hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A fiú kft.-je ingatlant bérel az apától. Kapcsoltak-e, ki mennyi adót fizet?

  • adozona.hu
1

Ha apa és a fia kft-je között ingatlanbérleti szerződést kötnek, kapcsolt vállalkozásnak minősülnek-e, s kinek milyen bejelentési kötelezettsége van, hogyan kell megfizetni a terheket? Olvasói kérdésre Pölöskei Pálné okleveles adószakértő válaszolt.

Olvasónk a következőkben fejtette ki kérdését: „Egy egyszemélyes mikrovállalkozás (kft.) bérbe veszi székhely céljára az édesapjától az ő haszonélvezetében levő ingatlan egy részét, magánszemélyként ezért lakásbérbeadással bővítette egyébként adószámos magánszemély státuszát. Kérdés, kapcsolt vállalkozásnak minősül-e, és milyen adózási, illetve bejelentési kötelezettsége van a kft.-nek, illetve a magánszemélynek?”

A kérdésben felvetett esetben az apa (aki, ha jól értem nem egyéni vállalkozó) és a kft. nem minősül kapcsolt vállalkozásnak – szögezte le elöljáróban Pölöskei Pálné.

A magánszemélynek a személyi jövedelemadóról szóló törvény alapján, önálló tevékenység címen  keletkezik adókötelezettsége. A jövedelmet a bevétel és a tételesen elszámolt költségek különbözetéként vagy a bevétel 90 százalékaként határozza meg. Az adómérték 2015-ben 16 százalék, 2016-tól 15 százalék. Az adóra negyedévente, a negyedévet követő 12-éig adóelőleget kell fizetni, amelyet a kft.-nek kell – a magánszemély költségnyilatkozata alapján – levonni, befizetni és bevallani. A magánszemélynek az éves adóbevallásban – az adóévet követő május 20-áig – be kell vallani a jövedelmet és az adót, a levont adóelőleget figyelembe véve. Ha a bérleti díjból származó – az előzőek szerint meghatározott – jövedelem az adóévben meghaladja az 1 millió forintot, akkor a magánszemélynek a szja mellett egészségügyi hozzájárulást is kell fizetni, amely az adóalap 14 százaléka. Ezt is a kft.-nek kell megállapítania és befizetnie, illetve bevallania. E kötelezettség addig áll fenn, amíg, a megfizetett természetbeni és pénzbeli egészségbiztosítási járulék, az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulásról szóló 2005. évi CXX. törvény 9. § (1) bekezdése alapján megfizetett egészségbiztosítási járulék, illetve a kiegészítő tevékenységet folytató társas vállalkozó, egyéni vállalkozó után, illetve a biztosítási jogviszonnyal nem rendelkező által megfizetett egészségügyi szolgáltatási járulék, valamint az eho törvény alapján megfizetett százalékos mértékű egészségügyi hozzájárulás együttes összege a tárgyévben el nem éri a 450 ezer forintot.  

A kft.-nek a határidő a szja és eho befizetésre és bevallásra a hónapot követő 12-e.

A jövedelem megállapításához a kft. igazolást ad a magánszemélynek, az adóévet követő január 31-éig. Ez tartalmazza a bérleti díjat, a jövedelmet a levont adót és ehót.  

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (1)
papatimontankf

A Tao tv-ban rögzített fogalom használat szerint a nem egyéni vállalkozó és a társas vállalkozó kapcsolatban is értelmezhető a kapcsolt viszony. Jelen esetben is fennáll ez a kapcsolat a közeli hozzátartozói viszony okán. Bejelentési kötelezettsége azonban csak a Kft-nek van.

üdv.
papattila

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Rokkantsági ellátás újraszámítása

Winkler Róbert

nyugdíjszakértő

NTAK adatszolgáltatás számlázás esetén

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink