239 találat a(z) biztosított cimkére

Kft. tagja Kérdés

Kedves Szakértő! Egy kft. tagja után, akinek most szűnt meg az eddigi, felsőfokú nappali tagozatos hallgatói jogviszonya – nem vezető tisztségviselő, nem működik személyesen közre, nem kap soha díjazást, csak vagyoni betétet szolgáltatott –, kell-e ezentúl bármilyen járulékot, szochót, stb. fizetnie mindaddig, amíg a kft.-n kívül sehol másutt nem keletkezik új biztosított jogviszonya?

Így lehet biztosított munkavégzés nélkül Cikk

A biztosítotti jogviszony járulékfizetésen alapul, ami a munkavégzésért fizetett keresethez kötődik. Bemutatunk egy olyan jogviszonyt, ami munkavégzés és járulékfizetés nélkül is megalapozza a biztosítotti jogviszonyt.

Lejárt a diákigazolványa? Járulékot kell fizetnie Cikk

Sok volt diáknak október végén járt le a diákigazolványa. A NAV Facebook oldalán tájékoztatót adott ki kötelezettségeikről.

Katás egyéni vállalkozó bejelentése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy főállású katás egyéni vállalkozót be kell-e jelenteni a 14T1041-es nyomtatványon főfoglalkozású egyéni vállalkozóként, vagy az okmányirodai bejelentkezéssel és a 14T101E nyomtatvány beküldésével automatikusan biztosítottá válik? A NAV telefonos ügyfélszolgálatán azt a tájékoztatást kaptam, hogy a T1041-es nyomtatványt nem kell beküldeni, olvastam azonban olyan esetről is, hogy az orvosnál nem minősítették biztosítottnak a főállású katás vállalkozót, és a jogviszony tisztázásához a T1041-es nyomtatvány másolatát és nyugtáját kérték. Segítségüket előre is köszönöm! Tisztelettel: Erdélyi Andrea

Adó és tb megbízási jogviszonyban Cikk

A munkaviszony mellett – és sokszor helyett – talán a leggyakrabban választott jogviszonyok egyike a megbízási jogviszony. A következőben e jogviszony – elsősorban adózással és társadalombiztosítással összefüggő – néhány jellemzőjét tekintjük át.

Felügyelő bizottsági elnök biztosítási jogviszonya Kérdés

Tisztelt Szakértő! Működő kft.-ben fb-tagok kijelölésére került sor. Az fb elnöke havi 75 000 forint díjazás fejében végzi a tevékenységét. Kérdés, hogy biztosítottnak minősül-e, ezáltal be kell-e jelenteni a T1041 nyomtatványon, illetve, hogy a tiszteletdíjból milyen levonásokat kell teljesíteni, és a társaságnak milyen közterheket kell megfizetni utána? Nagyon köszönöm! Fazekas Péter

Őstermelő adója, tébéje Cikk

Olvasónk azt tudakolta, hogy egy meghatározott összegű bevétel mellett milyen bevallási kötelezettségek terhelik az őstermelőt. Kérdésére Surányi Imréné, az Adózóna szakértője válaszolt.

A nyugdíjhoz a korhatár betöltése mellett még ezek is kellenek Cikk

Ki mehet öregségi nyugdíjba 2014-ben? Milyen feltételeket kell teljesítenie az embernek ahhoz, hogy folyósítsák járadékát? Összefoglaltuk az előírásokat.

Az Ön munkáltatója rajta van? 4600-an a NAV feketelistáján Cikk

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) rendre nyilvánosságra hozza azoknak a cégeknek és vállalkozóknak a listáját, akik elmulasztották bejelenteni alkalmazottaikat.

Nyári munka: hogyan marad a legtöbb pénz a diákok zsebében? Cikk

A nyári szünidőben sok fiatal szívesen vállal (vagy vállalna) munkát. A diákokat értelemszerűen az a kérdés foglalkoztatja leginkább, hogy ezért cserébe mennyi pénz marad a zsebükben?

Mikor nem biztosított az őstermelő? Táblázatban a kizáró okok Cikk

Az őstermelő nem minden esetben lesz biztosított. Biztosítási jogviszony hiánya esetén nem kell társadalombiztosítási járulékokat és szociális hozzájárulási adót fizetni, azonban ez esetben az őstermelői tevékenység alapján társadalombiztosítási ellátás sem keletkezik.

Egyéb jogviszonyban dolgozik? Ezektől függ, hogy biztosított-e Cikk

A megbízási díj nagyságán, a megbízott tevékenységének jellegén, vagy a teljesítésigazolásokon múlik, hogy a megbízott biztosított-e? Hol ezen, hol azon. Összefoglaltuk a munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyok biztosítási időtartamra vonatkozó szabályait.

Így dolgoztasson egyetemistákkal! Sokat nyerhetnek a cégek Cikk

Jár-e szabadság a hallgatói munkaszerződéssel foglalkoztatott munkavállalóknak, kell-e utánuk járulékokat, szochót fizetni, és hogyan csökkenthetik a foglalkoztatók a szakképzési hozzájárulás összegét? – kérdezte olvasónk. dr. Radics Zsuzsanna társadalombiztosítási szakértőnk válaszolt.

EU-ban biztosított magánszemély Kérdés

Tisztelt Szakértő ! Az alábbi témában kérném véleményének megadását: Németországban biztosított magyar/német kettős állampolgár Magyarországon szeretne egyéni vállalkozást indítani. Milyen igazolást kell kérnie annak bizonyítására, hogy más tagállamban fennáll a biztosítási jogviszonya? Magyarországon az egyéni vállalkozásában hogyan keletkezik járulékfizetési kötelezettsége? Köszönettel:Borsosné Pál Ildikó

Végelszámoló jogállása? Kérdés

Egy egyszemélyes Kft végelszámolásról hozott döntést. Az volna a kérdésem, hogy ha a tag lesz a végelszámoló és máshol biztosítása nincs, itt a végelszámolás ideje alatt ő biztosított-e, járulékolnia kell-e?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Egészségügyi szolgáltatási járulék

Széles Imre

tb-szakértő

Bejelentett részesedés

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szoftvervásárlás Ausztriában

Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 április
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close