65 találat a(z) albérlet cimkére

Nem munkaválló albérletének adózása Kérdés

Tiszelt Szakértő! Társaságunkhoz külföldi - német - kapcsolt vállalkozásunk dolgozói érkeznek változó időtartamra, de jellemzően egy-másfél éves időtartamra kiküldetés keretében. A cégünkhöz érkező személyek bérét társaságunk a külföldi társaság részére megtéríti, de jogi értelemben a külföldi cég marad a munkáltatójuk, mi lényegében az úgynevezett gazdasági munkáltatójuk vagyunk a kiküldtetés időtartamára. A társaságunk minden külföldi személy számára lakást is bérel, mely bérleti díjat a társaság költségei között számoljuk el. A kérdésem arra irányul, hogy ezen lakások bérleti díja kapcsán jelentkezik-e valamiféle adókötelezettség cégünknél, vagy a mostani gyakorlatnak megfelelően a bérleti díjak számlájában foglalt összeg szállásköltség címén elszámolható - annak áfája levonahtó -, és egyéb adófizetési kötelezettség cégünknél nem keletkezik? Ritkábban egy-egy rövidebb projektünk kapcsán csak pár hónapra érkeznek hozzánk "dolgozók", akiknek szállás gyanánt ugyancsak bérlünk lakást. Mennyiben más az ő esetük a cégünknél tartósabban - jellemzően egy-másfél éven át - kiküldetésben lévők esetével szemben? Köszönettel

Albérleti hozzájárulás Kérdés

Arra a kérdésemre szeretnék választ kapni, hogy jól értelmezem-e a következőt 2013. évre vonatkozóan. Munkáltató munkavállalójának albérleti hozzájárulást adna. A cég nevére kiállított bérleti díj számla alapján elszámolhatja a bérleti díjat a vállalkozás költségként. Ez a munkavállaló számára szja mentes az SZja tv. 1.sz.mell. 8.6.f pontja alapján. A munkáltató részéről ugyanakkor adó- és járulékvonzata lenne, a bérleti díj 1,19-szerese után 16 százalék szja-t és 27 százalék eho-t kellene fizetnie az éves bérleti díj nagyságától függetlenül. A munkáltató részéről vagyok bizonytalan, mivel az szja tv. 70-71. §-ban nem találok erre pontos információt. Köszönöm megtisztelő válaszukat!

Lakásbérleti, albérleti díj: hogyan kell bevallani? Cikk

Aki lakást, házat, irodát, egyéb ingatlant bérbe, albérletbe ad ki, általában tudja, hogy személyi jövedelemadót kell fizetnie, de sokan bizonytalanok, hogy a keletkező jövedelmet hogyan kell bevallaniuk, mi az adó alapja, kell-e egészségügyi hozzájárulást fizetni stb. A legfontosabbakat összeszedtük.

Az APEH válaszol: albérlet, munkábajárás, nyugdíjas munkavállaló Cikk

Ha albérletet ad ki nyugdíjas, hogyan kell utána adózni, s ha valaki munkanélküli, rá milyen szabályok vonatkoznak? Milyen feltételek esetén kell támogatni a munkábajárást? Öregségi nyugdíj mellett munkát vállalva, megbízási szerződés esetén milyen járulékokat kell fizetni? Az olvasók kérdéseire az APEH munkatársai válaszolnak.

Ingyen albérlet: nem szól érte az APEH Cikk

Lakásának használatát a tulajdonos ingyenesen, ellenérték nélkül átengedheti bárkinek, még rokoni kapcsolatban sem kell állnia a „szerencséssel”. Tulajunk akár nyugodtan hajthatná álomra fejét, ám ha a klasszikus, bérleti szerződéseket akarja ily módon „pótolni”, pórul járhat.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Magánszemély termékbeszerzése EU-ból

Nagy Norbert

adószakértő

Külföldi autó tartós bérlet

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 november
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetÉs