144 találat a(z) bérlet cimkére

Kedvezőbb helyzetben vannak a lakások, albérletek bérlői Cikk

A fővárosi piacon 20-30 százalékkal több ingatlant kínálnak hosszú távú albérletre, mint egy évvel ezelőtt, ráadásul 15-30 százalékkal kedvezőbb áron – közölte a Duna House csütörtökön. Az ingatlanközvetítő vállalat tapasztalatai alapján vidéken is hasonló a helyzet.

Munkavállalói bérlettérítés elszámolása 2020.07.01-től Kérdés

Ingatlanvásárlás cégre Kérdés

T. Szakértő! Egy kft. szeretne vásárolni egy olyan ingatlant, amiben a család életvitelszerűen élne a felső két szinten, az alsó szinten viszont a kiskereskedelmi boltjuk működne, webshoppal, raktárral. Az lenne a kérdés, hogy megtehetik-e, hogy az egész ingatlant cégre hiteleztetik és kiadják a családnak bérbe a szokásos piaci áron, vagy mivel családi ház, ezért ez nem is lehetséges, akkor sem, ha a földhivatali papíron elkülönítik az alsó szintet mint bolt/üzlethelyiség és raktár? Tudna tanácsolni nekik valamit, hogyan járnának a legjobban ez esetben? Mindenképp a cégből szeretnék fizetni a hitelt. Mik lesznek az adó vonzatai ennek az összetett ingatlanügyletnek? Köszönöm szépen a segítségét!

Állásidő Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kialakult helyzetre való tekintettel az a kérdésem, ha a munkavállalóknak állásidőt fizetünk egész hónapra, akkor kell-e térítenünk a vidéki bérlet 86 százalékát költségtérítés jogcímén? Válaszát előre is köszönöm.

Szálláshely áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy horgásztó tulajdonosa faházakat és sátorhelyeket ad ki horgászati lehetőséggel. A faházaknál meghatározza egy faháznak az árát, mindegy hány fő lesz benne, és személyenként az idegenforgalmi adót kéri még. A sátorhelynél szintén azt mondja, hogy egy hely például 5 ezer Ft és a személyenkénti IFA-t kell megfizetni. A faház és a sátor szálláslehetőség 5 százalék áfás. Megteheti, hogy területre nem számol 27 százalék áfával díjat? Mindenki a saját faháza előtt megkapja a horgászati lehetőséget is. A gondom azzal van, hogy a horgászati lehetőség, a szállás, a területfoglalás egységesen 5 százalék áfás. Köszönettel

Munkába járás költségtérítése Kérdés

Tisztelt Szakértők! Dolgozónknak bérletet juttatunk közigazgatási határon kívül. Hétvégén túlóra esetén azonban nincsen olyan buszjárat, amivel munkaidő kezdetére tudna jönni (ugyanez igaz a hazautazásra is), ezért gépjárművét használná bejárásra. Mi a módja annak, hogyan szükséges dokumentálni azt, ha a bérlet mellett a hétvégi munkába járást gépjárművel támogatja a cég? Köszönöm segítségüket! Üdv: Zsuzsa

Saját tulajdonú ingatlan bérleti díjának elszámolás egyéni vállalkozóként Kérdés

Három tulajdonosa van egy üres lakó ingatlannak, A, B és C. A tulajdonosok kötöttek egymással megállapodást arról, hogy az ingatlan hasznosítását, így esetleges bérbeadását átengedik az egyik tulajdonostársnak, A-nak. Úgy alakult, hogy egy másik tulajdonos (B) kibérelné az ingatlant, ott szeretne egyéni vállalkozói tevékenységet folytatni. Nem ingyen használná az ingatlant, hanem havi bérleti díjat és a felmerülő közüzemi díjakat és közös költségeket fizetné, eredeti megállapodásuk értelmében A tulajdonostárs részére. Megköthető-e ilyen szerződés a bérbeadó A és a bérlő B között, amely alapján a bérlő el tudja-e a bérleti díjat és rezsiköltségeket számolni egyéni vállalkozásában? Ha ez így nem működik, hogyan járjanak el?

Bérletet is lehet vásárolni a MÁV mobilalkalmazás segítségével Cikk

A menetjegyek mellett már bérletet is lehet váltani a MÁV-applikáción keresztül: az új funkció kezdetben az Android operációs rendszert használó eszközökkel érhető el, az iOS-t használók pedig várhatóan február 15-től vehetik igénybe az új szolgáltatást – közölte ma a MÁV-Start.

Építőipari vállalkozás daruzási tevékenysége utáni fordított áfa felszámításának lehetősége Kérdés

Tisztelt Szakértő, Egy ügyfelem daruzási munkákat végez egy új gyárépület kivitelezésénél. A megrendelővel (aki a fővállalkozó egyik alvállalkozója) telefonon egyeztet. A rendelés konkrét darabszámú elem beemelésére szól. A technológia miatt az egyes elemeket nem lehet rögtön egymás után beemelni, hanem a daruzás után különböző rögzítési, szerelési munkákat végeznek a szakemberek (ezt tehát nem ügyfelem végzi), és ha ezzel megvannak, akkor jöhet a következő elem (például acél gerendák, burkolatok, klíma berendezések stb.) Az ügyfél emiatt óradíjban számol el a megrendelővel, még akkor is, ha a megrendelés konkrét darabszámú elem beemelésére szólt. Itt felmerül a kérdés részemről, hogy bérleti konstrukcióról van-e szó – mert ha igen, akkor ez egy egyenes áfás ügylet – vagy építési szerelési szolgáltatásról, mert ha igen, akkor ez fordított áfás ügylet. A felek egyébként a többi törvényi előírásnak megfelelnek (építési engedély van, a megrendelő áfaalany). A NAV ügyintéző, akivel egyeztettem az ügyben az alábbi toronydarus esetet osztotta meg velem: ha egy építkezéshez toronydaru szükséges, és azt kezelő személyzettel együtt (vagy akár nélküle) X hónapra bérlik, akkor az bérlet, és nem építési szerelési munka, tehát 27 százalék egyenes áfával kell számlázni. Az általam vázolt konkrét daruzásos ügyletet fordított vagy egyenes áfával kell-e a vállalkozásnak számláznia? Köszönettel: Gulyás Erika

Már szerdától érvényesek a szeptemberi helyközi bérletek Cikk

Augusztus 28-ától, szerdától már elfogadják a szeptemberi helyközi dolgozó- és tanulóbérleteket a vasúti és közúti közlekedési szolgáltatók az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) döntése nyomán.

Hamarosan Budapesten is lehet mobiltelefonon jegyet és bérletet venni Cikk

A budapesti elektronikus jegyrendszer csatlakozik a Nemzeti Elektronikus Jegyrendszer Platformhoz (NEJP) – állapodott meg Tarlós István főpolgármester és Pintér Sándor belügyminiszter. Várhatóan már az év második felétől lehet mobiltelefonon jegyet és bérletet venni, az időalapú jegyeket pedig várhatóan 2020 végén, 2021 elején vezetik be.

Diákok, nyugdíjasok: itt a közlekedési bérletek érvényesítési határideje! Cikk

Fontos határidő közeleg: március 31-éig kell érvényesíteni a nyugdíjas bérletigazolványokat és a felsőoktatási diákigazolványokat, közölte honlapján a BKK. Ahhoz, hogy az érintettek kedvezményesen vehessék igénybe a budapesti közösségi közlekedést, mindenképpen szükséges az érvényesítés.

Aktiválás időpontja Kérdés

Kft. bérelt ingatlanon beruházást végzett - ezt eszközei között nyilvántartja és értékcsökkenést számol el utána -, néhány évvel később az ingatlan pályázat útján értékesítésre kerül. A vevő az a kft., aki eddig a bérlő volt.A vételár tartalmazza a már a kft. nyilvántartásában levő ingatlan beruházást is. A pályázat elbírálása 2018-ban megtörtént, de a szerződéskötés 2019-ben. A vevő folyamatosan birtokolta az ingatlant. Mely időpontban kell a létesítményt állományba venni? A pályázat megnyerésének időpontjában, vagy a szerződés megkötésének időpontjában? Hogyan alakul a nyilvántartási érték, ha az eladó a beruházás értékét nem téríti meg a beruházónak, aki a vevő is egyben?

Sportrendezvényre bérlet juttatása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Munkavállalóknak a minimálbért meghaladó összeggel juttat a munkáltató sportrendezvényre belépőjegy bérletet (nem visszaváltható). Hogyan adózik juttatás a munkáltató és a munkavállaló szempontjából? Figyelembe vehető-e a minimálbér összegéig adómentesség?

Fontos tudnivalók az ingatlan-bérbeadás szabályainak januári változásairól Cikk

Ingatlan bérbeadásánál mikor nem kell a bevételbe beszámítani az áthárított közüzemi díjat, és mikor muszáj? Mi a feltétele annak, hogy az ingatlankiadásból származó bevételből levonható legyen a bérelt lakás költsége? A NAV tájékoztatót közölt a legfontosabb tudnivalókról.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Adószám vége 51

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Magánvállalkozó tevékenységének megszüntetése után számlázás

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Katás bevételek, ha nem folytak be

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs