hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Bérelt ingatlanon végzett felújítás

  • adozona.hu

Sokszor előfordul, hogy a vállalkozás által bérelt ingatlan nem teljesen felel meg a bérlő elképzelésinek, így az átalakítást, felújítást végez a bérleményen. Ilyenkor a költségek kit terhelnek, és hogyan lehet könyvelni a felmerült felújítási költségeket? Olvasói kérdésre Nagy Norbert adószakértő válaszolt.

A kérdés részletesen így hangzik: az alábbi kérdésben szeretném a segítségüket kérni. X kft. saját tulajdonában lévő ingatlant Y kft.-vel vállalkozási szerződéssel vegyes bérleti szerződés keretében felújíttatja, átalakítatja. Y kft. az átalakítás után kibéreli a helyiséget saját gazdasági tevékenységéhez határozott időre. Az átalakítás teljes összege 25 millió forint, ebből X kft. 20 millió forintot ismer el értéknövelő beruházásként. A maradék 5 millió forint Y kft. saját költsége. A bérleti szerződés lejárta után ezt az összeget Y kft.-nek nem téríti meg X kft. Hogyan kellene könyvelni a felmerült költségeket, alvállalkozói és szolgáltatói számlákat? Y kft.-nek nincs alkalmazottja, mindent vállalkozókkal csináltatott meg, az anyagköltség számlák Y kft. nevére szólnak. A bérleti díjról és a felújításról is kiállításra került egy-egy számla.

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA

A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény (számviteli törvény) 26. § (2) bekezdése alapján az ingatlanok között kell kimutatni a rendeltetésszerűen használatba vett földterületet és minden olyan anyagi eszközt, amelyet a földdel tartós kapcsolatban létesítettek. Az ingatlanok közé sorolandó: a földterület, a telek, a telkesítés, az épület, az épületrész, az egyéb építmény, az üzemkörön kívüli ingatlan, illetve ezek tulajdoni hányada továbbá az ingatlanokhoz kapcsolódó vagyoni értékű jogok, függetlenül attól, hogy azokat vásárolták vagy a vállalkozó állította elő, illetve azok saját tulajdonú vagy bérelt ingatlanon valósultak meg. Az ingatlanok között kell kimutatni a bérbe vett ingatlanokon végzett és aktivált beruházást, felújítást is.

Ha jól értem a kérdést, az Y kft. részéről 25 millió forintba került a felújítás, melyből 20 millió forint az X kft.-t terhel. Ezt az Y kft. felújítás címén ki is számlázta, a maradék 5 millió forint pedig a saját költsége lesz.

A Y kft. részéről felmerült költségeket anyagköltségként (51. számla) illetve alvállalkozói teljesítésként (52. számla) lehet elszámolni, feltételezve, hogy Y kft. vállalkozói szerződéses kapcsolatban áll a megrendelőjével (X kft.) és azzal a vállalkozóval is, aki azt a szolgáltatást nyújtja, amelyet ő beépít a saját teljesítésébe. A ki nem számlázott rész sajátosan, mint egy bérelt ingatlanon végzett felújítást aktiválni kell az Y kft.-ben.

A bérbe vett ingatlanon végzett beruházást, amennyiben a szerződést felmondják vagy az megszűnik, a bérbevevőnek a tárgyi eszközök közül ki kell vezetnie. A kivezetést a felek között létrejött bérleti szerződésben foglaltak szerint kell elszámolni. Több lehetőség is felmerül a jogviszony megszűnésekor a bérelt ingatlanon végzett felújítás, beruházás átadására, rendezésére, például a bérbeadó megvásárolja, térítés nélkül átveszi stb.

Amennyiben a bérbeadó nem tart igényt rá, és nem is hajlandó a beruházási növekmény ellentételezésére, úgy a bérlőnek a bérleti szerződés megszűnésekor terven felüli értékcsökkenés elszámolásával kell kivezetnie a beruházási, felújítási értéket.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Pénzforgalmi elszámolás uniós számla

Nagy Norbert

adószakértő

Le nem vonható áfa könyvelése

Nagy Norbert

adószakértő

Termékimportáfa

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Együttműködő partnereink