53 találat a(z) bt. ügyvezetője cimkére

Katás bt. mellékállású ügyvezetője Kérdés

Változnak a Ptk. cégjogi szabályai: így lehet ügyvezető a bt. kültagja Cikk

Lényegesen megváltozik a jövő évtől a Polgári törvénykönyv társaságokra vonatkozó szabályozása. 2022 januárjától egészen 2022. nyár végéig, különböző időpontokban lépnek hatályba a változásokkal érintett szakaszok.

Katás bt.-beltag, csed Kérdés

Bt.-ügyvezetés Kérdés

Nappali tagozatos hallgató Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy bt.-ben ügyvezető személy, aki megkezdte egy főiskolán nappali tagozaton a tanulmányait. Ilyen esetben nem lesz biztosított, csak egészségügyi szolgáltatásra jogosult. Kérdésem: szükséges-e bejelenteni, és ha igen, akkor a minimálbér vagy a garantált bérminimum után kell megfizetnie a járulékokat? Ilyen esetben mit kell tenni egy vezető tisztségviselőnek, hogy ne keletkezzen adóhátraléka? Köszönöm a választ.

Járulék, biztosítotti bejelentés, 08 bevallás, EGYKE Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem szíves válaszát arra vonatkozóan, mi a megfelelő eljárás az alábbi esetben. Ügyvezető váltás van a bt.-nél, az új ügyvezető 36 órás munkaviszonnyal rendelkezik más munkáltatónál, az ügyvezetői teendőket megbízási jogviszonyban látja el nulla forintért, mellette a bt.-ben személyesen közreműködik. A társaság az új ügyvezetőt a T1041 bejelentőlapon mint társas vállalkozót jelenti be. A 08-as bevalláson is mint társas vállalkozó fog szerepelni, de nem vagyok biztos, hogy a FEOR ügyvezetőnek megfelelő legyen, vagy a személyes közreműködésben ellátott tevékenység FEOR-ja szerepeljen rajta. Ez a kérdés azért merült fel, mert így mint ügyvezető sehol sem lesz bejelentve, mivel ebben a felállásban nem biztosított. Az új ügyvezetőre vonatkozóan milyen nyomtatványon kell bejelentést tenni, és a régi ügyvezetőt milyen nyomtatványon kell kijelenteni? (T1041 nem, mivel nyugdíjas.) Nem találtam erre vonatkozóan nyomtatványt. Vagy egyáltalán ezzel kapcsolatban nincs teendő, mivel a cégbíróság ezen adatot közölni fogja az NAV-val? Van bejelentési kötelezettség az EGYKE nyomtatványnál? A másik probléma: kft.-ről beszélünk, ahol van egy ügyvezető, aki nyugdíjas, és egy kültag, aki megbízási szerződésben látja el az adminisztratív teendőket. Az ügyvezetőnek megbízási szerződése van, amely tartalmazza az ügyvezetői feladatok ellátását. A cég jelenleg tevékenységet nem folytat, nincs bevétele, várhatóan felszámolásra kerül. Kérdés: kell-e fizetni az egészségügyi szolgáltatási járulékot az ügyvezető és a könyvelő után?

Katás bt. ügyvezető kültagja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy bt. beltagja nyugdíjas ügyvezető, fogorvosi teendőket lát el. 25 ezer forint katát fizet a cég utána. A bt. kültagja is ügyvezető, heti 36 órát meghaladó munkaviszonya van máshol, a bt.-ben nem végez semmilyen tevékenységet. Utána is meg kell fizetni a 25 ezer forint katát? Köszönöm válaszát!

Bt.-ügyvezető adózása és járulékai külföldi munkavégzés alatt Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy bt. ügyvezetője 36 órás munkaviszonnyal rendelkezett egy másik magyar cégnél. Ezt a munkaviszonyát megszüntette, és egy EU-n kívüli érdekeltségű óceánjáró hajón vállalt munkát. A külföldi munkavégzés alatt Magyarországon van-e szja- és járulékfizetési kötelezettsége a társas vállalkozásnak?

Bt.-ügyvezető személyes közreműködése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Bt. ügyvezetője a társasági szerződésben foglaltak szerint személyesen közreműködik a társaság tevékenységében, és az ügyvezetést is ellátja, megbízási jogviszonyban. Az ügyvezetőnek más vállalkozásnál van heti 40 órás munkaviszonya A bt.-ben 1452-es kóddal lett bejelentve (heti 36 órát elérő munkaviszony mellett társas vállalkozó). A havi 08-as bevallások nulla adattartalommal lettek beküldve. Az ügyvezető a személyes közreműködésért és az ügyvezetésért semmiféle jövedelmet nem vett fel eddig. Szabályosan járt el a cég ebben az esetben? Ha a jövőben a személyes közreműködésre tekintettel jövedelmet vesz fel az ügyvezető, ami havi szinten nem éri el a minimálbér 30 százalékát, akkor azt hogyan kell a T1041-es és a 08-as bevallásokban bejelenteni és bevallani? Nem önálló tevékenységből származó jövedelem (tagi kivét) esetén is él a szabály, hogy a minimálbér 30 százalékát el nem érő jövedelem esetén nincs biztosítási jogviszony, azaz csak szja-t és szochót kell fizetni? Válaszát előre is köszönöm.

Bt.-ügyvezetés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy bt., 2012 előtt alakult, egy beltaggal és egy kültaggal, akik mindketten egyidejűleg rendelkeznek heti 36 órás munkaviszonnyal. Egyszerűsített társasági szerződésük szerint mindkét tag jogosult a társaság képviseletére, ügyvezetésére és önálló cégjegyzésre. A társaság tevékenységében mindketten személyesen közreműködnek, amiért díjazást nem kapnak. A társaság adózott osztaléka a jövedelmük. Egyiküknek sincs a bt.-vel sem munkaszerződése, sem megbízási szerződése. A következőt olvasom a NAV 2019. évi 12. számú füzetében: "A vezető tisztségviselő e feladatát – a társasággal kötött megállapodása szerint – megbízási jogviszonyban vagy munkaviszonyban látja el". Csak a beltag van bejelentve 2012.01.01-től, mint a társaság ügyvezetője és havonta 08-as jelentés megy nullásan (az osztalékfizetés hónapjában nem nullásan). Kérdéseim: 1.) Melyik tag mi alapján minősül társas vállalkozónak? Mindketten társas vállalkozónak minősülnek egyszerűen a tagsági jogviszony alapján vagy a társasági szerződésben kapott ügyvezetői jogosultságuk alapján vagy a személyes közreműködés alapján? 3.) Az ügyvezető státuszhoz elegendő a társasági szerződésben kapott jogosultságuk, vagy szükséges a bt.-vel megbízási szerződést vagy munkaszerződést kötniük mindkettőjüknek az ügyvezetői státusz miatt? 2.) A szintén ügyvezető kültagot is be kell-e jelenteni visszamenőlegesen 2012.01.01-től a társaság vezetőjeként, és a havi nullás 08-as bevallásban is szerepelnie kell? A választ előre is köszönöm!

Nyugdíjas ügyvezető több kft.-ben II. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Korábbi, azonos című kérdésemre adott válaszából az már világos, hogy az "A" Kft.-ben alkalmazottként (több mint 36 óra) szerzett jövedelem után csak szja-t kell fizetni. Azt is megértettem, hogy ha a többi kft.-ben nem munkavállaló, akkor kell fizetnie a 7500 forintot. Két kérdésem is következik viszont ebből: 1.) Valamennyi kft.-ben kell-e fizetni utána a 7500 forintot? Vagy csak egyben? 2.) Mennyiben módosul, ha valamennyi az "A"-tól különböző cégben heti egy órás alkalmazott, havi X eFt díjazásért.

Ügyvezetés bt.-ben katásként, csed mellett cikkhez kérdés Kérdés

https://adozona.hu/tb_jarulekok_nyugdij/Ugyvezetes_katas_btben_csed_mellett_R9IZSA Tisztelt Adózóna! a feltett kérdésben bt.-beltagról van szó és a válaszban javasolnak kiskapuként egyéni vállalkozás létrehozását, véleményem szerint ez nem megoldható a korlátlan felelősségek halmozása miatt, továbbá "Ugyanakkor vállalkozói jogviszonyára tekintettel kisadózóként folyamatosan nem főállásúnak minősülne" jelenlegi információim alapján főállású társas vállalkozói jogviszony mellett a katás vállalkozó főállásúnak minősül. Változott ez esetleg 2019-től? Válaszukat előre is megköszönve: Leitert Márton

Ügyvezető gyes Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy bt. hölgy beltagja, ügyvezetője december végétől gyesen van. Ugyanebben a bt.-ben munkaviszony keretében asszisztensként személyesen közreműködik, ügyvezetőként csak aláír (08-as bevallásban társas vállalkozóként és 40 órás munkaviszonyosként jelentjük). Ügyvezetői teendőit társas vállalkozóként 40 órás munkaviszony mellett látja el, eddig így volt jelentve. Jól gondoljuk, hogy nem mentesült volna a csed, a gyed és most a gyes alatt a minimális tb-közterhek (10%, 8,5%, 19,5%) alól? Köszönettel.

Ügyvezető juttatása Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következőben szeretnék segítséget kérni: Egy bt. beltagja (bőrgyógyász) – aki egyben az ügyvezető is – hallókészüléket használ, a jövő évben másik hallókészüléket kell vásárolnia. Az lenne a kérdésem, hogy a bt.-ben ezt el lehet valamilyen formában számolni? Van utána közteherfizetési kötelezettség? A bt. nem áfás. A másik kérdés szintén az ügyvezetőre vonatkozik, mégpedig, hogy rekreációs szolgáltatást, például jógatábort, el lehet-e számolni? A bt.-nek van két alkalmazottja, de a kérdések csak az ügyvezetőre vonatkoznak. Válaszát előre is köszönöm.

Járulékok Kérdés

Tisztelt Szakértő! Főállású alkalmazott 2018. június 1-jétől állami ösztöndíjat kapott, és így a főállása 20 órára csökken. Tanárként alkalmazott, de emellett van egy bt.-je is, amelynek ő a beltagja és az ügyvezetője is. A bt. bevétele nem jelentős. Néhány cikkírás, előadás díja van a bevételek között. Azt szeretném megtudni, hogy ebben az esetben főállásúvá vállik-e a bt.-ben, és a minimálbér után meg kell fizetni utána a járulékokat? Mi a helyzet, ha erre nincs fedezet? Köszönettel: Welchnerné

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Személyautó-eladás számlázása

Kelemen László

adószakértő, jogász

Online számla rendszer

Kelemen László

adószakértő, jogász

Átalányadózó egyéni vállalkozó

Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs