158 találat a(z) bértámogatás cimkére

Indulnak a bértámogatási pályázatok, fontolgatják a katás foglalkoztatók megsegítését Cikk

Április 15-étől pályázhatnak a vállalkozások a kutatás-fejlesztési bértámogatásra, április 16-ától pedig az általános munkahelyvédelmi bértámogatásra – közölte Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a gazdasági élet képviselőivel tartott mai videokonferencián.

Járulékkedvezmény és bértámogatás Kérdés

Tisztelt Adózóna! Kaphat-e egy cég rövidített munkaidőre bértámogatást és járulékkedvezményt egyszerre? Válaszát előre is köszönöm.

105/2020. (IV. 10.) kormányrendelet Kérdés

Tisztelt Szakértő! A fenti kormányrendelet kapcsán az alábbi kérdéseben szeretném segítségét kérni: - a munkavállalók munkaszerződését napi 8-ról 4 órára csökkentjük, így a támogatás igénybevehető? Tehát napi 4 órás bért kell nekik fizetni? - számszerű példával bemutatva mit is jelent az egyéni fejlesztési időre fizetett munkabér? Az én értelmezésem szerint a munkaadó megfizeti a módosított munkaszerződés szerint a 4 órás munkabér nettó részét (plusz a járulékokat a NAV felé), illetve a kieső munkaidő (tehát szintén 4 óra) 30 százalékára is – ami az egyéni fejlesztési időt jelenti – megfizeti a bruttó bért és a munkaadói járulékokat? A kieső 4 óra munkaidő nettó összegét pedig a dolgozó megkapja az államtól. Ezt így jól értem? - ha a fenti logikám jó, akkor a 30% egyéni fejlesztési időt milyen jogcímen kell bérszámfejteni? Hisz a munkavállaló 4 órás bruttó bérre van bejelentve? Ennek tisztázásában is kérném segítségét. - "munkaidőbeosztási lehetőségeket" kimerített, ez pontosan mit takar? A jelenléti ívek bemutatásával kell ezt bizonyítani vagy milyen módon vajon? Köszönöm, várom megtisztelő visszejelzését!

Foglalkoztatás csökkentett munkaidőben: a támogatás szabályai Cikk

A 2020. április 10-én, a 71. számú Magyar Közlönyben kihirdetett jogszabályváltozások keretében jelentek meg a csökkentett munkaidős foglalkoztatás állami támogatására vonatkozó részletszabályok. A szabályozás lényegét az alábbiakban mutatjuk be, azzal, hogy a pontos részletek vonatkozásában a 105/2020. (IV. 10.) kormányrendelet rendelkezéseinek megtekintése sem mellőzhető.

Bértámogatás: bírálják a feltételekkel körbebástyázott pályázati rendszert Cikk

A rövidített munkaidőben dolgozóknak a kormány által kedden beígért 70 százalékos állami támogatás kizárólag a kieső munkaidő bérköltségére vonatkozik, a folyósításnak számos – az érintetteknek nem tetsző – feltétele lesz, derült ki a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán (VKF).

Orbán Viktor bejelentése: újra lesz 13. havi nyugdíj, speciális bértámogatást ígér a miniszterelnök Cikk

Átvállalják a munkáltatóktól a bérköltség egy részét, ez a bértámogatás speciális magyar formája lesz – közölte Orbán Viktor miniszterelnök a ma bejelentett gazdaságvédelmi intézkedéscsomag első elemeként. A következő négy évben fokozatosan visszahozzák a 13. havi nyugdíjat.

Katabevallás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Elérkezett a katabevallás ideje és szeretném tudni, hogy a vállalkozó válási, illetve a munkaügyi központ által folyósított bértámogatást bevételként kell figyelembe venni vagy sem. Segítségüket köszönöm. Üdvözlettel: Pné

Megváltozott munkaképességű alkalmazottak – ekkor kérhet állami támogatást Cikk

Több ösztönző intézkedés is segíti a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatását, ilyen például a munkaadókat terhelő szociális hozzájárulási adó csökkentése, illetve a bértámogatás – hívta fel a figyelmet a Prohumán 2004 Munkaerő Szolgáltató és Tanácsadó Kft. az MTI-nek eljuttatott közleményében.

Kezdő katás vállalkozó vissza nem térítendő bértámogatásának szja-bevallása Kérdés

Be kell-e vallani kezdő katás vállalkozó vissza nem térítendő bértámogatását, ha nem volt más jövedelme a bértámogatáson kívül és a kisadózói jövedelme alapján? Valamint az iparűzésiadó-bevallásban kell-e szerepeltetni?

Katás bevétel Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás egyéni vállalkozó bértámogatásban részesül, a kapott támogatás a bevétel részét képezi? Amennyiben vállalkozóvá válást segítő támogatásban részesül, akkor a kapott támogatás része a bevételnek? Köszönettel.

Nyári diákmunka-támogatás és szochokedvezmény Kérdés

Tisztelt Szakértő! Munkavállalónkat a "Nyári diákmunka program" című támogatással szeretnénk foglalkoztatni. A munkavállaló 18 éves, középiskolás, még nem volt munkaviszonya. Mint mezőgazdasági vállalkozás a munkaügyi központ 75%-os bér- és szochotámogatást nyújt. Igénybe vehető-e a 25 év alatti 180 nap biztosítási idővel nem rendelkező munkavállalók szochotámogatása is ebben az esetben? Mi lehet ennek az alapja, ha a bruttó munkabér 138 000 Ft? A munkaügyi központ a 103 500 Ft-ra ad bér- és szochotámogatást. A fennmaradó 34 500 Ft-ra kérjem majd a 08-ban, vagy 100 000 Ft-ra a szochokedvezményt? Köszönettel: Nagyné

Munkaügyi támogatás katás vállalkozóvá válásához Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kata alá tartozó, kezdő egyéni vállalkozó munkaügyi bértámogatást kapott 2017-ben saját maga után, az egyéni vállalkozása elindításához, 6 hónap időtartamra. A munkaügyi hivatal igazolása szerinti 2017-ben folyósított támogatást hol kell szerepeltetni? A 17KATA bevallásban nyilván nem, de a 17SZJA bevallásban igen? Iparűzésiadó-bevallásban szerepelnie kell? Köszönöm segítségét!

39 milliárd forintos bértámogatás a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásához Cikk

Mintegy 39 milliárd forintos bértámogatást nyújtanak jövőre a megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztató, akkreditált cégeknek – jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára.

Alanyi adómentesség Kérdés

Jól értelmezzük az áfatörvényt, hogy az alanyi adómentesség értékhatárának számításánál nem kell figyelembe venni a munkaügyi központ által nyújtott bértámogatás összegét? Pl. a bevétel éves szinten: 7 820 ezer Ft, a kapott támogatás 540 ezer Ft, akkor ezzel nem lépte túl a vállalkozás az alanyi adómentesség határát. Válaszukat előre köszönjük.

Kataalanynál az alkalmazott után kapott bértámogatás Kérdés

Kataalany foglalkoztat két dolgozót, akik után bértámogatást kap. A 2012. évi CXLVII. tv. 2. § 12. pontjának (f) bekezdése, valamit a 22. pontja szerint nem bevétel. A NAV szerint ez viszont nem egyértelmű. Szerintük a munkaügyi központot kellene erről megkérdezni, vagy megtalálni a határozatukban az erre való utalást. A Munkaügyi Központ határozatában nem találtam erről semmit. Mi a véleménye? Szerintem ez a költségek fedezetére adott támogatás, ezért nem bevétele a katás vállalkozóznak. Várom válaszát!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Román állampolgár járulékfizetése

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Hallgatói munkadíj arányosítása

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs