32 találat a(z) biztosítási idő cimkére

Többes jogviszony csed, gyed Kérdés

Csed, gyed – biztosítási idő Kérdés

Csed jogosultság 365 nap Kérdés

Méltányossági csed, gyed: kinek, mikor jár? Cikk

Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátások jogosultságához biztosítási jogviszonyra van szükség mind az ellátások igénylésekor, mind a gyermek születése előtti időszakban. Nem alanyi jogon jár tehát, szükség van rá, hogy bizonyos ideig a csedet, gyedet igénylő személy valamilyen formában munkát végezzen. Előfordulhat azonban olyan helyzet, amikor valami oknál fogva nem felel meg a várandós kismama, vagy a gyedet kérelmező szülő a jogosultsági feltételeknek, és sem csedre, sem gyedre nem jogosult. Ilyenkor kell megvizsgálni, hogy jogosult lehet-e méltányossági alapon ellátásra. Cikkünkben a méltányossági cseddel és gyeddel kapcsolatos információkat foglaljuk össze.

EU-tagállamban szerzett biztosítási idő igazolása Kérdés

Kúriai határozat biztosítási időt keletkeztető ellátás folyósítása ügyében Cikk

Biztosítási időt keletkeztető ellátás folyósítása ügyében hozott határozatot a Kúria.

Így befolyásolja a nyugdíj mértékét az uniós munkavállalás – példával Cikk

A mai világban már egyre többen vállalnak munkát külföldön is, mely munkavégzésük okán sok esetben felmerül a kérdés, hogy a külföldi munkavállalásuk után hogyan, mely országtól fognak nyugdíjban részesülni.

Rokkantsági ellátás Kérdés

Jogviszonyok összeszámítása Kérdés

A gyes beleszámít-e a 365 nap biztosítási időbe gyednél? Kérdés

Mi számít bele a gyedhez szükséges 365 biztosított napba, és mi nem? Cikk

Ha a várandós kismamának nincs több éve tartó folyamatos jogviszonya, kérdés, hogy az érintett jogosult lesz-e gyedre. A gyakori munkahelyváltás, a kieső idők, különféle jogviszonyok váltakozása vagy külföldi munkavégzés esetén gyakran előfordul, hogy egy helyzet nem egyértelmű az érintett számára. A következőkben azt nézzük meg, hogy a gyedhez szükséges legalább 365 biztosított napba milyen időszakok számítanak be, és milyenek nem.

Gyed igénylése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem az lenne, amikor a gyermek megszületik és még nincs meg a 365 nap biztosítási idő az édesapa részéről, jogosult lesz-e gyedet igényelni? Mivel az édesapa szeretné igénybe venni. Viszont amikor igényelni kell a gyedet, meglesz a 365 nap biztosítási idő az édesapának. A csedet az édesanya igényli. Köszönöm

Ami szolgálati időnek, illetve jogosultsági időnek számít, és ami nem Cikk

Gyakran érkezik olyan kérdés (nyilván, mert nem kevesen kerülnek ilyen élethelyzetbe), hogy miként hidalható át a 40 év jogosultsági időhöz szükséges néhány hónap vagy esetleges ennél valamivel hosszabb idő, különös tekintettel arra az esetre, ha az érintett a jogviszonya megszűnésekor több havi végkielégítést vagy jubileumi jutalmat is kap.

Megjelent az októberi VálaszAdó Cikk

A nyári adócsomag egyik előremutató áfatörvény-módosítása az utalványokra vonatkozó közösségi szabályok átvétele volt, amelyekre való felkészülés nem kis fejtörést fog okozni az érintetteknek. Ugyan már hat éve hatályba lépett az új munka törvénykönyve, de érdemes újra és újra elmélyedniük a munkáltatóknak a szabályokban. Szakértőnk rábukkant egy adóhatóság által megválaszolt adózási kérdésre, amely minden vállalkozás számára érdekes megállapítást tartalmaz.

Milyen jövedelem lesz az ellátás alapja? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magánszemély többéves biztosítási idővel rendelkezik Németországban, a szerződését 07.31-ével felmondta, hogy hazaköltözzön, és itthon vállalkozzon. A felmondást követően tudta meg, hogy babát vár, a szülés várható ideje 2019.02. hó vége. Kérdés 1: A biztosítási időbe beleszámít-e a német biztosítotti időszak, itthon menyi időn belül kell jogviszonyt létesíteni, hogy folyamatos legyen a biztosítás, valamint milyen ellátásokra lesz jogosult (táppénz, csed, gyed, gyes), az ellátások alapja milyen jövedelem lesz, csak az itthoni vagy a német jövedelem is beleszámít? Kérdés 2: A Németországban megfizetett nyugdíjjárulékot vissza lehet-e igényelni, mellyel a kint megszerzett szolgálati időt elveszti, de itthon önkéntes pénztárba fizetné, ha van rá lehetőség. Itthonról indítható-e az eljárás, vagy a német nyugdíjbiztosító megkeresésével? Gyors segítséget megköszönve, tisztelettel: Szabó Istvánné

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Cégautóadó-fizetési kötelezettség megállapítása

Juhász Tibor

okleveles nemzetközi és ellenőrzési adószakértő

Ajándékba adott termék és szolgáltatás adózása

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs