hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A nap kérdése: hogyan javítsa tavalyi áfás számláját egy 2022-re alanyi mentességet választott vállalkozó?

  • adozona.hu
2

2022-re alanyi mentességet választó vállalkozó hogyan javíthatja szabályosan egy tavaly, áfásan kiállított számláját, ahol a partner címe volt hibásan feltüntetve? Olvasói kérdésre Bunna Erika adószakértő válaszolt.

A kérdés részletesen így hangzik: egyéni vállalkozó 2021-ben áfás volt, 2022-ben alanyi mentességet választott. Egy 2021-ben áfásan kiállított számlát most kell javítani (sztornózni), mert hibás volt a partner címe. Hogyan jár el helyesen a vállalkozó ebben az esetben? 2022-ben már alanyi mentes, de az eredeti számla teljesítési idejében (2021) áfás volt. Kérem szakmai állásfoglalásukat erre az esetre!

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

Fenti esetre én egy számlával egy tekintet alá eső okirat kibocsátását javaslom, amely kötelező tartalma lényegesen kevesebb, mint a számlák esetében.

Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (áfatörvény):

168. § (1) Számla: minden olyan okirat, amely megfelel az e fejezetben meghatározott feltételeknek.

 (2) A számlával egy tekintet alá esik minden más, az (1) bekezdéstől eltérő okirat is, amely megfelel 170. §-ban meghatározott feltételeknek és kétséget kizáróan az adott számlára hivatkozva, annak adattartalmát módosítja.

170. § (1) A 168. § (2) bekezdésében említett okirat kötelező adattartalma a következő:
a) az okirat kibocsátásának kelte;
b) az okirat sorszáma, amely az okiratot kétséget kizáróan azonosítja;
c) hivatkozás arra a számlára, amelynek adattartalmát az okirat módosítja;
d) *
e) a számla adatának megnevezése, amelyet a módosítás érint, valamint a módosítás természete, illetőleg annak számszerű hatása, ha ilyen van.

(2) A számlával egy tekintet alá eső okiratra egyebekben e törvénynek a számlára vonatkozó rendelkezéseit kell megfelelően alkalmazni azzal, hogy a 163. §-ban említett észszerű időt a módosításra [(1) bekezdés e) pontja] jogalapot teremtő tény, egyéb körülmény bekövetkeztétől kell számítani.

Ebben az esetben tehát elég az eredeti számla számára hivatkozni, illetve a módosítás okát, illetve a helyes címet feltüntetni az okiraton.

Amennyiben ragaszkodnak a sztornó-új számla megoldáshoz, mindenképp áfásan kell az új számlát kiállítani, a mostani alanyi mentesség dacára, hiszen a teljesítés időpontjában az adóalany státuszára nem vonatkozott a személyi mentesség.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (2)
adózóna.hu

Kedves Olvasó!
Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Üdvüzlettel az Adózóna csapata

axacont

Kedves Erika! Az online szla rendszerbe a papíron létező számlát h. okmány hogy kerül bele? Köszönöm!

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Külföldi szolgáltatás könyvelése, bevallása

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Engedményezés

Pölöskei Pálné

adószakértő

Engedményezett követelés

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 december
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetÉs