167 találat a(z) anyagköltség cimkére

Iparűzési adó alapja szolgáltatásnál Kérdés

Anyagköltség vagy szolgáltatás a kézbesítés díja? Kérdés

Anyagköltség vagy szolgáltatás? Cikk

Anyagköltségként vagy szolgáltatásként kell könyvelni a legyártatott alkatrészt? – kérdezte az Adózóna olvasója. Pölöskei Pálné adószakértő válaszolt.

Anyagköltség vagy szolgáltatás? Kérdés

Bérelt ingatlanon végzett felújítás Cikk

Sokszor előfordul, hogy a vállalkozás által bérelt ingatlan nem teljesen felel meg a bérlő elképzelésinek, így az átalakítást, felújítást végez a bérleményen. Ilyenkor a költségek kit terhelnek, és hogyan lehet könyvelni a felmerült felújítási költségeket? Olvasói kérdésre Nagy Norbert adószakértő válaszolt.

Céges személygépkocsi reklámfóliázása Kérdés

Egyéni vállalkozó költségelszámolása Kérdés

Anyagköltség vagy szolgáltatás Kérdés

Alapítványi óvoda játékbeszerzése Kérdés

Tisztelet Szakértő! Kérdésem: egy alapítványi óvoda az adó 1 százalékból gazdálkodik. Ebből a pénzből csak játékokat vesznek (darabonként 2–10 ezer forintért). Hogyan kell helyesen könyvelni? Kis értékű tárgyi eszköz 145 főkönyv, vagy egyből anyagköltség 51 főkönyv?

Iparűzési adó – anyagköltség Kérdés

Az lenne a kérdésem, hogy egy kft.-nél, amelynek év végén jelentős félkész, illetve készterméke van, az iparűzési adónál kell-e ezeknek az anyagtartalmával esetleg növelni az adóalapot? A kft. év végén leltározza az anyagait és a készleteit, tételes évközi kimutatás nincs.

Bérgyártás könyvelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben kérném szíves véleményét, útmutatását. Cégünk borsót, csemegekukoricát vásárol meg őstermelőktől, cégektől. A megvásárolt terményt beszállítjuk élelmiszerfeldolgozó üzemekbe, akikkel bérgyártási szerződésünk van. A szerződés szerint az élelmiszer-feldolgozó cég az alapanyagból gyorsfagyasztott zöldborsót és morzsolt/csöves csemegekukorica terméket állít elő. Biztosítja a fagyasztáshoz szükséges csomagolóanyagot (nátronzsák, oktabin, big-bag zsák), ebben az állapotban raktározza őket, és később ezeket a termékeket megvásárolja tőlünk. A bérgyártásról számlát állít ki felénk. Helyesen járunk-e el, ha a bérgyártást is és a kapcsolódó termékbeszerzést (őstermelőktől, cégektől történő megvásárlást) is anyagköltségként könyveljük? Ha nem, mi a fenti folyamat helyes könyvviteli elszámolása? Nem vezetünk a készletekről folyamatos mennyiségi nyilvántartást. Köszönöm szépen.

Anyagköltség elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következő kérdés eldöntésében szeretném kérni az Ön álláspontját: egy termelő társaság karbantartásához vásárolt anyagok esetében az anyagköltséggel együtt számlázott szállítási díj vagy fuvarköltség az anyagköltség részeként elszámolható-e, vagy csak az igénybe vett szolgáltatások között. Várom válaszukat! köszönettel!

Engedményezés Kérdés

Tisztelt Szakértő! "A" egyéni vállalkozó" B " egyéni vállalkozó fennálló tartozását engedményezéssel kiegyenlíti "D" Kft. felé. Az egyéni vállalkozónál (mint tudjuk, pénzügyi szemlélettel könyvel) ebben az esetben a kiegyenlített anyagköltség mely időpontban kerülhet elszámolásra? Engedményezéskor "D" Kft. felé, vagy amikor "B" kifizeti "A" egyéni vállalkozónak?

Termék vagy áru Kérdés

Tisztelt Szakértő! Segítségüket kérném a következő esetek értelmezésben, mert az átvilágító céggel vitában állunk, hogyan is könyveljünk. Minek minősül és hová kell könyvelni Ön szerint? Veszünk pólókat vagy papírtáskákat, az esetek 90 százalékában ezeket értékesítjük, tehát elábéra könyveljük a beszerzési számlákat. Aztán vannak esetek, amikor kérnek rá szitázást. Akkor ezt egy másik partnerrel elvégeztetjük, és úgy adjuk el az említett termékeket. Itt is elábéra könyveljük a terméket, a szitázást pedig közvetített szolgáltatásra. Az átvilágító cég a szitázásra azt kéri, hogy anyagköltségként legyen könyvelve, a póló és a papírtáska pedig kész vagy félkész termékként. Önök szerint mi a helyes könyvelés? Köszönöm a segítséget! Üdvözlettel: Ildikó

Javítási szolgáltatás Kérdés

Cégünk javítási szolgáltatást nyújt a vevőinek és erről a teljesítéskor számlát állít ki, azon feltüntetve a felhasznált anyagokat és az elvégzett munkát is. Ezt cégünk szolgáltatási tevékenység árbevételeként könyveli és a raktárból az anyagkiadásokat anyagköltségként számolja el. Egy vevő jelezte, hogy kéri, két külön számlában számlázzuk a felhasznált anyagokat és az elvégzett munkát, amit technikailag meg is tudnánk oldani, de nem tudom helyesen járnánk-e el, mivel ebben az esetben is szolgáltatási tevékenységünk árbevételeként és az anyagfelhasználást anyagköltségként tudjuk könyvelni, mivel ez a valós esemény. A vevő szándéka, hogy a javításhoz felhasznált anyagokat anyagköltségként könyveli majd és a munkadíj számlát igénybe vett szolgáltatásként. Kérem véleményüket ebben a kérdésben!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Adománygyűjtés Facebookon

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Választott tisztségviselő menedzserszűrése

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Együttműködő partnereink