423 találat a(z) családi kedvezmény cimkére

Egyéni vállalkozók adóelőlege: ezekre az új szabályokra ügyeljen! Cikk

2017-től módosult az egyéni vállalkozók adókulcsa, számos változás volt a különböző kedvezmények elszámolásában. Így értelemszerűen új szabályokra is kell figyelni az április 12-én esedékes adóelőleg megállapításánál. Ismertetjük az igénybe vehető kedvezményeket is.

Családi kedvezmény Kérdés

Tisztelt Szakértő! A témával kapcsolatban számos értékes információt olvastam, de sajnos esetemre nem találtam választ. Kérdésem, hogy helyes döntés született a következőben? Adott egy rokkantsági járadékot kapó 25 éves lány, szüleivel egy címen bejelentve. 2016. február hónapig édesapja vette igénybe a családi kedvezményt, március hónaptól nem. Az ok az, hogy a lány főállású katás vállalkozó lett. Válaszát előre is köszönöm.

Szja bevallás + egyéni vállalkozó családi adó- és járulékkedvezménye Kérdés

Egyéni vállalkozó családi járulékkedvezményével és szja-bevallásban való szerepeltetésével kapcsolatban szeretnék segítséget kérni. Főállású egyéni vállalkozó 4 gyermek után évközben érvényesítette a kedvezményeket. Vállalkozói kivétje 129.000 Ft/hó, ezek után 4515 Ft nyugdíjjárulékot fizetett + a 1,5% munkaerő-piaci járulékot. Összesítve: járulékalapot képező jövedelem: 1.126.600Ft, megállapított egészségbiztosítási és nyugdíjjárulék összege: 230.953 Ft, évközben érvényesített családi járulékkedvezmény: 191.522 Ft, levont és megfizetett egészségbiztosítási és nyugdíjjárulék összege: 39.431 Ft. Táppénz összege: 21.915 Ft, így az összes összevont adóalapba tartozó jövedelem: 1.148.515 Ft.(18. sor) Szja bevallás: 24-es sor „a” oszlopa (adóelőleg megállapításánál jogszerűen érvényesített családi járulékkedvezmény összege) :191.522 Ft 30. sor megállapított egb és nybj összege: 230.953 Ft 31. sor (a 30-as sorból levont és megfizetett járulékok összege: 39.431 Ft. Értesítettek, hogy nem dolgozzák fel, mert a 30-as sorban csak az 1.148.515 Ft 17%-a szerepelhet, vagyis 195.248 Ft. Én ezzel nem értek egyet! Mivel az egyéni vállalkozónak az emelt járulékalapok miatt több a megállapított járulékfizetése, de csak a 1.126.600 Ft 17%-át érvényesítette kedvezményként, vagyis 191.522 Ft-ot, a többit pedig befizette nyugdíjjárulékba. Ha javítanám, akkor a program is hibaüzenet írna, hogy a 30. sor = 24a+31b+33b sorok összegével. Vagyis nem vehetné figyelembe a befizetett nybj-t és ezt az összeget fizesse be újra szja-ként. Kérem véleményüket azzal kapcsolatban, hogy a fentiek alapján jó-e az szja bevallásom. Köszönöm!

Családi kedvezmény a gyámság megszűnése után Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik munkatársunk a saját húgának a gyámja. Húga eléri a 18. életévét, amivel egyidejűleg munkatársunk gyámsága megszűnik. A családi kedvezmény jár-e továbbra is a gyámnak? Úgy értelmezem, hogy továbbra is igénybe veheti, mivel továbbra is az ő háztartásában él a húga és még közoktatási intézményben tanul. Válaszát köszönöm.

Családi járulékkedvezmény: erre figyeljen az szja-bevalláskor! Cikk

Meglehetősen sokan vannak, akik nem kérik adóelőleg-nyilatkozatukban a családi adókedvezmény (még inkább a családi járulékkedvezmény) figyelembevételét, és csak a személyijövedelemadó-bevallásukban élnek a lehetőséggel, az adótöbbletet visszaigényelve. Tudni kell, hogy a magánszemélyeknek idén már a NAV készít adóbevallás-tervezetet, amit kiegészíthetnek, korrigálhatnak, javíthatnak május 22-éig.

Családi kedvezmény igénybevétele, rokkantjáradék Kérdés

Ki számítható be a létszámba, illetve hány fő kedvezményezettel számolhat az özvegy egyedülálló anya a családi kedvezmény igénybevételénél: 3 gyermek van. 1 fő középiskolás, 1 ikerpár fiú, ők ketten szellemi fogyatékosok, 30 évesek. Mindhármójuk az anyával együtt közös lakcímen szerepelnek. Az ikerpár rokkantsági járadékot kap. Az egyik fiú otthonban van elhelyezve állapota miatt. Az ő családi pótlékát az otthon vezetője kapja. Kérdésem lényege: számolhat-e az anya mint eltartó 2 fő kedvezményezettre a 220 000 Ft/kedvezményezett adóalap-csökkentéssel, vagy csak 100 000 Ft/kedvezményezett adóalap csökkentésre jogosult az anya? Magyarul az otthonban lévő fiú beszámítható-e a létszámba? Gondnoka az anya. Köszönettel: Hataláné Csáki Katalin

Családi kedvezmény igénybevétele Kérdés

Tisztelt Szakértő! Családi kedvezmény igénybevételében kérném a segítségét. Elvált a házaspár, az édesanyánál helyezték el a gyerekeket, közös szülői felügyelettel. A gyerekek lakcímkártya szerint az anyukánál élnek, és ő veszi igénybe a családi pótlékot is. Mivel az édesanyának 2016-ban nem volt jövedelme, ezért a gyerekek édesapja (aki lakcímkártya szerint nem a gyerekekkel él) igénybe veheti-e a családi kedvezményt? Előre is köszönöm válaszát!

Szja-kedvezmények: gyakori kérdésekre válaszol a NAV Cikk

A személyijövedelemadó-kedvezmények igénybe vételével kapcsolatos gyakori kérdésekre adott válaszokból közölt összefoglalót az adóhatóság.

Családi adókedvezmény 3 gyerek után 2017-ben Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy három gyermeket nevelő házaspár 2 gyermek után családi pótlékra jogosult (középiskolai tanulók), a harmadik egyetemista, tehát nem jár utána családi pótlék. Az a kérdésem, hogy mennyivel csökkenthető a szülők jövedelemadó-alapja (440 000 vagy 660000 Ft/hó)? Köszönettel: Vadoba József

Családi kedvezmény külföldön élő gyerekek után Kérdés

Kedves Szakértők! Ügyfelek körében felmerült kérdés, hogy a Magyarországon dolgozó, bejelentett jövedelemmel rendelkező apuka igénybe veheti-e a külföldön (jelen esetben Romániában) élő gyermekei után a családi kedvezményt, anélkül is, hogy itt kapná utánuk a családi pótlékot? Ezt a szövegrészletet az szja bevallás kitöltési útmutatójából másoltam: "Családi kedvezmény jár annak is, aki bármely külföldi állam jogszabálya alapján családi pótlékra, rokkantsági járadékra, vagy más hasonló ellátásra jogosult. Amennyiben a magánszemély azért érvényesíthet családi kedvezményt, mert külföldi állam jogszabálya alapján ott jogosult családi pótlékra, rokkantsági járadékra, vagy más hasonló ellátásra, kedvezményezett eltartottként azt a magánszemélyt (gyermeket) veheti figyelembe, akire tekintettel a családi pótlékra való jogosultsága megállapítható lenne. Eltartottnak ebben az esetben az a magánszemély (gyermek) tekinthető, akit más magánszemély (gyermek) után járó családi pótlék megállapításánál figyelembe lehetne venni." Mi a teendő az ügy érdekében? S lehet ezt esetleg önellenőrzéssel a korábbi évekre is érvényesíteni? Romániában nincs családi adókedvezmény, csak úgynevezett "gyerekpénz", ami a mi családi pótlékunknak felel meg. Köszönettel

Családi kedvezmény 2017 Kérdés

Tisztelt Szakértő! A NAV honlapja szerint bővült a családi kedvezményre jogosultak köre. ,,A családi pótlékra saját jogán jogosult gyermekre tekintettel a családi kedvezményre nemcsak a gyermek és a vele közös háztartásban élő hozzátartozói közül egyikük, hanem a vele közös háztartásban élő, a gyermek szülőjének a hozzátartozója is." Nem tudom, hogy jól értelmezem-e, de ha közös háztartásban él nagyapa, nagymama, a lányuk és az ő gyermeke, akkor a nagyszülő is igénybeveheti a családi kedvezményt, mivel a lányuk nem dolgozik? Köszönettel

Rokkantsági járadék utáni családi kedvezmény Kérdés

Tisztelt Szakértők! Adott egy négytagú család, szülők és két kiskorú gyermek. Az apa rokkantsági járadékot kap. Kérdésem: a családi kedvezmény számításánál ebben az esetben a rokkantsági járadékban részesülő apára tekintettel 3 fő eltartott után lehet-e 220 000 Ft/fő kedvezményt igénybe venni? A szülők (maga az apa is) meg is oszthatják ennek alapján a három eltartott utáni családi kedvezményt? Köszönettel: Dominek Aranka

Családi kedvezmény 2016 Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2016-ban 3 gyermek után vettük igénybe a családi kedvezményt, úgy, hogy 3.gyermekem júniusig részesült családi pótlékban. Ezután a két gyermek után emelt családi pótlékot folyósítottak. A kérdésem az lenne, hogy az szja-bevallásban a 3. gyermek után mint eltartott (kedvezménybe beszámítható) vagy eltartott (kedvezménybe nem beszámítható) kódot használhatjuk? Egyébként gyermekeit egyedül nevelő apáról van szó. És a kérdés természetesen a júniust követő időszakra vonatkozik.

Családi kedvezmény tartósan beteg testvér után Kérdés

Tisztelt Szakértő! Testvérem tartósan beteg és saját jogán családi pótlékra jogosult. A két saját gyermekem mellett igénybe vehetem-e utána is a családi adókedvezményt és milyen összegben, ha a kedvezményt más nem tudja igénybe venni? Szükséges ebben az esetben, hogy közös lakásban, házban éljünk, vagy a közös háztartás meglétét, a költségek közös viselését egyéb módon is lehet igazolni? Válaszát előre is köszönöm!

Családi kedvezmény három gyermeknél Kérdés

Tisztelt Szakértő! A testvérem élettársa már kitöltötte a családi kedvezmény nyilatkozatot. A probléma az, hogy nem összeget írt be, hanem azt, hogy mindhárom gyermek után igénybe kívánja venni a kedvezményt. A bruttó jövedelme viszont havonta csak 190 000 forint, tehát még járulékokkal együtt sem tudja a teljes adóalapcsökkentő összeget igénybe venni. A húgom is szeretné érvényesíteni a családi kedvezményt, az ő fizetése lényegesen magasabb, kb. 250 000 forint. A nyilatkozatnál ő az a) pontot töltené ki, vagyis azt, hogy az adóalapját havonta 220 000 Ft-tal csökkentsék. Mivel az élettárs (közös háztartásban élnek) mindhárom gyermek után kérte a kedvezményt, ezt a munkahelyén már le is adta, azt már nem tudja változtatni (természetesen a húgom is aláírta). Ezt nyilván elmondta a munkahelyén is, így az ő nyilatkozatát, amelyben összeget szerepeltet, nem akarják elfogadni. Olvastam (azt hiszem, itt az Adózónában), hogy a munkáltató ebbe nem szólhat bele, hiszen a többlet adó-visszaigénylés kizárólag a munkavállaló felelőssége: amennyiben többet igényel, azt 12%-kal növelten kell visszafizetnie. Mivel kettőjük jövedelme a járulékalapokkal sem éri el a 660 000 Ft-ot, ebből szerintem nem lehet baj. Szeretném kérdezni, hogy ilyen formában lehet-e érvényesíteni a három gyermek után járó kedvezményt, valamint van-e joga a munkáltatónak visszautasítani a húgom által kitöltött nyilatkozatot. Tisztelettel és köszönettel várom válaszát: Anderlik István Gyuláné

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadó

Adózóna szakértő

kérdések és válaszok

Munkaköri leírás aláírása

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Közszolgálati tisztségviselő / közigazgatási alapvizsga

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 május
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs