156 találat a(z) beszerzés cimkére

Harmadik országbeli beszerzés áfájának elszámolása Kérdés

Jövedéki termékek beszerzése külföldről Cikk

Sokszor hallani, hogy az EU egyik fő vívmánya az áruk szabad áramlása, amiből sajnos sokan csak azt az egyszerű és egyben téves következtetést vonják le, hogy szabadon vásárolhatnak más tagállamból. Sajnos ez nem ilyen egyszerű. Jelen írás célja bemutatni, hogy a természetes személyek milyen feltételek és szabályok mentén hozhatnak be belföldre jövedéki terméket más EU tagállamból vagy harmadik országból. Először a más EU tagállamokból történő beszerzés szabályait tekintjük át.

Személygépkocsi beszerzése után érvényesíthető kisvállalkozói kedvezmény Cikk

A kisvállalkozói kedvezményt azok az egyéni vállalkozók érvényesíthetnek, akik a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (továbbiakban: szja törvény) hatálya alatt a vállalkozói személyi jövedelemadó megállapítására vonatkozó rendelkezések szerint állapítják meg a jövedelmüket, egyszerűbben fogalmazva, akik a bevételükkel szemben a költségeiket tételesen számolják.

EPR- és termékdíj külföldön regisztrált webáruházból történő árubeszerzés esetén Cikk

Terheli-e környezetvédelmi termékdíj-, EPR-díj-bevallási, -megfizetési kötelezettség a Magyarországra terméket értékesítő, de külföldre regisztrált, külföldi adószámmal árut értékesítő partnertől beszerzett, nem termékdíjköteles termékek csomagolása után a vásárlót? Van-e minimális mennyiség, amely mentes a bevallási, befizetési kötelezettség alól? Olvasói kérdésre Tüske Zsuzsanna vámszakértő válaszolt.

Új trolibuszokat vásárolna a BKK Cikk

Folytatná a Fővárosi Önkormányzat és a BKK a budapesti járműparkfejlesztést, amelynek köszönhetően tovább javulhat a fővárosi közösségi közlekedés színvonala. Ennek érdekében a BKK megteremtette a lehetőségét annak, hogy ha rendelkezésre állnak a szükséges források, korszerű, környezetbarát, alacsony padlós trolibuszok érkezzenek a fővárosba. Az új, önjáró üzemmódra is képes járművek a kor elvárásainak megfelelő tulajdonságaikkal és felszereltségükkel szolgálhatják a Budapesten utazók kényelmét, egyúttal hozzájárulnak ahhoz, hogy a város tisztább, élhetőbb legyen – olvasható a BKK honlapján.

Halasztott bevétel feloldása Kérdés

Lakóautó-beszerzés utáni áfa-visszaigénylés Cikk

Egy vállalkozás önjáró lakóautót vásárolna bérbeadás céljából, a beszerzés teljes áfaösszegét ezen okból visszaigényelné. Ha a lakóautót évente folyamatosan nem, csak eseti jelleggel tudja bérbe adni, a beszerzéskor visszaigényelt áfaösszegét utólag kell-e korrigálni? A lakóautó térítés nélküli magánhasználatra nem vehető igénybe. Olvasónk kérdésére Nagy Norbert adószakértő válaszolt.

Ha új közlekedési eszközt vásárolna vagy adna el a Közösségen belül, ezekre figyeljen! Cikk

Friss információs füzetet jelentetett meg a NAV az új közlekedési eszközök – bizonyos gépjárművek, hajók és repülők – Közösségen belüli beszerzésének és értékesítésének adózási vonzatairól, valamint az adómentesség lehetőségeiről.

Egyéni vállalkozók, őstermelők év végi teendői: nyilvántartások, adók rendezése, beszerzések, selejtezés Cikk

Az év vége közeledtével az egyéni vállalkozóknak és az őstermelőknek sem árt számot vetni bevételeikkel, kiadásaikkal, üzleti lehetőségeikkel, elvégzendő papírmunkájukkal. Fontos tudni, hogy mindkét adózói körnél a jövedelemszámítás fő szabálya a pénzforgalmi szemlélet.

Kiskereskedés Kérdés

Fenntarthatóság a beszerzésben: ESG szempontok a gyakorlatban Cikk

A beszerzési területre, a beszerzőkre egyre nagyobb nyomás nehezedik annak érdekében, hogy integrálják a fenntarthatóság kritériumait a beszerzésekbe, támogassák a körkörös gazdaságra történő átállást, a vállalat karbonsemlegességi céljait. Miként lehetséges ez, miközben a fenntarthatósági/ESG szakértők is folyamatosan változó szabályozásról, kialakulóban lévő gyakorlatokról beszélnek? Továbbá az üzleti elvárások gyakran ellentétben állnak a fenntarthatósági szempontokkal, vagy legalábbis jelentős extra ráfordítás szükséges a két követelmény összehangolására? Dr. Balásfalvi-Kiss András, a Grant Thornton nemzetközi üzleti- és adótanácsadó cég ESG üzletágának vezetője a következőkben ezzel kapcsolatban ad iránymutatást.

A gázárak csökkentését javasolja a DK Cikk

A Demokratikus Koalíció a gázárak csökkentését és az ápolási díj emelését javasolja – ezekről a párt ügyvezető alelnöke beszélt kedden Budapesten, online is közvetített sajtótájékoztatón, közölte az MTI.

EPR-kötelezettség raklapos szállításnál Kérdés

Új közlekedési eszköz beszerzése és exportértékesítése Kérdés

Hajó beszerzése EU-ból, ami nem kerül behozatalra Kérdés

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Munkaidő-nyilvántartás elektronikusan

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Egyesületi tag bejelentése

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Színházjegy elszámolása

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink