40 találat a(z) ajándékozási illeték cimkére

Ajándékozási illeték Kérdés

Vagyoni értékű jog átadása katás egyéni vállalkozónak Cikk

Bevihető-e ingyenesen a katás egyéni vállalkozó cégébe egy szoftver? – kérdezte az Adózóna olvasója. Szipszer Tamás adószakértő válaszolt.

Ingyenes termékátvétel 3. országból Kérdés

Végleges pénzeszközátadás illetékmentessége Kérdés

Ajándékba, kölcsönbe adott pénz: van-e szja-kötelezettség? Kérdés

Kihirdették a testvérek közötti ajándékozást és öröklést illetékmentessé tevő törvénymódosítást Cikk

Megjelent a június 23-ai Magyar Közlönyben az illetéktörvényt módosító jogszabály, mely szerint illetékmentessé válik a testvérek közötti öröklés és ajándékozás, ugyanekkor a polgári törvénykönyv módosítása is szükségessé vált.

Alapítvány – elengedett kötelezettség és üdülési térítés számlázása II. Kérdés

Tisztelt Kneitner Lea! https://adozona.hu/kerdesek/2019_11_22_Alapitvany_elengedett_kotelezetts_huj - a mellékelt hivatkozásban feltett kérdésre adott válaszát kérem szíveskedjen kiegészíteni, pontosítani! A válasz így hangzott: "Kedves Kérdező! Az ajándékozási illetéknek tárgyát képezi a vagyoni értékű jogról ingyen történő lemondás." A kérdésemben követelésről való lemondás szerepel. Esetleg nem a következő szabály érvényes? "A követelés gazdálkodó szervezetek közötti ajándékozása – ideértve a követeléselengedést és a tartozásátvállalást is – illetékmentes. A mentesség csak a gazdálkodó szervezetek közötti vagyonmozgást mentesíti, azaz mind a követelést engedményezőnek, illetve követelést elengedőnek, mind pedig az engedményesnek, illetve a tartozástól szabadulónak gazdálkodó szervezetnek kell lennie." ... Az Ön válasza: "Igen jól gondolja, nem lesz bevétel, a magánszemélyeknél lesz ingyenesen juttatott bevétel kedvezményes szolgáltatásnyújtás címén." Kérdésem: Alanyi áfamentesként számlázott térítési díj mi lenne az alapítványnál, ha nem bevétel? Nem vállalkozási, hanem egyéb bevétel? A magánszemély által meg nem fizetett rész, a kedvezmény lesz az ingyenesen juttatott bevétel? Kérem tájékoztatását a kiszámítás módjáról (adóalap meghatározásáról) és az adóvonzatáról! Várom mielőbbi válaszát! Köszönöm!

Információk az ajándékozási illetékről Cikk

Újabb információs füzetet tett közzé a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Tagi hitel és negatív eredménytartalék Kérdés

Üdvözlöm. Kérdésem igen rövid. Van-e rá lehetőség valamilyen könyveléstechnikai módon, hogy egy kft. negatív eredménytartalékát ellensúlyozza a meglévő tagi hiteleivel? Vagy ez is elengedésnek minősülne, és akkor van ajándékozásiilleték-kötelezettség? Köszönöm.

Ingatlan térítésmentes átadása Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdésem az lenne, hogy ha egy társaság új építésű ingatlant vesz, levonásba helyezi az áfáját, majd egy-két éven belül térítésmentesen átadja az egyik tagjának, akkor milyen kötelezettségei keletkeznek ez után az ügylet után? Terheli fizetendő áfa? Ha igen, mi az alapja? Ajándékozási illetéket kell fizessen? Társasági adó vonzata mi lesz? Ha nem ajándékozásra, hanem értékesítésre kerül az ingatlan, akkor nyilván az ajándékozási illeték kérdése fel sem merül. Viszont az áfa és a társasági adó vonzat még igen. Van ebben az esetben valamilyen különös jelentősége annak (a társasági adóalap általános változásán kívül), hogy piaci érték alatt vagy felett kerül értékesítésre az ingatlan? Válaszát előre is köszönöm.

Végelszámolás előtt jegyzett-tőke-emelés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyszemélyes kft. jelenleg 500 ezer forint jegyzett tőkével rendelkezik. Kétmillió forint a tagi kölcsön. Szeretne megszűnni. Egyrészt tagi kölcsönből plusz befizetésből – mint magánszemély – szeretné a tag felemelni a jegyzett tőkét 3 millió forintra. Ezután végelszámolást szeretne indítani. Jól gondoljuk, hogy így a pénztárban megmaradt összeget adózás nélkül kiveheti, hiszen adózott jövedelemből áll a jegyzett tőke? Viszont, ha elengedné a tagi kölcsönt, akkor társasági adó és ajándékozási illeték is terhelné? Válaszát előre is köszönjük.

Kötelezettség-átvállalás illetéke Kérdés

Tisztelt Válaszadó! Betéti társaságunk többségi tulajdonosa egy községi önkormányzat. Pénzügyi nehézségeink miatt tulajdonosunk hajlandó lenne rá, hogy egyfajta "helytállás" gyanánt kifizetné a szállítói tartozásaink egy részét, amely összeget visszafizetési kötelezettség nélkül bocsátaná ily módon a rendelkezésünkre. Kérdésünk arra irányul, hogy a leírt eset felvetheti-e részünkről az ajándékozási illeték fizetésének kötelezettségét? Válaszukat köszönjük!

Tőkeemelés tagi kölcsönből (apportálás) Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az utóbbi időben ellentmondó értelmezéseket olvasni arra vonatkozóan, hogy a címben jelzett tranzakció keletkeztet-e ajándékozási illetékfizetési kötelezettséget, ezért kérem a véleményüket. Az illetéktörvény szerint ajándékozási illetéket akkor kell fizetni, ha vagyoni értékkel bíró jogról valaki ingyenesen lemond. A tagi kölcsön apportálása esetén fennáll az ingyenesség? Van különbség a tekintetben, hogy a tagi kölcsön apportálására a negatív tőke rendezése érdekében kerül sor vagy nem negatív a tőke és így történik az apportálás? Köszönöm.

Ajándékozott pénz illetéke és adózása 2014-ben Kérdés

Tisztelt Szakértő! Édesanya örökölt egy lakást, és annak az eladásából a fiának 2014-ben ajándékozott 1 millió forintot, amelyet szerződésbe is foglaltak. Kérdésem, hogy ez illetékköteles-e, és a 2014. évi szja-bevallásba be kell-e vallani mindkét félnek (az édesanyának és a fiának is)? Kell-e ezen bevétel után adózni? Vagy csak tájékoztató adatként kell szerepeltetni? Köszönöm válaszát, tisztelettel.

Tagi kölcsön elengedése végelszámoláskor Kérdés

Tagi kölcsön elengedését a társaságban rendkívüli bevételként könyvelem, és nyilván ez nyereségadót von maga után. Bejelentem a NAV-nak. Az ajándékozási illeték 18 százalék. Ezt az illetéket a magánszemély fizeti, mint ajándékozó, vagy a társaság, mint ajándékozott? Válaszát köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

485/2020. kormányrendelet

Széles Imre

tb-szakértő

EU-n kívüli eszközbeszerzések

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Be kell-e zárni?

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 április
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close