335 találat a(z) biztosítás cimkére

Külföldi állampolgár foglalkoztatása: adó- és járulékfizetési, illetve bejelentési kötelezettségek Cikk

Harmadik országbeli magánszemély alkalmazása távmunkában milyen formában lehetséges, illetve ez milyen adó- és járulékfizetési kötelezettségekkel jár, mikor és milyen bejelentési kötelezettségnek kell eleget tenni? Olvasói kérdésre Horváthné Szabó Beáta adószakértő válaszolt.

Bérként adózó juttatás-e? Kérdés

OECD modellegyezmény: tb-jogállás szabályozása – példákkal Cikk

A több országban dolgozó vagy több országban jelen lévő munkavállalóknál a munkavégzés ténye nem csak a bérköltség és annak adózása miatt fontos, hanem a biztosítási jogviszony miatt is. Ilyen esetekben azt is vizsgálni kell, hogy a magánszemély a munkavégzés ideje alatt milyen társadalombiztosítási jogállás alá tartozik.

Netrisk: a karácsony nagyobb figyelmet követel az ünneplőktől Cikk

A karácsonyi szezon nagyobb figyelmet, óvatosságot követel az ünneplőktől, hiszen a karácsonyfák és adventi koszorúk fokozott tűzveszélyt jelentenek, a karácsonyfatűz gyorsan pusztít, a lángok a pár perc alatt leégő fáról a lakás többi részére is átterjedhetnek – hívta fel a figyelmet a Netrisk.hu online biztosításközvetítő az MTI-hez eljuttatott közleményében pénteken.

13 eset, amikor a munkavállaló mentesül a munkavégzés alól, mégis jár neki távolléti díj Cikk

Előfordul, hogy a munkavállaló mentesül a munkavégzés alól. mégis megilleti a távolléti díj. Összefoglaltuk, hogy milyen esetekben lehetséges ez.

Izraeli állampolgár biztosítási kötelezetttsége Kérdés

Allianz: több millió forintot fizethet az, aki biztosítás nélkül szenved síbalesetet külföldön Cikk

Hatmillió forintot is kifizethet az a síelő, aki nem köt utasbiztosítást és külföldi pályán szenved balesetet – hívta fel a figyelmet az Allianz Hungária Zrt. az MTI-nek hétfőn elküldött közleményében.

Megnöveli a biztosítók által a hagyományos életbiztosításoknál adható garantált kamat maximumát az MNB Cikk

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) megnöveli a biztosítók által a hagyományos (nem unit-linked) életbiztosításoknál adható garantált kamat maximumát. Az ügyfelek így havi kis összegű életbiztosítási megtakarításokkal 4 százalék, egyszeri díjbefizetéssel 7 százalék garantált hozamot is elérhetnek. A szerződéses feltételek szerint általában az ügyfeleket illeti az efölötti további hozam döntő része is. Az MNB-rendelet módosítása a garantált kamatú konstrukciók reneszánszát, illetve a klasszikus biztosítási kockázatot tartalmazó termékek díjának csökkenését hozhatja el. Az emelés és az egyszeri vagy rendszeres díjas szerződések eltérő kezelése egyúttal piaci versenyt fokozó hatással is járhat – írja honlapján az MNB.

Biztosítási szolgáltatások továbbszámlázása: áfásan vagy áfamentesen? Cikk

Egyre több esetben lehet a megvásárolt termékhez vagy szolgáltatáshoz biztosítást is igénybe venni. Ezt a biztosítást a vevő általában nem közvetlenül a biztosítótól, hanem a terméket vagy szolgáltatást értékesítő társaságtól kapja közvetített szolgáltatásként. Tipikusan ilyen a bérelt/lízingelt személygépkocsikhoz tartozó CASCO, vagy az elektronikai eszközök készülékbiztosítása. Mivel a biztosítás jellemzően áfaköteles termékre vagy szolgáltatásra vonatkozik, felmerül a kérdés: minden esetben az alapügylet járulékos elemének kell tekinteni a biztosítást, vagy van lehetőség ennek áfamentes továbbszámlázására? – a Deloitte adószakértői erre a kérdésre igyekeznek választ adni írásukban.

Biztosítási adó, távközlési adó – legújabb információs füzetek Cikk

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közzétette honlapján a biztosítási adóról, illetve a távközlési adóról szóló információs füzeteit.

Aktív időbeli elhatárolás biztosításoknál Kérdés

Biztosításban töltött idő igazolása, ha nem szerepel a tb-nyilvántartásban Cikk

Az egységes társadalombiztosítási rendszer kialakításával egyidejűleg a foglalkoztatók, munkáltatók részére kötelezővé tették, hogy rendszeres adatszolgáltatást nyújtsanak a társadalombiztosítási szerveknek a munkavállalók, foglalkoztatottak biztosítási jogviszonyáról. A biztosítási időre vonatkozó adatszolgáltatási kötelezettség a későbbiekben kiegészült a jogviszonyokból származó kereseti adatok évenkénti kötelező igazolásával.

Együttműködési megállapodást kötött az MNB a biztosítási alkuszok szövetségével Cikk

Hosszú távra szóló együttműködési megállapodást kötött a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetségével (FBAMSZ) – közölte az MNB pénteken az MTI-vel.

Biztosítás bejelentése Kérdés

Átalányadós egyéni vállalkozó biztosítása Kérdés

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Jutalék, bónusz adózása 2022-ben

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

SZÉP-kártya-juttatás ügyvezetőnek

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Tartós bérlet elszámolása

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 február
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5
hirdetÉs