hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Egyetemisták albérletben

  • Lepsényi Mária adószakértő

Tanévkezdés előtt a magas árak mellett is nehéz albérletet találni. Ennek hatására sokan a – befektetési céllal – év közben vásárolt ingatlan kiadását a nyár végére halasztják, vagy eleve ekkor vesznek lakást azzal, hogy annak egy részét hasznosítják (például lakótársat szerez maga mellé az egyetemista gyermek).

Ki kössön szerződést a bérbeadóval?

A bérleti díjat jellemzően a szülők bocsátják gyermekük rendelkezésére. Amennyiben a diáknak vagy szüleinek más településen van ingatlanuk és azt bérbe adják, akkor egyáltalán nem mindegy, ki köti meg a bérleti szerződést a bérbeadóval. A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (Szja tv.) 17. § (5) bekezdése értelmében ugyanis a lakás bérbeadásából származó bevételéből a magánszemély levonhatja az általa más településen bérelt lakás ugyanazon évben igazoltan megfizetett díját. E szabály akkor alkalmazható, ha

  • a bérbeadás és a bérlés időtartama 90 napnál több;
  • bérelt lakással összefüggésben a magánszemély más tevékenységből származó bevételéből nem számol el költséget;
  • a magánszemély számára a bérleti díjat még részben sem térítik meg.

A bérleti jogviszonyt a bérleti szerződés igazolja, míg a díj megfizetését a bérbeadó magánszemély által kiállított számlával vagy számviteli bizonylattal (ha a bérbeadó nem kért adószámot) kell igazolni. Fontos kiemelni azonban azt, hogy a bevételt akkor is be kell vallani, ha a bérbe vett lakás bérleti díja meghaladja a bérbeadott lakás bérleti díját.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja a rezsivel és a kaucióval kapcsolatos főbb szabályokat!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Átalányadózást ki választhatja?

Lepsényi Mária

adószakértő

Anonim szociális segélyezés ismét

Lepsényi Mária

adószakértő

2019 december
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X