatározható a járulékfizetés mértéke. Viszont a gazdaság többi tagjánál, főként a kiskorú, valamint a nagykorú nappali tagozatos középiskolai, vagy főiskolai, egyetemi hallgatók esetében már nehézkesebb. Kérem szíves tájékoztatásukat a fenti járulékfizetési esetekkel kapcsolatosan.

Kéthetes külföldi nyelvtanfolyamokon vehetnek részt diákok Cikk

9. és a 11. évfolyamra járó diákok vehetnek részt kéthetes külföldi nyelvtanfolyamokon 90 milliárd forintot értékben – közölte az emberi erőforrások minisztere csütörtökön az M1-en.

Biztosítás és járulékfizetés: meddig diák a diák? Cikk

Sokan fejezték be idén nyáron közép- vagy felsőfokú tanulmányaikat. Ezzel egyidejűleg meg kell ismerniük a rájuk vonatkozó járulékfizetési előírásokat is.

A diákmunka feltételei. Bér, adózás, foglalkoztatási forma Cikk

A tanév befejezését követően sok diák vállal munkát, ezért érdemes áttekinteni a legfontosabb tudnivalókat. Ismertetjük a bérezésre és az egyes foglalkoztatási formákra (munkaviszony, megbízás, egyszerűsített foglalkoztatás, iskolaszövetkezet) vonatkozó adózási előírásokat.

Diákok tb-je: ki, mikor, hol biztosított? Cikk

A diákstátusz mind az egészségügyi szolgáltatásra való jogosultságot, mind pedig – keresőtevékenység folytatása esetén – a biztosítási és járulékfizetési kötelezettséget közvetlenül érintheti. Ugyanakkor az egyes jogviszonyokban más-más feltételekkel, illetve időtartamban vehetjük figyelembe a tanulói, illetve hallgatói jogviszonyt. A következőkben most ezt tekintjük át.

Egészségügyi szolgáltatási járulék fizetési kötelezettség Kérdés

Annak a diáknak, akinek a diákigazolványa a hónap végén lejárt, és nem tanul tovább, illetve nem helyezkedik el munkahelyen, orvosi ellátásra pedig más címen sem jogosult, az igazolvány lejártát követő negyvenhatodik naptól – május 16-ától -egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnie. Ez idén havonta 7500 forint, naponta 2350 forint. Kérdésem az, hogy az a diák, aki passziváltatja ezt a félévét, és szeptembertől újra aktiválja, terheli-e az egészségügyiszolgáltatásijárulék-fizetési kötelezettség?

Sydneytől Londonig több tízezer diák tüntetett a klímaváltozás ellen Cikk

Az Északi-sarkkörtől a dél-csendes-óceáni térségig, Londontól Sydneig diákok százezrei nem mentek iskolába pénteken, hogy részt vegyenek azokon a tüntetéseken, amelyeken a kormányokat vonták felelősségre azért, hogy nem tesznek eleget a globális felmelegedés megfékezésére.

Diákok, nyugdíjasok: itt a közlekedési bérletek érvényesítési határideje! Cikk

Fontos határidő közeleg: március 31-éig kell érvényesíteni a nyugdíjas bérletigazolványokat és a felsőoktatási diákigazolványokat, közölte honlapján a BKK. Ahhoz, hogy az érintettek kedvezményesen vehessék igénybe a budapesti közösségi közlekedést, mindenképpen szükséges az érvényesítés.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kölcsön rendezése

Pölöskei Pálné

adószakértő

Gépbeszerzés támogatásból

Pölöskei Pálné

adószakértő

Tárgyi eszköz aktiválás

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 november
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close