329 találat a(z) beruházás cimkére

Beruházási csökkentő tétel Kérdés

Kölcsön nyújtása kapcsolt vállalkozások között Kérdés

Nem aktivált beruházás Kérdés

Versenyképességi program: minden cég megkapja az igényelt támogatását Cikk

Minden cég megkapja az igényelt támogatást a versenyképességi programban vállalt beruházásához, a kormány az eredetileg tervezett keretet több mint háromszorosára emelte – mondta a külgazdasági és külügyminiszter ma Budapesten, a versenyképességi program támogató okiratainak átadásán.

Fejlesztési tartalék kivából taóba visszatért kft.-nél Kérdés

Bérelt ingatlanon végzett felújítás Cikk

Sokszor előfordul, hogy a vállalkozás által bérelt ingatlan nem teljesen felel meg a bérlő elképzelésinek, így az átalakítást, felújítást végez a bérleményen. Ilyenkor a költségek kit terhelnek, és hogyan lehet könyvelni a felmerült felújítási költségeket? Olvasói kérdésre Nagy Norbert adószakértő válaszolt.

Újabb biofinomítót épít a Pannonia Bio Zrt. Dunaföldváron Cikk

Úgynevezett fejlett bioüzemanyagot előállító finomítót épít a Pannonia Bio Zrt. dunaföldvári telephelyén a cég hároméves, 150 millió eurós beruházási programjának részeként – közölte a társaság az MTI-vel.

Bővül a Pénzügyminisztérium beruházásösztönző programja Cikk

Bővíti a Pénzügyminisztérium a nagyvállalati beruházási támogatást, mivel a koronavírus által okozott gazdasági károk enyhítésében és a gazdaság újraindításában kulcsszerepe van a beruházások ösztönzésének. A magyar vállalkozások könnyített feltételekkel és kibővített körben igényelhetnek támogatást a fejlesztéseikhez, így többen és könnyebben juthatnak beruházási forráshoz – közölte az MTI-vel Varga Mihály pénzügyminiszter.

Munkahelyek megóvása, egészségügy, kkv-k likviditása, rendkívüli jogalkotási rend – uniós ajánlások Magyarorszgának Cikk

A munkahelyek részmunkaidős megoldások növelésével történő megóvására, a munkanélküli segélyre való jogosultság meghosszabbítására, a beruházások zöld és digitális átállásra való fókuszálására, az agresszív adótervezés elleni hatásosabb védelemre, a közbeszerzések terén a verseny javítására és a veszélyhelyzeti intézkedésekkel összefüggő aggodalmak orvoslására ösztökéli idei országspecifikus ajánlásaiban a magyar kormányt az Európai Bizottság, amely a folyamatban lévő európai szemesztert a COVID19–járvány gazdasági és szociális hatásainak szenteli.

Kivabevallás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kivás cégünknél 2019-ben 5 360 000 Ft értékben volt új beruházás. Kivakötelezettség csak a bér után volt, amit múlt évben folyamatosan fizettem. A 19KIVA-02 bevallási lap 17-es sorában az összeget tudom szerepeltetni, de a sorok összevezetése ezt kiejti. Kérdésem, hogyan tudjuk a könyvelővel megoldani – könyvelni – nyilvántartani 2020-ra a bér után esedékes adóból a 2019. évi új beruházás után járó adó jóváírást. Köszönettel: Székely István Lajos

Új kormányrendelet: változtak a fejlesztési tartalék képzésére vonatkozó előírások Cikk

A május 1-jén hatályba lépett 171/2020. (IV. 30.) kormányrendelet a fejlesztésitartalék-képzésre megengedőbb feltételeket tartalmaz a beruházások ösztönzése érdekében. Cikkünk ezen kormányrendelet rendelkezéseit járja körbe.

A társasági adó megfizetettnek minősül-e? Kérdés

Egy magánszemély tulajdonában lévő, több társaság csoportos társasági adó alanyaként fizeti a társasági adót 2019.01.01-től. A csoport egyik tagja (A cég) végleges pénzeszközt adott át 2019 decemberében a csoport másik (B cég) tagjának. A szükséges igazolást az "A" társaság költségelszámolásához a "B" társaság kiadta, mely szerint az adózás előtti eredménye, adóalapja várhatóan e juttatás nélkül nem lesz negatív. A "B" társaság a nagyértékű beruházásainak köszönhetően a Tao-törvény 7. § zs) pontja alapján az adózás előtti eredményét csökkentheti, így gyakorlatilag minimlis társasági adó alapja keletkezik, melyet "továbbvisz", hogy a csoportos társasági adózás keretein belül a többi csoporttaggal megosztva adózzon le. Kérdésem, hogy a fenti esetben a "B" társaság által megfizetettnek minősül-e a társasági adó, illetve jogszerű-e az általa kiadott nyilatkozat, miszerint a végleges pénzeszköz-átadásra jutó társasági adót megfizette? Tekinthetjük-e a jogos kedvezmény igénybevételét törvény szerinti társasági adó megfizetésének?

Mezőgazdasági őstermelő, állami támogatás elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben szeretném a segítségét kérni: mezőgazdasági közös őstermelő 2018. évben beruházott egy öntözőberendezést. Abban az évben ki is fizette a teljes összeget. Majd 2019-ben kapott a felére állami támogatást. Azt szeretném kérdezni, hogy az szja-bevallásban most milyen formában kell elszámolni a támogatást és az értékcsökkenést? Kell-e arányosítani? Válaszát előre is köszönöm!

Előleg Kérdés

Tisztelt Adózóna! Az alábbi kérdésre kérnénk választ: Egy intézménynél beruházás van folyamatban. Az intézménynek "kettes" áfás adószáma van, de 95 százalékban a tevékenység jellegére való tekintettel mentes árbevétele van. A szerelés-kivitelezési munkákra előlegszámlát állított ki a szolgáltató vállalat fordított áfásan, ahogy a végszámla is fog készülni. Mivel az építmény mentes árbevétel fog produkálni, így a megrendelőnél csak fizetendő áfa jelentkezik. Az áfatörvény 59. §-a értelmében a kézhez kapott előleget úgy kell tekinteni mint amely a fizetendő adó arányos összegét is tartalmazza. A beruházáshoz kapcsolódó hitelbíráló UniCredit Bank ezzel nem ért egyet hivatkozva a Kúria Kfv. V. 35.073/2016 számú döntésére a fordított adózásra speciálisan. Kérem állásfoglalásukat! Köszönettel: Matula Györgyné J&U Kft.

Egyéni vállalkozó – beruházás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy áfakörbe tartozó egyéni vállalkozó a székhelyén (ami egyben magánszemélyként a lakcíme is) műhelyet szeretne építeni, amit kizárólag a vállalkozási tevékenységéhez használna. Kérdésem az alábbi: egy meglévő melléképület kerülne átépítésre (a főfalak és az alap megvan), a tetőszerkezet viszont lecserélésre kerül. Kell építési engedélyt, illetve külön helyrajzi számot kell kérnie ahhoz, hogy a vállalkozásában beruházásként el tudja számolni, illetve a költségszámlák áfáját hogyan és milyen módon tudja levonásba helyezni? Válaszát köszönöm! Üdvözlettel: Száldobágyi Mónika

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Mikor mehetek nyugdíjba?

Winkler Róbert

nyugdíjszakértő

Személyi kedvezmény igénybevétele

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close