482 találat a(z) bér cimkére

Akik több pénzt kapnak januártól Cikk

Januártól nő a rendőrök illetménye, továbbá átlagosan 12 százalékkal nő a vasutasok, a postai alkalmazottak, a regionális közlekedési társaságoknál és a víziközműcégeknél dolgozók bére is.

Új rendelet egészségügyi dolgozók illetmény-, illetve bérnöveléséről Cikk

Új kormányrendeletet hirdettek ki tegnap egyes egészségügyi dolgozók illetmény-, illetve bérnöveléséről.

Betegszabadság számítása Kérdés

Tisztelt Szakértő, a kérdésem az lenne, hogy a betegszabadság alapjául szolgáló bérbe beletartóznak a pótlékok is, vagy csak az alapbér? Jelenleg rendelkezem egy 200 000 forintos bruttó alapbérrel, amire minden hónapban megkapom a megfelelő műszakpótlékot, vasárnapi pótlékot stb. Munkáltatóm szerint csak az alapbér válik a 15 nap betegszabadság alapja. Ha a pótlékok is beleszámítanak, akkor egy novemberi betegség esetén, mely hónapok pótlékait kell még figyelembe venni? Köszönöm!

Béremelési hullám, érdekes fordulatok a munkaerőpiacon Cikk

A gazdaság válság óta a legnagyobb béremelési hullám figyelhető meg a magyar gazdaságban. Elemzések szerint a bérek növekedése mögött két tényező áll: a munkaerőhiány és a minimálbér, valamint a garantált bérminimum emelése. Ha az adatok mögé nézünk, akkor érdekes fordulat látszik a kiscégek körében – derül ki a Policy Agenda elemzéséből.

Felszálló ágon a magyar gazdaság, nőnek a beruházások és a bérek Cikk

Javította a magyar gazdasági növekedésre vonatkozó idei és a jövő évi várakozását a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) az Economic Outlook című, ma megjelent legfrissebb kiadványában közöltek szerint. A nemzetközi szervezet a magyarországi bérek erőteljes növekedésére és a beruházások felfutására számít, amely a tavaly novemberi hatéves bérmegállapodásnak és adócsökkentésnek köszönhető – emelte ki a jelentésből a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

Szakképzettség munkakör betöltéséhez Kérdés

Tisztelt Adózóna! Az alábbiakban kérném a segítségüket: munkáltató előírhatja-e az adott munkakörhöz szakképzettség meglétét? Alkalmazhatja-e ugyanabban a munkakörben a szakképzettséggel rendelkező, illetve a szakképzettséggel nem rendelkező munkavállalót ugyanazon a feor számon, csak más bérrel, tekintettel arra, hogy egyik munkavállalónak van erre irányuló végzettsége, a másiknak pedig nincs? Köszönettel!

Óriási béremelésre számíthatnak az országgyűlési köztisztviselők: Cikk

Átlagosan 45 százalékkal növekedhet az Országgyűlés Hivatalánál dolgozó köztisztviselők bére a tervezett életpályamodell bevezetésével – mondta Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezetője, az életpályamodell bevezetéséről szóló, a parlamentnek szerdán benyújtott előterjesztés társszerzője az MTI-nek.

Átírná a munka törvénykönyvét a szakszervezeti szövetség Cikk

A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) egy Fehér könyv nevű dokumentumban foglalta össze tagjai elvárásait a kormányzati szerepre készülő pártok számára, javaslatokat fogalmazva meg többek között a munka törvénykönyve módosítására, a bérek további emelésére.

Praxis vásárlása, orvos bér Kérdés

Egy egészségügyi területen tevékenykedő kft. praxist vásárolt. A praxissal megszerzésével kapcsolatosan van-e illetékfizetési kötelezettsége? Ha igen, akkor hova és hogyan kell a vásárlást bejelenteni, hogyan veti ki és mely hatóság veti ki az illetéket? Van-e olyan speciális egészségügyi dolgozókra vonatkozó jogszabály, mely a garantált bérminimum felett ír elő bérezési kötelezettséget (állami intézményekre vonatkozóan mely jogszabály rendelkezik a kötelező bérezési szintekről)? A kft. egészségügyi állami – OEP-finanszírozott – közintézményeknek és a lakosság felé is számláz.

Külföldi kikuldetés Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdésem külföldi kiküldetéssel kapcsolatban a következő: kft. havidíjas alkalmazottja –ügyvezető – 4 napos külföldi kiküldetésen volt, ami csütörtöktől vasárnapig tartott. A 4 napra járó kiküldetési napidijon felül szombat vasárnapra jár-e neki munkabér vagy túlóra, vagy a szombat-vasárnapi munkavégzésért jár-e plusz pihenőnap? Mivel külföldi kiküldetésen volt, az utazási időre jár-e dijazás? Köszönettel a választ.

Elkezdődtek a bértárgyalások a Tesconál Cikk

A Tesco és a vállalatnál működő szakszervezetek, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) és a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) megkezdték a jövő évi béremelésről szóló tárgyalásokat – olvasható a vállalat és a munkavállalói érdekképviseletek közös közleményében, amit csütörtökön juttattak el az MTI-nek.

Szakmai gyakorlat Kérdés

A nemzeti felsőoktatásról szóló törvény 44. § (1) szerinti hallgatói munkaszerződés alapján foglalkoztatott hallgató 8 hetes szakmai gyakorlatának idejére mekkora összeget kell a szakmai gyakorlóhelynek minimálisan kifizetnie?

Állásidőre járó bér Kérdés

Tisztelt Adózóna! Hogyan kell eljárni olyan esetben, amikor a munkáltató több műszakos munkarendben, munkaidőkeretben foglalkoztatja a munkavállalókat és egyik munkanapon a szolgáltató karbantartási munkája miatti egésznapos áramszünet kapcsán nem tudnak munkát végezni a dolgozók. Ilyen esetben kiadhat-e jogszerűen szabadságot a munkáltató? Vagy semmiképpen nem lehet szabadságot kiadni és állásidőre járó munkabért kell fizetni? És van-e különbség annak kapcsán, ha ez a nap mondjuk nem hétköznapra esik, hanem hétvégére? Válaszukat előre is köszönjük!

Kft.-tag és ügyvezető Kérdés

Tisztelt Adózóna Szerkesztősége! Az alábbiakkal kapcsolatban szeretnék szakmai véleményt kérni: A kft.-ben kettő fő tag van és mindketten ügyvezetők. Ügyvezetői megbízatásuk határozatlan időre szól a társasági szerződés alapján, amely azonban nem rendelkezik arról, hogy milyen jogviszonyban látják el az ügyvezetői teendőket. Az egyik tag munkaviszonyban, heti 20 órában értékesítési vezető (FEOR 1333), bruttó bére 80 500 forint/hó. A törzsbetét aránya 90 százalék. Az ügyvezetői teendőket megbízási jogviszonyban, havi 1 forintért látja el. A másik tag is munkaviszonyban, heti 20 órában dolgozik a cégben eladóként, bruttó bére 80 500 forint/hó. A törzsbetét aránya 10 százalék. Az ügyvezetői teendőket díjazás nélkül végzi, azaz havi 0 forintért. Természetesen mindkét tag a T1041-en munkaviszony alapján be van jelentve. Jó ez így? Elég a garantált bérminimum felének a megfizetése, vagy nem szükséges legalább a havi minimálbér alkalmazása? Segítségüket és válaszukat előre is köszönöm. Üdvözlettel: Téglásné Lippert Erika Nodytax Kft ügyvezetője

Tekintélyes béremelés lesz az egészségügyben Cikk

Jelentős bérfejlesztést jelentett be novemberre az egészségügyben Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a 102. kormányinfón, amelyet Kovács Zoltán kormányszóvivővel tartott közösen.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Társasházak beszámolási kötelezettsége

Pölöskei Pálné

adószakértő

Lekötött betét kamata

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Pótbefizetés II.

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Együttműködő partnereink