26 találat a(z) biztosítási idő cimkére

Így befolyásolja a nyugdíj mértékét az uniós munkavállalás – példával Cikk

A mai világban már egyre többen vállalnak munkát külföldön is, mely munkavégzésük okán sok esetben felmerül a kérdés, hogy a külföldi munkavállalásuk után hogyan, mely országtól fognak nyugdíjban részesülni.

Rokkantsági ellátás Kérdés

Jogviszonyok összeszámítása Kérdés

A gyes beleszámít-e a 365 nap biztosítási időbe gyednél? Kérdés

Mi számít bele a gyedhez szükséges 365 biztosított napba, és mi nem? Cikk

Ha a várandós kismamának nincs több éve tartó folyamatos jogviszonya, kérdés, hogy az érintett jogosult lesz-e gyedre. A gyakori munkahelyváltás, a kieső idők, különféle jogviszonyok váltakozása vagy külföldi munkavégzés esetén gyakran előfordul, hogy egy helyzet nem egyértelmű az érintett számára. A következőkben azt nézzük meg, hogy a gyedhez szükséges legalább 365 biztosított napba milyen időszakok számítanak be, és milyenek nem.

Gyed igénylése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem az lenne, amikor a gyermek megszületik és még nincs meg a 365 nap biztosítási idő az édesapa részéről, jogosult lesz-e gyedet igényelni? Mivel az édesapa szeretné igénybe venni. Viszont amikor igényelni kell a gyedet, meglesz a 365 nap biztosítási idő az édesapának. A csedet az édesanya igényli. Köszönöm

Ami szolgálati időnek, illetve jogosultsági időnek számít, és ami nem Cikk

Gyakran érkezik olyan kérdés (nyilván, mert nem kevesen kerülnek ilyen élethelyzetbe), hogy miként hidalható át a 40 év jogosultsági időhöz szükséges néhány hónap vagy esetleges ennél valamivel hosszabb idő, különös tekintettel arra az esetre, ha az érintett a jogviszonya megszűnésekor több havi végkielégítést vagy jubileumi jutalmat is kap.

Megjelent az októberi VálaszAdó Cikk

A nyári adócsomag egyik előremutató áfatörvény-módosítása az utalványokra vonatkozó közösségi szabályok átvétele volt, amelyekre való felkészülés nem kis fejtörést fog okozni az érintetteknek. Ugyan már hat éve hatályba lépett az új munka törvénykönyve, de érdemes újra és újra elmélyedniük a munkáltatóknak a szabályokban. Szakértőnk rábukkant egy adóhatóság által megválaszolt adózási kérdésre, amely minden vállalkozás számára érdekes megállapítást tartalmaz.

Milyen jövedelem lesz az ellátás alapja? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magánszemély többéves biztosítási idővel rendelkezik Németországban, a szerződését 07.31-ével felmondta, hogy hazaköltözzön, és itthon vállalkozzon. A felmondást követően tudta meg, hogy babát vár, a szülés várható ideje 2019.02. hó vége. Kérdés 1: A biztosítási időbe beleszámít-e a német biztosítotti időszak, itthon menyi időn belül kell jogviszonyt létesíteni, hogy folyamatos legyen a biztosítás, valamint milyen ellátásokra lesz jogosult (táppénz, csed, gyed, gyes), az ellátások alapja milyen jövedelem lesz, csak az itthoni vagy a német jövedelem is beleszámít? Kérdés 2: A Németországban megfizetett nyugdíjjárulékot vissza lehet-e igényelni, mellyel a kint megszerzett szolgálati időt elveszti, de itthon önkéntes pénztárba fizetné, ha van rá lehetőség. Itthonról indítható-e az eljárás, vagy a német nyugdíjbiztosító megkeresésével? Gyors segítséget megköszönve, tisztelettel: Szabó Istvánné

Biztosítási idő Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kismama 2018. szeptember közepére várja első gyermeke születését. Jól gondoljuk-e, hogy rendelkezik a szülést megelőző két évben 365 nap biztosítási idővel, ha a következők szerint volt bejelentve a garantált bérminimum alapján: – 2016. 06. 06-tól 2017. 09. 30-ig heti 20 órás munkaviszonyban, – 2017. 10. 09-től 2017. 10. 16-ig heti 40 órás munkaviszonyban, – 2017. 11. 03-tól 2017. 11. 12-ig munkanélküliként, – 2017. 11. 13-tól heti 40órás munkaviszonyban volt nyilvántartva. Köszönettel.

Új szabályok a táppénz megállapításában Cikk

A táppénzre vonatkozó szabályok folyamatosan változnak. Az elmúlt pár évben módosultak a táppénzjogosultságra, a táppénzfolyósítás idejére, az ügyintézésre, a táppénz megállapítására és a jogalap nélkül felvett táppénz visszakövetelésére vonatkozó szabályok és határidők.

Nyugdíjszámítás Kérdés

Tisztelt Szakértők! Egyik ügyfelünknek 2,5 éve van, hogy elérje a nyugdíjkorhatárt. Jelenleg tiszteletdíjat kap 45 ezer forint összegben. Sajnos ez nem éri el a minimálbért. Az ügyfélnek az a megérzése, hogy ez az alacsony összeg annyira lerontja az átlagjövedelmét, hogy inkább lemondana a tiszteletdíjról, és elkezdené fizetni az egészségügyi szolgáltatási járulékot maga után, hogy ez az időszak ne számítson biztosításban töltött időnek, és így ne rontsa az átlagjövedelmét. Helyes az ügyfél megérzése?!

Kivételes rokkantsági ellátás jön azoknak, akiknek nincs elég biztosítási idejük Cikk

Kivételes rokkantsági ellátásban részesülhetnének a jövőben azok a súlyosan egészségkárosodott személyek, akik hosszú ideje tartó betegségük miatt, vagy más méltányolható okból nem tudták megszerezni az ellátáshoz szükséges előzetes biztosítási időt, de rendelkeznek az előírt biztosítási idő legalább felével – derül ki a Magyarország 2018. évi központi költségvetésének megalapozásáról szóló törvénymódosítási javaslatcsomagból, amelyet tegnap este terjesztett a parlament elé Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes.

Tb-ellátások egy hónap munkaviszony után? Így lehetséges Cikk

Noha a tanulmányaikat júniusban befejezett pályakezdők munkaviszonya szerencsésebb esetben több hónapos, gyakran merül fel kérdésként, hogy egyhavi munkaviszony, pontosabban biztosításban töltött idő milyen juttatásokhoz, ellátásokhoz elég.

Csedre, gyedre való jogosultság párhuzamos munkaviszonyok esetén Kérdés

Tisztelt Radics Zsuzsanna! Azzal a kérdéssel fordulok a tb-szakértő asszonyhoz, hogy ha a szülés idején az egyik munkaviszonyomban rendelkezem 365 nap biztosítási jogviszonnyal, a másikban még nem (kb. 185 nap meglesz), de van előtte 180 nap nappali tagozatos hallgatói jogviszonyom, akkor figyelembe veszik-e a csed, gyed megállapításánál mindkét munkaviszonyomból származó jövedelmemet? Előre köszönöm válaszát.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Gyesről visszatérő kismama

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Vám alanya

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Súlyadó forgalomból kivont tehergépjármű esetén

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close