hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Céges ajándék: a juttatás körülményei is befolyásolják az adót

  • Horváthné Szabó Beáta adószakértő

Adózási és adminisztrációs szempontból egyáltalán nem mindegy, minek nevezi, és milyen körülmények között szervezi a cég az üzleti partnerek, a dolgozók és azok gyermekeinek megajándékozását. Néhány dilemmára és az szja-törvény jövő évi változásaira is felhívjuk a figyelmet.

Amikor a társaság a munkavállalók gyermekei számára ajándékozással egybekötött szórakoztató eseményt szervez, a pénzügyi osztály munkatársai olyan kérdésekkel foglalkoznak, hogyan kell dokumentálni az eseményt, kell-e a résztvevőkről jelenléti ívet vezetni, vagy aláírással igazolni, hogy az ajándékot átvették. De nem minden esetben kell ilyen papírmunkát végezni, ugyanis az adminisztráció jelentős mértékben attól is függ, hogy a személyi jövedelemadóról szóló törvény (szja-törvény) melyik paragrafusát alkalmazzuk. Sokan talán nem is tudják, hogy van választási lehetőség. Nézzük egyenként, mire érdemes figyelnünk.

Ha a csekély értékű ajándékokra vonatkozó rendelkezést nézzük, akkor az évi három alkalom és a minimálbér 10 százaléka sajnos olyan feltétel, melynek betartását analitikus nyilvántartással kell igazolnunk. Célszerű a nyilvántartásba vagy a gyermek adóazonosító jelét, vagy a személyes azonosító adatokat feltüntetni annak érdekében, hogy az ajándék igazolható módon egyes meghatározott juttatás legyen. Ha 2019-ben a gyermekeknek az éven belül esetleg több alkalommal tervezünk ajándékot adni, megfontolandó egy szórakoztató eseményen történő ajándékozás, ugyanis arra nem vonatkozik az évi egyszeri korlátozás.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből megtudja, hogy milyen adózási szabályok vonatkoznak idén és jövőre a belső szabályzatban rögzített, a szórakozással egybekötött, az utalványos és a reprezentációs ajándékokra!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A 2019-es változásokról korábban közölt cikkeinket itt olvashatja el!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Nonprofit kft. áfa levonhatósága II.

Nagy Norbert

adószakértő

Beruházás bérelt ingatlanon

Nagy Norbert

adószakértő

Éttermi kiszállítás számlázása

Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 május
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close