81 találat a(z) bérlés cimkére

Fordított áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésemre várnám szíves tájékoztatását. Építőipari gépjármű (mixer gépkocsi) , személyzettel (gépjárművezető) együtt történő hosszútávú bérlése esetén, a bérbeadónak fordított áfás számlát kell-e kiállítania?

Ha ingatlant vásárol, erre is figyeljen! Cikk

Gyakran előfordul, hogy egy lakást vagy irodaházat a tulajdonos úgy ad el, hogy az adott ingatlant bérlők használják. A bérleti szerződések ilyen esetben átszállnak az új tulajdonosra. Az új Polgári törvénykönyv szerint azonban ebben az esetben a bérleti szerződés biztosítékai megszűnnek, azaz a vevő (az új tulajdonos) nem veheti igénybe a bérletet korábban biztosító kezességet, óvadékot, bankgaranciát vagy más biztosítékot. Ez sok esetben jelentősen megnehezítheti a bérbeadott ingatlan eladását és erős tárgyalási pozícióba hozza a bérlőket – véli a Szecskay Ügyvédi Iroda.

Bérlet vagy pénzügyi lízing áfája Kérdés

Társaságunk másológépeket vesz bérbe egy bérbeadó társaságtól. Az eszköz a bérlet lejárta után sem kerül társaságunk tulajdonába. A bérbevett eszköz a bérleti idő végére eléri gazdasági élettartamát. Az új Ptk. szerint ez pénzügyi lízingnek minősül, mely alapján nekünk, mint bérbevevő társaságnak ezt az eszközt aktiválni kell, mely után elszámolhatjuk az értékcsökkenést. Bérbeadó társaság nem rendelkezik a hitelintézeti és pénzügyi vállalkozásokról szóló 2013. évi CCXXXVII. törvény szerinti olyan engedéllyel, mely alapján az említett másológépekre pénzügyi lízingszerződést köthetne társaságunkkal, így nem tud lízingdíjat sem számlázni. Bérbeadó – bérleti szerződés alapján – bérleti díjat számláz felénk. Levonhatjuk-e a számlában áthárított és a bérleti díjra jutó áfát? A számla szerinti bérleti díjat a főkönyvben nem számoljuk el bérleti díj költségszámlára, mert társaságunk a bérbeadó által közölt bekerülési értéken aktiválja az eszközt. Helyes-e ez az eljárás? Pénzügyi lízingnél a bérbevevőnek kötelezettsége keletkezik, aki a díjat (lízingdíjat) kötelezettség csökkenésként és a lízingdíj kamatát kamat ráfordításként kell, hogy könyvelje. A bérbeadó ehhez is tudna adatot szolgáltatni. A futamidő végéig felosztaná a havi bérleti díjakat tőke és kamat részre. Tehetjük-e, hogy a bérleti díjjal számlázott előzetesen felszámított áfát levonjuk, de az ügylet a Ptk. okán pénzügyi lízingként kezeljük a számvitelben, a bérbeadó által közölt adatok figyelembevételével? Köszönöm

Ingatlant ad ki, vagy bérel? Ezekre az adószabályokra figyeljen! Cikk

Ingatlanbérléssel kapcsolatban több kérdést is feltett olvasónk. Juhász Tibor okleveles nemzetközi és ellenőrzési szakértőnk válaszolt.

Bérelt személygépkocsi Kérdés

Cégünk 2014.05.30-án 49 hónapra személygépkocsit bérelt. A bérleti díj tartalmazza a normál szerviz, műszaki vizsga díját, a cégautóadót és gépjárműadót is. Szabályos ez a megoldás, hogy a bérleti díjban megfizetett cégautóadót és gépjárműadót a bérbeadó fizeti? A bérbeadónak megfizetett cégautóadó mentesít bennünket a magáncélú használattal kapcsolatos nyilvántartások alól, ugyanúgy, mintha közvetlenül mi vallanánk és fizetnénk be? Milyen költség-elszámolási lehetőségünk van az üzemanyagra? Elég a számla?

Így számolható el a bérlemény rezsije Cikk

Ha egy társaság ingatlant bérel, gyakori, hogy külön fizeti a bérleti díjat és külön a közüzemi számlákat. Az utóbbi költségek hogyan számolhatók el, levonhatók-e az iparűzési adó alapjából – kérdezte Olvasónk. Kérdésére Szolnoki Béla könyvvizsgáló szakértőnk válaszolt.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Képernyő előtti munkavégzés

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Átalakulás esetén eredménytartalék felosztása

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink