190 találat a(z) cég cimkére

Jogszabály-módosítás: erre készülhetnek a könyvelőket oktató cégek Cikk

Az NGM közleménye szerint a tárca jogszabály-módosítás készít elő annak érdekében, hogy kizárja a könyvviteli szolgáltatás végzésére engedéllyel rendelkező személyek kötelező továbbképzéséből az offshore-hátterű cégeket. Aligha vitatható, hogy az adóelkerülés elleni küzdelem fontos nemzetgazdasági érdek. Mire készüljenek az érintettek?

Tűzifával üzérkedő vállalkozásokra csapott le a NAV Cikk

Tűzifával üzérkedő vállalkozásokra csapott le Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) - közölte a szervezet észak-alföldi adó-főigazgatóságának sajtóreferense.

Társas vállalkozás gyes mellett Kérdés

Ügyfelem gyes ideje alatt lett egy társas vállalkozás ügyvezetője. Hogyan kell minősíteni a társas vállalkozásban létrejött jogviszonyát? A másik cégnél (ahonnan gyesre ment) heti 40 órás főállású munkaviszonya volt. Minősíthetjük e heti 36 órát elérő foglalkoztatás mellett munkát végző társas vállalkozónak, vagy főfoglalkozásúnak minősül?

Új adómódosító: nem kell szochót fizetniük a gyet mellett dolgozóknak Cikk

Alig érthető törvénymódosítási javaslatokat tartalmaz a 2013. március 1-jén aT/10238. számon benyújtott, az adó és egyéb közterhekkel kapcsolatos nemzetközi együttműködés egyes szabályairól szóló törvénymódosítási csomag. A javaslat és indoklása szerint 2013. július 1-jétől a gyermeknevelési támogatás mellett személyesen folytatott egyéni vagy társas vállalkozói tevékenység esetén az ellátásban részesülők mentesülnek a szociális hozzájárulási adó, valamint az egyéni járulékok megfizetése alól.

Hogyan célszerű fejlesztési tartalékot képezniük egyéni vállalkozóknak? Szakértői Kommentár

Olvasói kérésre, összefoglaltuk a fejlesztési tartalék képzéséről és felhasználásával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat. Az egyéni vállalkozók esetében a vállalkozói bevétel a személyi jövedelemadó 49/B §-a alapján -- legfeljebb annak mértékéig – csökkenthető többek között az úgynevezett fejlesztési tartalék összegével, ami valójában nem más, mint egy szimulált, szabályozás által körülhatárolt összeg, (gyakorlatilag egy előrehozott értékcsökkenés, vagy halasztott adó).

Rezsi elszámolása Kérdés

Szeretném tudni, hogy Kft. tulajdonában lévő irodának levonhatóak-e a közüzemi számlái, ha a földhivatalnál lakásként van az ingatlan bejegyzve?

Évvégi kiigaízítások: súlyos bírságokra számíthatnak a renitens cégek Cikk

Az adóhatóság évek óta különösen nagy figyelmet fordít a kapcsolt vállalkozások között alkalmazott árakkal (transzferárakkal) összefüggő előírások betartatására, és a nyilvántartási kötelezettség ellenőrzésére. A kapcsolt vállalkozásoknak úgy kell adóbevallásukat elkészíteni, hogy az piaci árakat tükrözzön a csoporton belüli ügyletek tekintetében. Ha ez nem felel meg a tényeknek, akkor kötelességük kiigazítást csinálni, ha nem akarják magukat kitenni egy későbbi fájdalmas adóhatósági megállapításnak. A szabálynak való megfelelés érdekében sok vállalkozás az üzleti év végét követően – vagyis jellemzően ezekben a hetekben és hónapokban – felülvizsgálja az év közben alkalmazott árait, szükség esetén pedig ki is igazítja azokat.

Ügyvezetői feladatok ellátása megbízott cég munkavállalójaként Kérdés

Érdeklődni szeretnék, hogy egy cég szerződhet egy másik céggel ügyvezetői feladatok (ill. kapcsolódó teendők) ellátására? A megbízó cég ügyvezetője a megbízott cég munkavállalója lenne, viszont bevételhez a megbízott cég jutna számlakiállítással. A megbízott cég munkavállalójának nem származna önálló tevékenységből jövedelme, csakis a munkaszerződése alapján jutna munkabérhez.A 2006. évi IV. törvény szerint:A vezető tisztségviselőt e minőségében megillető jogokra és az őt terhelő kötelezettségekre - a törvényben meghatározott eltérésekkel -a) a Ptk. megbízásra vonatkozó szabályait (társasági jogi jogviszony) vagyb) a munkaviszonyra irányadó szabályokatkell alkalmazni.A fent idézett rész a) pontja mindenképpen csak magánszemélyre vonatkoztatható vagy létrejöhet a fent említett szerződés, miszerint cég szerződik céggel ügyvezetői feladatok ellátására, függetlenül attól, hogy természetes személy lesz a megbízó cég ügyvezetője?Köszönettel

Adatmódosítás: nyolcvanezer fővárosi cég küldte be eddig az adatait Cikk

Nyolcvanezer fővárosi cég tett eleget adatszolgáltatási kötelezettségének eddig, a feldolgozás folyamatban van, a rendszer működik - mondta Kenesei Judit, a Fővárosi Törvényszék Cégbíróságának elnöke pénteken. A határidő február elsején éjfélkor jár le.

Szüneteltetés - ismételten Kérdés

A vállalkozó szüneteltetné a vállalkozását. Ezt, úgy tudom, hogy 5 évig lehet. Lehetősége van-e azrra is, hogy szünetelteti mondjuk fél évet a tevékenységet, utána pedig ismét végzi a tevékenységét, és ezt esetleg többször is csinálja?

Kft.által nyújtott kölcsön Kérdés

Egy kft. egyik tagjának ,aki munkaviszonyban ügyvezető a cégben, visszatérítendő kölcsönt szeretne adni. Amennyiben jegybanki alapkamat+5%-os kamattal adja, jól gondolom , hogy társasági adóalapot sem érint, és a munkavállalónak sem keletkezik adófizetési kötelezettsége? Hátrányuk, adófizetési kötelezettségük keletkezik a feleknek? A kölcsönt a cég pár hónapra adná, eseti jelleggel. A szerződésben a kölcsön célja ismeretlen.

Kötelező cégmódosítás: kikre vonatkoznak az új szabályok? Cikk

Bár már nem annyira friss az a jogszabályi előírás, mely újabb adminisztratív terhet ró a hazai vállalkozásokra, mégis most válik aktuálissá, ahogy egyre közeledik a megadott végső határidő. 2012-ben több lépcsős szabályozással alakult ki, hogy milyen adatokat kell legkésőbb 2013. február 1-jétől valamennyi hazai gazdasági társaság esetén tartalmaznia kell a cégjegyzéknek. Napjainkban, amikor az adatvédelem egyre nagyobb figyelmet és hangsúlyt kap, akár meg is lenne kérdőjelezhető ezen új rendelkezések létjogosultsága, melynek indokaként a hatékonyabb hitelezői védelmet jelölte meg a jogalkotó. De miről is van szó?

Januártól módosítanák a szakképzési hozzájárulásra vonatkozó szabályokat Cikk

2013-tól módosulhat a szakképzési hozzájárulásról szóló törvény, ennek nyomán a cégek - gyakorlati képzés vállalása esetén - ismét elszámolhatnák a saját munkavállalók képzésére fordított költségeket.

Ingatlannal rendelkező társaság adókötelezettsége Esemény

Ezek a cégek kérhetnek adóvisszatérítést Cikk

A társasági adó (Tao) tv. egy korábbi rendelkezésének értelmében az adó alapja csökkenthető volt a megfizetett helyi iparűzési adó (HIPA) mértékével, feltéve, hogy az adózónak nem volt az állami, vagy önkormányzati adóhatóságnál nyilvántartott adótartozása az év utolsó napján. Az adóhatóság ezt a kitételt önkényesen, nagyon leszűkítetten úgy értelmezte, hogy nem lehetett az adófolyószámlán szereplő egyetlen adónemben sem hiány még abban az esetben sem, ha egyébként az adófolyószámla összevont egyenlege pozitív összegű volt. A Legfelsőbb Bíróság (LB) több, egymástól független ítéletében elmarasztalta ezt az adóhatósági gyakorlatot.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Nonprofit kft. áfa levonhatósága II.

Nagy Norbert

adószakértő

Beruházás bérelt ingatlanon

Nagy Norbert

adószakértő

Éttermi kiszállítás számlázása

Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 május
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close