143 találat a(z) bérlet cimkére

Elhatárolás szükségessége Kérdés

Az általunk könyvelt parkolóház bevételeinél felmerült az elhatárolás kérdése. A parkolóházban bérleteket heti, 10 napos, havi, negyedéves, éves változatban lehet vásárolni. Adott esetben ezek kedvezményekkel együtt járnak, így nem egységes áron, hanem a számla szerinti összegben kerülnek elszámolásra. Kérdésünk az elhatárolásra vonatkozik, mely szerint kell-e ebben az esetben is egyenként év végén minden egyes bérletre vonatkozóan az időarányosan jutó összeget elhatárolni, vagy miután az összeg összességében elhanyagolható, viszont nagyon magas adminisztrációs terhet ró a vállalkozásra, lehet-e az adott évi eredményben elszámolni a számlán szereplő teljesítéssel egyidejűleg? Köszönöm válaszukat előre is.

Utazási költségtérítés Kérdés

T.Szakértő! Vidéki lakhelyű ügyvezető budapesti székhelyű cég esetén BKK bérletet kaphat-e munkábajárás címén (tehát adómentesen)? A lakhelye és Budapest közti közlekedésre nem kap térítést, azt cégautóval intézi. Segítségét köszönöm. Ildi

Fiktív szerződéssel vitte csődbe a cégét: öt évet is kaphat Cikk

Óriási tartozást generált egy szabolcsi vállalkozó, miközben vagyonát másik cégébe menekítette. A nyírpazonyi cég felszámolása során egymilliárd forintos hitelezői igénybejelentés érkezett – írja honlapján a NAV.

A tulajdonos lakik a cég székhelyén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy társaság tulajdonosa átmeneti jelleggel szeretne beköltözni a cég székhelyéül szolgáló ingatlanába. A lakás egy szobáját magáncélra használná. Kérdésem, hogy milyen adófizetési kötelezettsége keletkezik a magánszemélynek, illetve a társaságnak? A közüzemi számlák a cég nevére jönnek, ezeket költségként el is számolja. A tulajdonos megtérítené a területarányos költségeket, illetve bérleti díjat is fizetne a használatért. Válaszát nagyon köszönöm.

Találmány áfája Kérdés

Kérdés: belföldi kft. 3. országból megvásárolná egy találmány hasznosítási jogát 5 évre, ugyanakkor havi bérleti díjat is fizetne a találmányért. Hogyan áfázik belföldön ez az ügylet? Köszönöm, Dénes Katalin

Bérlet vagy pénzügyi lízing áfája Kérdés

Társaságunk másológépeket vesz bérbe egy bérbeadó társaságtól. Az eszköz a bérlet lejárta után sem kerül társaságunk tulajdonába. A bérbevett eszköz a bérleti idő végére eléri gazdasági élettartamát. Az új Ptk. szerint ez pénzügyi lízingnek minősül, mely alapján nekünk, mint bérbevevő társaságnak ezt az eszközt aktiválni kell, mely után elszámolhatjuk az értékcsökkenést. Bérbeadó társaság nem rendelkezik a hitelintézeti és pénzügyi vállalkozásokról szóló 2013. évi CCXXXVII. törvény szerinti olyan engedéllyel, mely alapján az említett másológépekre pénzügyi lízingszerződést köthetne társaságunkkal, így nem tud lízingdíjat sem számlázni. Bérbeadó – bérleti szerződés alapján – bérleti díjat számláz felénk. Levonhatjuk-e a számlában áthárított és a bérleti díjra jutó áfát? A számla szerinti bérleti díjat a főkönyvben nem számoljuk el bérleti díj költségszámlára, mert társaságunk a bérbeadó által közölt bekerülési értéken aktiválja az eszközt. Helyes-e ez az eljárás? Pénzügyi lízingnél a bérbevevőnek kötelezettsége keletkezik, aki a díjat (lízingdíjat) kötelezettség csökkenésként és a lízingdíj kamatát kamat ráfordításként kell, hogy könyvelje. A bérbeadó ehhez is tudna adatot szolgáltatni. A futamidő végéig felosztaná a havi bérleti díjakat tőke és kamat részre. Tehetjük-e, hogy a bérleti díjjal számlázott előzetesen felszámított áfát levonjuk, de az ügylet a Ptk. okán pénzügyi lízingként kezeljük a számvitelben, a bérbeadó által közölt adatok figyelembevételével? Köszönöm

Tartós bérlet - cégautóadó Kérdés

Tisztelt Szakértő! 48 hónapra szóló autóbérleti szerződés esetén, ha a forgalmi engedélyben a bérbeadó szerepel, ki a cégautóadó kötelezettje?

Munkába járás Kérdés

Tisztelt Adószakértő! Munkába járás címén a munkában töltött napokra menetjegyet vált a dolgozó. Ha nem kér a cég nevére számlát, akkor elszámolható-e költségként? Bérlet esetén, ha a cég nevére számla is van, kötelező-e leadni a bérletet? Köszönettel.

Munkába járás Kérdés

Tisztelt Adószakértő? Munkába járás cimén a munkában töltött napokra menetjegyet vált a dolgozó. Ha nem kér a cég nevére számlát, akkor elszámolható-e költségként? Bérlet esetén a cég nevére számla is szól, akkor a számla esetén szükséges-e a bérletet is leadni? Köszönettel.

Ezért drágulhat a nyugdíjasok élete Cikk

Befagyaszthatja a kormány a közlekedési támogatásokat a következő években – írja a napi.hu.

Önkiszolgáló bolhapiac Kérdés

Egy Magyarországon még nem túl gyakori (de az EU-ban már régóta jól működő) vállalkozási tevékenység kapcsán kérném szépen a segítségüket. "Önkiszolgáló bolhapiac" néven került be az országunkba egy új pénzkereseti lehetőség. A lényege: egyéni vállalkozó bérel egy üzlethelyiséget, amit telepakol polcokkal. Ezeket a polcokat bérbeadja magánszemélyeknek. A magánszemély a bérelt polcain kipakolhatja a már megunt vagy feleslegessé vált dolgait, amiket egyenként beárazott. A polcbérlet ideje alatt a vállalkozó felügyeli a polcot, és ha jön egy vevő valamelyik használt cikkre, akkor a vállalkozó a tényleges eladó helyett átveszi a termék vételárát és amikor ismét jön az eladó magánszemély (általában a polcbérlet lejártakor, de akár előbb is) akkor átadja a vételárat. A vállalkozó végül is egy közvetítői szerepet tölt be a klasszikus bolhapiaci eladó és vevő között. Neki haszna nem lesz az adás-vételből, mert annyiért adja oda a terméket, amennyiért az eladó beárazta. Árrése azaz haszna ezen nincs. A vállalkozó tényleges bevétele a polcbérletből származik. A kérdéseim a következők: - Milyen bizonylattal veszi be a használt cikket az eladótól? - Ha sikerül eladni valamit, azt milyen bizonylattal kell dokumentálnia? - Kell-e pénztárgépet üzemeltetni ebben az esetben a vállalkozónak? - Kinek a nevében adja el a terméket? Ki állít ki erről bizonylatot? A vállalkozó a polcbérbedásról számlát vagy nyugtát állít ki, de a használt cikkek adás-vételét hogy kell szabályosan lepapírozni?

Adómentes juttatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! A HVG 2014-es különszámában olvastam arról, hogy korlátlan összegben adhat egy kifizető adómentesen sporteseményre szóló belépőjegyet, bérletet, illetve 50 ezer forintig ingyenesen adhat (vagy kedvezményesen, ahogy tetszik) kulturális szolgáltatás igénybevételére jogosító jegyet, bérletet a munkavállalóinak. Kérdésem az lenne, hogy ez a fajta juttatás tb terhet sem von maga után vagy van esetleg ezek után keletkezik még eho vagy más teher, és csak szja mentességet élveznek-e ezek a juttatások?

Kiskertbérletek veszélyben – a földtörvény módosítását kérik Cikk

A földtörvény módosítását kérik a szombathelyi kiskertbérlők, mert az érvényes szabályozás szerint a hamarosan lejáró bérleti szerződésüket az önkormányzat nem hosszabbíthatja meg.

Munkába járási helyközi bérlettérítés Kérdés

Tisztelt Cím! Az lenne a kérdésem, hogy munkavállalónk vidékről jár be, helyközi utazással, busszal, és 90 százalékos kedvezménnyel vásárol bérletet, mivel fogyatékossági támogatásra jogosult, így 3 200 forintot fizet a kedvezményes árú bérletért. Ebben az esetben kell-e a munkáltatónak a kormányrendelet szerinti 86 százalékos bérlettérítést fizetnie? Köszönettel.

Nyugdíjasok, munkavállalók, diákok lehetnek a vesztesek Cikk

Nyugdíjasok, munkavállalók, közalkalmazottak és diákok lehetnek a vesztesei a héten bemutatott konvergencia programnak, amely szerint 2015-2017 között az idei szinten befagyasztanák a szociálpolitikai menetdíj támogatásokat.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Személyautó-eladás számlázása

Kelemen László

adószakértő, jogász

Online számla rendszer

Kelemen László

adószakértő, jogász

Átalányadózó egyéni vállalkozó

Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs