195 találat a(z) cég cimkére

K+F: optimisták a magyar cégek Cikk

Harmadik alkalommal készítette el a Deloitte közép- és nagyvállalatok körében végzett regionális felmérésen alapuló Vállalati K+F jelentését. A felmérésből kiderül, hogy a szabályozói környezet kiszámíthatósága még mindig jelentősen befolyásolja a hazai cégek K+F kiadásainak alakulását, de a korábbi évekkel ellentétben már nem a legfontosabb befolyásoló tényező. A K+F-et érintő változások csökkentésével és a pályázatok folyamatos és rendszeres kiírásával jelentős eredményt lehetne elérni a vállalati K+F ráfordítások növelésében a jelentés szerint. A versenytársak K+F tevékenysége egyre ösztönzőbb hatású a vállalatok számára, és az elmúlt évekhez képest ezen tényező jelentősége növekedett a legdinamikusabban.

Külföldi ügyvezető magyar cégben: ezek a szabályok Cikk

Milyen járulékokat kell fizetni és milyen adminisztratív terhekkel jár, ha külföldi ügyvezető van magyar cégben? Olvasói kérdésre az Adózóna szakértője, Radics Zsuzsanna válaszol.

Pótbefizetés: mikor kötelezhetőek a tagok? Cikk

Kötelezhetők-e veszteség esetén pótbefizetésre a gazdasági társaság tagjai, s tagváltozás esetén kit illet meg a visszafizetendő összeg, az eredeti befizetőt vagy az új tagot?

Ezeket felejtsd el, ha kezdő vállalkozó vagy! Cikk

Az adózás esetében különösen igaz, hogy amit ma megtehetsz, ne halaszd holnapra. De hát tudjuk jól, hogy a hátunk közepén elhelyezkedő problémáról a legkönnyebb nem tudomást venni. A halogatás viszont sokba kerülhet, szóval ki a fejet a homokból!

Tb-terhek társas vállalkozások főállású tagjai után Cikk

Cikksorozatunkban ezúttal a társas vállalkozások és főfoglalkozású tagjaik társadalombiztosításával kapcsolatos fizetési kötelezettségeit mutatjuk be, a vonatkozó jogszabályok ismertetését konkrét példákkal is illusztrálva. Főfoglalkozású a társas vállalkozás tagja akkor, ha e tevékenysége mellett nem áll munkaviszonyban, nem tanul közép- vagy felsőfokú oktatási intézmény nappali tagozatán, nem nyugdíjas, illetve nincs más olyan vállalkozása, ahol személyesen működik közre.

Jogszabály-módosítás: erre készülhetnek a könyvelőket oktató cégek Cikk

Az NGM közleménye szerint a tárca jogszabály-módosítás készít elő annak érdekében, hogy kizárja a könyvviteli szolgáltatás végzésére engedéllyel rendelkező személyek kötelező továbbképzéséből az offshore-hátterű cégeket. Aligha vitatható, hogy az adóelkerülés elleni küzdelem fontos nemzetgazdasági érdek. Mire készüljenek az érintettek?

Tűzifával üzérkedő vállalkozásokra csapott le a NAV Cikk

Tűzifával üzérkedő vállalkozásokra csapott le Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) - közölte a szervezet észak-alföldi adó-főigazgatóságának sajtóreferense.

Társas vállalkozás gyes mellett Kérdés

Ügyfelem gyes ideje alatt lett egy társas vállalkozás ügyvezetője. Hogyan kell minősíteni a társas vállalkozásban létrejött jogviszonyát? A másik cégnél (ahonnan gyesre ment) heti 40 órás főállású munkaviszonya volt. Minősíthetjük e heti 36 órát elérő foglalkoztatás mellett munkát végző társas vállalkozónak, vagy főfoglalkozásúnak minősül?

Új adómódosító: nem kell szochót fizetniük a gyet mellett dolgozóknak Cikk

Alig érthető törvénymódosítási javaslatokat tartalmaz a 2013. március 1-jén aT/10238. számon benyújtott, az adó és egyéb közterhekkel kapcsolatos nemzetközi együttműködés egyes szabályairól szóló törvénymódosítási csomag. A javaslat és indoklása szerint 2013. július 1-jétől a gyermeknevelési támogatás mellett személyesen folytatott egyéni vagy társas vállalkozói tevékenység esetén az ellátásban részesülők mentesülnek a szociális hozzájárulási adó, valamint az egyéni járulékok megfizetése alól.

Hogyan célszerű fejlesztési tartalékot képezniük egyéni vállalkozóknak? Szakértői Kommentár

Olvasói kérésre, összefoglaltuk a fejlesztési tartalék képzéséről és felhasználásával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat. Az egyéni vállalkozók esetében a vállalkozói bevétel a személyi jövedelemadó 49/B §-a alapján -- legfeljebb annak mértékéig – csökkenthető többek között az úgynevezett fejlesztési tartalék összegével, ami valójában nem más, mint egy szimulált, szabályozás által körülhatárolt összeg, (gyakorlatilag egy előrehozott értékcsökkenés, vagy halasztott adó).

Rezsi elszámolása Kérdés

Szeretném tudni, hogy Kft. tulajdonában lévő irodának levonhatóak-e a közüzemi számlái, ha a földhivatalnál lakásként van az ingatlan bejegyzve?

Évvégi kiigaízítások: súlyos bírságokra számíthatnak a renitens cégek Cikk

Az adóhatóság évek óta különösen nagy figyelmet fordít a kapcsolt vállalkozások között alkalmazott árakkal (transzferárakkal) összefüggő előírások betartatására, és a nyilvántartási kötelezettség ellenőrzésére. A kapcsolt vállalkozásoknak úgy kell adóbevallásukat elkészíteni, hogy az piaci árakat tükrözzön a csoporton belüli ügyletek tekintetében. Ha ez nem felel meg a tényeknek, akkor kötelességük kiigazítást csinálni, ha nem akarják magukat kitenni egy későbbi fájdalmas adóhatósági megállapításnak. A szabálynak való megfelelés érdekében sok vállalkozás az üzleti év végét követően – vagyis jellemzően ezekben a hetekben és hónapokban – felülvizsgálja az év közben alkalmazott árait, szükség esetén pedig ki is igazítja azokat.

Ügyvezetői feladatok ellátása megbízott cég munkavállalójaként Kérdés

Érdeklődni szeretnék, hogy egy cég szerződhet egy másik céggel ügyvezetői feladatok (ill. kapcsolódó teendők) ellátására? A megbízó cég ügyvezetője a megbízott cég munkavállalója lenne, viszont bevételhez a megbízott cég jutna számlakiállítással. A megbízott cég munkavállalójának nem származna önálló tevékenységből jövedelme, csakis a munkaszerződése alapján jutna munkabérhez.A 2006. évi IV. törvény szerint:A vezető tisztségviselőt e minőségében megillető jogokra és az őt terhelő kötelezettségekre - a törvényben meghatározott eltérésekkel -a) a Ptk. megbízásra vonatkozó szabályait (társasági jogi jogviszony) vagyb) a munkaviszonyra irányadó szabályokatkell alkalmazni.A fent idézett rész a) pontja mindenképpen csak magánszemélyre vonatkoztatható vagy létrejöhet a fent említett szerződés, miszerint cég szerződik céggel ügyvezetői feladatok ellátására, függetlenül attól, hogy természetes személy lesz a megbízó cég ügyvezetője?Köszönettel

Adatmódosítás: nyolcvanezer fővárosi cég küldte be eddig az adatait Cikk

Nyolcvanezer fővárosi cég tett eleget adatszolgáltatási kötelezettségének eddig, a feldolgozás folyamatban van, a rendszer működik - mondta Kenesei Judit, a Fővárosi Törvényszék Cégbíróságának elnöke pénteken. A határidő február elsején éjfélkor jár le.

Szüneteltetés - ismételten Kérdés

A vállalkozó szüneteltetné a vállalkozását. Ezt, úgy tudom, hogy 5 évig lehet. Lehetősége van-e azrra is, hogy szünetelteti mondjuk fél évet a tevékenységet, utána pedig ismét végzi a tevékenységét, és ezt esetleg többször is csinálja?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Tehergépkocsi értékesítése

Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 április
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close