323 találat a(z) ajándék cimkére

Ingatlan: ajándékozás, eladás Kérdés

Egy magánszemély ingatlan tulajdonhoz jutott ajándékozási szerződés révén 2014. június 19-ei dátummal, ahol a megajándékozott 50 százalék tulajdont szerzett az ingaltanban. Az ingatlant ajándékozó halála után az örökjösök megtámadták ezt az ajándékozási szerződést. Az eset bíróságon zárult le, ahol egyezséget kötöttek a felek 2019 áprilisában, melynek értelmében az 50 százalék tulajdoni hányad módosult 105/300-ad tulajdoni hányadra. Az ingatlan eladásra került 2019. július 4-én. Melyik dátum és tulajdoni hányad mérvadó a szja megállapításánál?

Oktatás áfa és egyéb adóvonzata Kérdés

T. Szakértő! Cégünk vezetői tréninget tart. Nem akkreditált a képzés. A tréning 3 napos, szállással, étkezéssel jár együtt, a résztvevők kapnak még ajándéktárgyakat (toll, jegyzetfüzet, hímzett póló logózva). Helyes-e az alábbi eljárásunk: 1.) a képzést, a szállást, az étkezést a résztvevő felé külön, tételesen – a számlán feltüntetve soronként – kiszámlázzuk. Így szerintünk a közvetített szolgáltatás (étkezés, szállás) áfa értéke levonható, a résztvevőt küldő cég fizeti meg az étkezés után az adókat. 2.) Ha az összes szolgáltatást csak egy összegben "vezetői tréning"-ként számlázzuk ki, nem részletezve külön a szállást, étkezést, akkor véleményem szerint nekünk, a szervezőknek kell megfizetni az étkezés és szállás utáni adókat a természetbeni juttatás szabályai szerint. 3.) Mivel az étkezés és szállás díja változó, elfogadható-e, ha egy kalkulált átalány étkezés és szállás költséget tüntetünk fel külön, külön a résztvevő felé. (Például: egyik étkezés 20 egység, a másik 35, de étkezés címén mi 30 egységet számlázunk mindenkinek egységesen. 4.) az ajándéktárgyak és a képzés ideje alatt 1 esti szórakoztató előadás áfa összege levonható-e, illetve a képzést szervezőnél keletkezik-e egyéb adókötelezettség. 5.) az oktatók és saját dolgozók szállás költsége véleményünk szerint elszámolható és áfa összege levonható. Az étkezési költségük adóköteles ez esetben? Munkavégzés miatt tartózkodnak a résztvevőkkel, a tréningek egésznaposak. Köszönöm előre is a segítséget. Orosz Ágnes

Ajándékba kapott termékek Kérdés

Tisztelt Szakértő! Autóalkatrész-kereskedelemmel foglalkozó cég vagyunk. Az egyik beszállítótól nagyon nagy mennyiségben vásárolunk, és a vásárlások után bizonyos termékeket kapunk ajándékba. Van, hogy mozijegyeket, van, hogy nagyobb értékű eszközöket, kerékpárt, játékokat. Ezek fel vannak külön tüntetve a számlán, utána, mint kedvezményt levonják a termék árát a számlából. Vagyis a számlán ezeknek az értéke nulla forint. Van-e nekünk ezekkel a termékekkel kapcsolatosan valamiféle nyilvántartási, adózási kötelezettségünk? Hogyan könyveljük ezeket a tételeket? Ha esetleg ezeket a nulla forintért kapott eszközöket odaadjuk az alkalmazottaknak, van-e valamilyen adófizetési kötelezettségünk? Segítségüket előre is köszönjük! Glück Attiláné

Ajándékozás Kérdés

Tisztelt Szakértó! Vállalatunk az 5 éve nálunk dolgozókat emlékplakettel díjazza. Az eseményen lesz vendéglátás – cégen belüli grillezés. A plakett értéke nem éri el a törvényi maximumot. Érdeklődnék, hogy a plakettek az szja-törvény 70. § (4) bekezdésére vagy a (6) a) vagy b) pontjára vonatkozhatnak? Válaszát előre is köszönöm.

Partnerek tréningen való részvétele Kérdés

Tisztelt Szakértő! A vállalkozás vezetéstechnikai tréningre szeretné vinni azon alkalmazottait, akik a céges autókat vezetik áruszállítás és szervíztevékenység ellátása végett. Felmerült, hogy egy nagyobb csomagajánlat rendelése esetén maradnának szabad helyek, amelyekre olyan szerződéses partnereket hívnának meg, akik disztribútorként szállítják szintén a vállalkozás áruit. A partnereknek a részvétel ingyenes lenne, az egész tréninget a cég fizeti. Kérdésem, hogy a szerződéses partnerek ingyenes részvétele a cég által fizetett tréningen ajándéknak minősül-e és keletkeztet-e bármilyen adó- és/vagy járulékfizetési kötelezettséget bármely félnél? A tréning nem csapatépítő jellegű, a vállalkozás a partnerek esetében is az áruinak védelmében költ az oktatásra. Válaszát előre is köszönöm!

Cégtulajdonrész értékesítés Kérdés

A kft. 1990-ben alakult 2,8 millió forint jegyzett tőkével. A társaság törzstőkéje jelenleg 40 millió forint, a 20 millió forintos tőkeemelésre 2016-ban került sor. Három tulajdonos. Édesapa alapítás óta tag, édesanya üzletrészét 2017-ben szerezte ajándékozással, édesapától (házastárs). A tagok értékesíteni kívánják a céget, a vételár meghaladja az üzletrészek névértékét. Az szja-törvény 67. §-a alapján szükséges az árfolyamnyereség után adózni. Az édesapa az üzletrészének névértéke és az eladási érték közötti különbözet után adózik? Van-e jelentősége annak, hogy a társaságban törzstőkeemelés történt, és ugyan a legutolsó alkalommal nem az eredménytartalék, illetve saját tőke terhére, de korábban elképzelhető, hogy igen?Az édesanya esetén jól értelmezzük az szja-törvény fenti sorait, hogy ha az édesapa korábban adózott jövedelemből emelte a törzstőkét, akkor itt is csak és kizárólag a névérték és az eladási érték közötti jövedelmet kell figyelembe venni? Ha korábban eredménytartalék vagy saját tőke terhére történt a törzstőkeemelés, akkor viszont nulla az igazolt érték, és a teljes eladási ár után adóznia kell? Ha eladást megelőzően az egyik tulajdonos a másikra ajándékozza az üzletrészét (házastársak, illetve egyenes ági rokonok), akkor is a névérték és az eladási ár közötti különbözet után kell csak adóznia az eladónak, ha és amennyiben a törzstőkeemelés nem eredménytartalékból volt korábban? Ha eredménytartalékból, ebben az esetben ez az összeg növeli az üzletrészét értékesítő magánszemély adóköteles bevételét?

Munkaviszonyban lévő ügyvezető ajándéka Kérdés

Egy társaság tulajdonosváltás következtében az ügyvezető részére – munkája elismeréséül – ajándékba adja a szolgálati személygépkocsiját, illetve egy terepjáró tehergépkocsit. Az ügyvezető nem rendelkezik a társaságban tulajdonrésszel, munkaviszonyban álló munkavállaló. A munkavállaló terheit a munkáltató átvállalja. Van-e ebben az esetben illetékfizetési kötelezettség, ha van, az hány százalékos? Illetve, ha nincs illeték, akkor úgy adózik, mintha bérként kapta volna? Ebben az esetben hogyan kerül kivezetésre a könyvelésből? A tehergépkocsi után áfafizetési kötelezettség is keletkezik, mivel vásárláskor visszaigényelték utána az áfát. Ebben az esetben a piaci érték vagy a nyilvántartási érték után kell megfizetni az áfát? Válaszukat előre is köszönöm.

Adóssággal terhelt ajándék – illetékkötelezettségről határozott a Kúria Cikk

A Kúria sajtótitkársága tájékoztatót közölt a Kúria Kfv.V.35.249/2018/9. számú ügyben hozott ítéletéről. Előzmény: az elsőfokú bíróság közigazgatási perben az ajándékozás útján vagyont szerző felperes terhére ajándékozási illetékfizetésről rendelkező határozatok jogszerűségéről döntött.

Év dolgozója ajándéka Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem a következő: ha a cég rendezvény keretein belül az év dolgozójának tárgyi ajándékot ad, akkor milyen munkáltatói valamint munkavállalói terhekkel kell számolnia? Az ajándék értéke a minimálbér 25 százalékát jelentősen meghaladja. Kell-e átadás-átvételi elismervényt készíteni? Segítségüket megköszönve.

Nyugdíjba vonuláskor adott ajándék Kérdés

Tisztelt Szakértő! Azzal a kérdéssel fordulok Önökhöz, hogy ha a munkáltató a munkavállaló részére nyugdíjba vonulására tekintettel 2018-ban ajándékot ad, 53 ezer forint értékben, akkor az milyen adózási kötelezettségeket jelent a munkáltatónak, illetve a munkavállalónak? Van adómentes rész, vagy a teljes összeg adóköteles lesz? Kinél jelentkezik adófizetési kötelezettség, és mi lesz az adóalap? Milyen mértékű szja-t és ehót kell fizetni? Válaszukat előre is köszönöm! Szabó Gáborné

Szja ajándékozás esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2016. júliusban a szüleimtől ajándékba kapott ingatlant 2018. december hónapban értékesítettem. Az ajándékozási szerződésben az ingatlan értékeként feltüntetett összeg 30 millió forint, melyet 35 millió forintért adtam el. (Természetesen az ajándékozáskor semmilyen költséget és illetéket nem fizettem.) Kérdésem, hogy jelen esetben mennyi az szja alapja, és mikor kell a keletkezett jövedelmem után az adót megfizetni? Köszönöm a válaszát.

Személygépkocsi ajándékozása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk – nulla nyilvántartási értékű – cégautóját oda szeretné ajándékozni egyik munkavállalójának. Milyen adófizetési kötelezettségek merülnek fel a kft. és esetlegesen a magánszemély részéről? Köszönettel

Partner lojalitás program – pontgyűjtés Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következő kérdésben kérem szíves állásfoglalását. Partnereink számára szervezünk lojalitás programot, melynek elsődleges célja, hogy növeljük az értékesítést, másodsorban, hogy hosszú távon elkötelezzük partner vállalkozásainkat. A program egy pontgyűjtő program, a pontgyűjtésre 3 hónapon keresztül van lehetőség, a pontbeváltás folyamatos, és még a 3 hónapos pontgyűjtési időszakon túl is egy rövid ideig van rá lehetőség. A pontokat bizonyos mennyiségű (kg) áru megrendelése után írjuk jóvá egy elektronikus rendszerben, amelybe a partner tud regisztrálni, gyűjteni a pontokat, nyomon követni a pontok állását, és az elektronikus felületen keresztül tudja beváltani is. A pontokért cserébe ajándéktárgyakat lehet választani különböző értékben. Vannak egyedi ajándéktárgyak és ajándékcsomagok is. Az ajándékok egy része logózott, más részük azonban nem. Partnereink között vannak társaságok és egyéni vállalkozók is. Az ajándéktárgyakat tehát vállalkozásoknak adjuk, és nem magánszemélyeknek. Milyen adókötelezettségek merülnek fel ezzel a programmal kapcsolatban? Válaszát előre is köszönjük.

Mi a teendő az ünnepek után, ha valami nem stimmel az ajándékkal? Cikk

A legjobb szívvel adott karácsonyi ajándékkal is előfordulhat, hogy nem tetszik, nem jó a mérete, hibás vagy nem működik. A fogyasztóvédelmi szabályok ismerete az ünnepek után is elkerülhetővé teszi a felesleges bosszúságokat – írja honlapján az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

Céges ajándék: a juttatás körülményei is befolyásolják az adót Cikk

Adózási és adminisztrációs szempontból egyáltalán nem mindegy, minek nevezi, és milyen körülmények között szervezi a cég az üzleti partnerek, a dolgozók és azok gyermekeinek megajándékozását. Néhány dilemmára és az szja-törvény jövő évi változásaira is felhívjuk a figyelmet.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Remote munka Hollandiában

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Napelempark létesítésének áfatartalma

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink