157 találat a(z) anyagköltség cimkére

Befejezetlen termelés számvitele – hipa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy építőipari cég egy házat épít eladásra. Az első évben előlegeket kap a vásárlóktól és elkezdi építeni az ingatlant. Év végén még nincs átadás, de az épület már 95 százalékos készültségben van. Év végén aktiváltam a befejezetlen termelést: T239-K58. A társaságnak más tevékenysége nem volt. Az iparűzési adó bevallásában nincs árbevétel, csak felhasznált anyagok és alvállalkozók. A következő évben nyitáskor visszavezetem a befejezetlen termelést: T58-K239, és januárban átadják a házat. Ekkor keletkezik árbevétel, és az 58-ason pedig költség. Eredmény és társasági adó szempontjából rendben is lenne a dolog, de az iparűzési adóban most csak bevétel van semmilyen levonható tétel nincs. Ez biztos nem jó így. Mi a megoldás, hogy ne a teljes bevétele után kelljen iparűzési adót fizetni, csak azért, mert áthúzódott az átadás a következő évre. Gondolom valahogy "áruvá" kéne aktiválni a terméket (ingatlan) és onnan kivezetni eladáskor. De ezt csak gondolom. Kérem segítsenek a helyes számviteli megoldásban. 2. A kérdés folyománya, hogy ha az első évben volt más tevékenység is, akkor azzal szemben "jogosulatlanul" számoljuk el annak az építkezésnek az anyagköltségét, aminek a teljesítése csak a következő évben lesz. Miközben ezt most írom, lehet, hogy meg is van a megoldás? A felhasznált anyagokat és alvállalkozásokat az első évben raktárra vegyem és a második évben, mikor az átadás megtörténik, akkor számoljam el a költségnemek szerint? Így egy évbe és helyes költségnemre kerülne minden.

Szlovák cég részére végzett szerviz áfamegítélése Kérdés

Szlovák cég részére társaságunk gépjármű-szervizelést végezne Magyarországon. Mindkét fél rendelkezik EU-s adószámmal. A szlovák cégnyilvántartás adatai szerint a cég szlovák székhellyel rendelkezik, de az ügyvezető magyarországi állandó lakhelyű. Mivel lehet igazoltatnunk ebben az esetben, hogy a székhely, ahol a központi ügyvezetés helye van, nem Magyarország, illetve milyen nyilatkozatokra, egyéb igazolásokra van szükség ahhoz, hogy az anyagköltséget és a munkadíjat áfa nélkül számlázzuk közösségi szolgáltatásnyújtásként? (A vevő az áfa fizetésére köteles személy, vagy az ügyvezető személye miatt belföldi szolgáltatásként kell kezelnünk?) Köszönöm: Mikro

Anyagköltség (energiahordozók) levonása az ipa-alapnál Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kft. saját tulajdonú telephelyeinek üzemeltetéséhez (irodák,raktárak fűtése, világítása) felhasznált energiahordozók (áram, gáz) számlázott értékét anyagköltségként számolja el, és így az ipa-alapnál levonható tételként tünteti fel. Az ELMŰ-ÉMÁSZ és a FŐGÁZ szolgáltatásként számlázza az energiahordozókat, és a számlán feltünteti, hogy közvetített szolgáltatást tartalmaz, Ráadásul az ELMŰ-ÉMÁSZ egyik számlájának kiállítója Energiakereskedő Kft., a másik Energiaszolgáltató Kft., telephelyek függvényében. Jól gondolom, hogy mindezektől függetlenül helyes az anyagköltségként történő elszámolás? Köszönettel.

Anyagköltség, karbantartási költség Kérdés

Kedves Szakértő! A tehergépkocsikon történő gumicserék elszámolhatók anyagköltségként? A műhely által kiállított számlákon közel 1600 euró a gumi és 10-15 euró a szolgáltatás költsége. Válaszukat előre is köszönöm. Tisztelettel: Oroszné Stubenvoll Éva

Iparűzési adó Kérdés

Egyéni vállalkozónál az iparűzési adó kiszámításánál és az anyagköltségnél figyelembe lehet venni a 100 ezer forint alatti tárgyieszköz-beszerzést is?

Iparűzési adó Kérdés

Egyéni vállalkozónál az iparűzési adó kiszámításánál és az anyagköltségnél figyelembe lehet venni a 100 ezer forint alatti tárgyieszköz-beszerzést is?

Egyenes vagy fordított áfa? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk egy üdülő építésébe fogott idén, amely természetesen építésihatóságiengedély-köteles tevékenység. A szerelési-építési szolgáltatásokról fordított áfás számlákat kapunk. Van azonban egy olyan problémánk, hogy az egyik burkolással foglalkozó vállalkozó anyagot adott el cégünknek áprilisban, amely anyagot nyár végén majd be is építi. Az anyageladásról egyenes áfás számlát adott, a 4 hónap múlva esedékes építési munkáról természetesen fordított áfásat fog adni. De elbizonytalanodtunk a tekintetben, hogy vajon helyes-e a mostani anyagvásárlásról egyenes áfás számlát adnia, hiszen szintén ő fogja ezen anyagokat 4 hónap múlva beépíteni, fordított áfásan. Ebben az esetben vajon a vásárolt anyag nem épül-e be az általa később nyújtott szolgáltatásba, és veszi fel a fordított adózást? Vagy kezelhető-e az anyagértékesítés teljesen önálló ügyletként? Nem szeretnénk jogosulatlan adólevonással élni. köszönettel: KG

ELÁBÉ Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. főtevékenységként nyílászáró-kereskedelemmel foglalkozik. Az általa megvásárolt termékeket elsődlegesen a 814. ELÁBÉ főkönyvi számlára könyveljük. Esetenként előfordul, hogy az általa értékesített nyílászárót be is kell építeni. Ebben az esetben a nyílászáró beszerzési értéke anyagköltségnek minősül-e, vagy maradhat a 814-es számlán? Köszönettel: Vadkerti Ilona

Iparűzési adó Kérdés

Az iparűzési adóalapot az 51-es vagy csak az 511-re könyvelt anyagköltséggel csökkenthetem? Mindenhol anyagköltséget olvasok nem csak alapanyagot, de az elődöm csak az alapanyagot vette figyelembe és most elbizonytalanodtam. Előre is köszönöm a segítséget.

Használt ingatlanok eladása Kérdés

2017-ben alakuló kft. fő tevékenysége használt lakóingatlanok vásárlása, felújítása, eladása (magánszemélyeknek, cégeknek).Tárgyévben maximum kettő ilyen ingatlan lenne. Kérdésem: induláskor áfakörbe be kell-e jelentkeznie? Ha igen, az általános szabályok szerint? Vételkor nincs áfa felszámítva, felújításkor az anyagköltség áfája visszaigényelhető-e, illetve, ha eladja tárgyéven belül az ingatlant, az eladáskor áfa terheli-e, ha igen, hány százalék?

Befejezetlen termelés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy építőipari cég intézmények festésével, burkolásával stb. foglalkozik. Alvállalkozót foglalkoztat. Anyagköltsége az árbevétel kb. 16%-át teszi ki. Év végén vannak olyan munkák, amelyek 2016-ban kezdődtek és majd a 2017. évben kerülnek kiszámlázásra. Kérdésem: helyesen járok-e el, ha a készültségi fok meghatározása alapján ezeket a munkákat befejezetlen termelésként veszem "leltárba"? 2016. 12. 31-én az ügyvezető írásban határozza meg. Egy másik cég folyamatos karbantartásokat végez és az áthúzódó munkákat készültségi fok alapján veszi leltárba. Ez így elszámolható? Válaszát köszönöm szépen! Üdvözlettel: Anikó

Számla megosztása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. karbantartatja a gépeit külsős vállalkozóval. A számla tartalmaz alkatrészt és munkadíjat is – ami vagy a számlán vagy számlarészletezőn látható. Meg szoktam bontani karbantartási anyagköltségre (T51.) és karbantartási költségre (T52.). A könyvvizsgáló jelezte, hogy ez így nem jó, mert szerinte ez komplett szolgáltatás és a számviteli törvénynek ez lehet, hogy így nem felel meg. Szerinte számlát nem bontunk meg. Mi a helyes könyvelés? Válaszát előre is köszönöm!

Egyszerűsített éves beszámoló kiegészítő melléklete Kérdés

Tisztelt Szakértő! Hogyan kell értelmezni a Sztv. 96 paragrafusának (3a) bekezdését? Ha az eredménykimutatásban jelentősnek minősül az anyagköltség, akkor mit kell bemutatni? Megjegyzem, az eredménykimutatásban nincsenek arab számok (az Sztv. mellékletében vannak). Egy szakértő szerint azokat a tételeket is szerepelteni kell a mellékletben, melyek nálunk nincsenek. Például nincs vezető tisztségviselőnek folyósított kölcsön. Mi a véleménye erről?

Autókereskedés – egyéni vállalkozó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérném segítségét a következőkben. Alanyi adómentes egyéni vállalkozó kisértékű autókat hoz be Svájcból. Az autókat külön rendszerezzük: beszerzés, a hozzá kapcsolódó vám, áfa, ráköltött anyagok. Az lenne a kérdésem, hogy miként kell könyvelni a ráköltött alkatrészek értékét? Anyagköltségnek, vagy része az áru értékének úgy, mint a vám, az áfa és a hazaszállítás költsége, a honosítási, hatósági díjak? Év végén nem lett eladva kettő autó. Ezeknek a költségeit szintén elszámolom az eladásra beszerzett áruk között, és a bevallás megfelelő sorába beírom a leltárkészlet értékét? Várom gyors válaszát! Köszönettel.

Installáció készítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Azt szeretném kérdezni, hogy installáció készítése hová könyvelhető? A számla bto 863 600 forint, amely tartalmazza a szerelést, az anyagot és a munkadíjat. A számlában nincs külön részletezve, hogy mi mennyi. Köszönöm válaszát.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Osztalékfizetés euróban

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szállásadó általi étkeztetés áfája

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Egyesület által fizetett nevezési díj

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 június
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs