272 találat a(z) ajándék cimkére

Ajándékozás Kérdés

Egyéni vállalkozó a vállalkozásban lévő tárgyi eszközeit szeretné az őstermelést folytató fiának ajándékozás címén átadni. Mindkét személy áfakörös. Kérdésem ezzel kapcsolatban: a szerződésben szereplő érték képezi a számla alapját, áfásan vezethető ki a vállalkozásból, milyen illeték-, illetve egyéb adóvonzata van? Köszönettel: Bényi Józsefné

Üzleti ajándék Kérdés

Tisztelt Szakértő! Implantátumokat forgalmazó magyarországi cég az implantátumokat megveszi egy osztrák közösségi adószámmal rendelkező cégtől. Mivel a magyarországi cég is rendelkezik közösségi adószámmal, az áfabevallásban beállítja a fizetendő és a levonható áfába ezen tételeket. Az értékesítés Magyarországon történik 27 százalékos áfakulccsal. Most, hogy közeledik az év vége, a magyar forgalmazó szeretne ajándékozni az implantátumokból a vásárló cégeknek. Ez milyen adófizetési kötelezettséggel jár, valamint a számlán fel kell-e tüntetni ezen tételeket? Amennyiben igen, mi a helyes számlakiállítás és adómegfizetés? Köszönöm válaszukat!

Erzsébet-utalvány nem munkavállalók részére Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdésem az volna, hogy egy cég ajándékozhat-e "ajándék Erzsébet-utalványt" olyanok részére, akik nem a cég munkavállalói, hanem teljesen kívülállóak? Válaszukat előre köszönöm!

Szakmai nap elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szakmai napot szeretnénk rendezni, étel-ital kínálattal, és nem fizetnek díjat a részvevők. Reprezentációként elszámolható a költség? A résztvevőknek kelll-e aláírniuk a részvételt? Év végi ajándékozás is felmerült. Szaloncukrot és bonbont szeretnénk ajándékozni munkavállalóinknak. Csekély értékű ajándékként vagy ez is reprezentációként adható? Szintén kérdés itt is, hogy az átvételt alá kell írják? Köszönettel.

Üzletrész ajándékozása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi ügyben kérném a segitségét. Adott egy ingatlannal rendelkezö kft., a jegyzett tőke 6 millió forint, a saját tőke 64 millió forint. Egy házaspár a tulajdonos, és az üzletrészüket szeretnék elajándékozni a gyereküknek 100 százalékban. A kérdésem: illeték az nincs, de szja és eho keletkezik-e a szülőknél a saját tőke/jegyzett tőke különbözetére? A gyereknél pedig ha kiveszi a cégből a piaci értéken 100 millió forintos ingatlant, aminek a könyv szerinti értéke 60 millió forint, akkor mi után adózik? Köszönöm.

Közeledik a karácsony – így adható csekély értékű ajándék Cikk

Év vége közeledtével egyre gyakrabban fordul elő, hogy egyes cégek ajándékot adnak magánszemélyeknek: dolgozóiknak vagy másnak. A csekély értékű ajándék juttatásáról a juttatónak nyilvántartást kell vezetnie, melyből ki kell derülnie, hogy kinek a részére, milyen összegben, hány alkalommal történt a juttatás.

Kaparós sorsjegy ajándékként Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk azoknak a dolgozóknak, akik 25 éve már itt vannak, kaparós sorsjegyet szeretne ajándékozni 25 ezer forint értékben. Hogyan tudjuk ezt számvitelileg elszámolni, illetve milyen adóterheket von maga után? Nem továbbértékesítés a cél, hanem kvázi jutalom az itt töltött időért. Köszönöm!

Ingatlan ajándékozása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó szántót és rajta álló gazdasági épületet vásárolt magánszemélytől 2015-ben. 100 százalékban adóköteles tevékenységhez használja, felújítja, a felújítás áfáját levonja. Az ingatlanértékesítést nem teszi áfakötelessé. 2017. évtől alanyi mentessé válik, és ez év szeptemberében elajándékozza a feleségének az 1/2 részt. Áfafizetési kötelezettsége mi módon keletkezik? Alkalmazható-e az áfatörvény 86. § (1) j) pontja és adómentes lesz-e az ajándékozás? Álláspontunk szerint a felújítás során levonásba helyezett áfa 50 százalékának az aktiválástól számított 240 hónapból az értékesítés hónapjára és a hátralévő hónapokra eső részét kellene visszafizetni a 2017. szeptemberi bevallásban bevallva, a maradék 50 százalékot pedig az alanyi mentessé válás miatt minden év decemberében korrigálni (amíg alanyi mentes, és le nem telik a 240 hónap). A NAV ügyfélszolgálat szerint (1819) az áfatörvény 11. §, 68. § és egy belső osztáyvezetői utasítás szerint, mely alapján jelen esetben 86. § j) bekezdés nem alkalmazható, a jelenlegi piaci érték 50 százaléka után kell az áfát 27 százalékkal megfizetni, és a korábban levont áfát nem kell korrigálni. Köszönöm szépen!

Katás egyéni vállalkozó térítés nélkül kap eszközt Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás, alanyi mentes egyéni vállalkozó ajándékba kap eszközt (TEAOR 8690 ebből adódóan tárgyi adómentes). Mi a teendő ezzel könyvelésileg, esetleg bevallás szempontjából?

Kulturális juttatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vállalkozásunk több alkalommal vásárol színházjegyet darabonként 4-5 ezer forint értékben. Ezen jegyekből az alkalmazottaknak, hozzátartozójuknak, illetve üzleti partnereknek juttatnak. Az 50 ezer forint/fő mentes határt nem éri el a juttatás. Kérdésem, hogy ezen juttatási forma megfelel-e a mentességhez (értem ezt azon, hogy a jegyek száma az év során több mint a dolgozói-tagi létszám), a jegyek átadásának bizonylatolása hogyan történjen, illetve ha az üzleti partnernek ajándékba adják, akkor ott is érvényesül-e az 50 ezer forint mentesség? Szíves válaszukat megköszönve!

Promóciós nyereményjáték továbbterhelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! "A" Kft. megbízza "B" Kft.-t promóciós nyereményjáték szervezésével. A játék nem tartozik a szerencsejáték felügyelet hatáskörébe. Egy üzletközpntban aki vásárol, feltölti a blokk kódját az internetre és így vehet részt a sorsoláson. "B" Kft. megszervezi a játékot, megveszi az ajándékokat, levonja és befizeti az adókat belőle, kiosztja a nyereményeket a magánszemélyek részére. Kérdésem első körben, hogy az ajándékok bruttó értéke 1,18-szorosa után 15 százalék szja és 22 százalék eho a megfelelő adóteher, ugye? "B" Kft. az ajándékok értékét és az adókat továbbterheli "A" Kft. részére. Kérdés, hogy hogyan járjon el a továbbszámlázás során úgy, hogy nála hátrány ne keletkezzen? Arra jutottam, hogy mivel az ajándékok áfáját nem vonhatja le "B" Kft., ezért az ajándékok bruttó értékét áfával növelten kell hogy továbbszámlázza. Az adókkal kapcsolatban vagyok gondban, hogy az szja-t és az ehót is áfával növelten kell hogy továbbszámlázza? Az adók ilyenkor az ajándékhoz kapcsolódnak és szintén áfaalapot képeznek, vagy csak az ajándék lesz áfás, az adók továbbszámlázása pedig áfa körön kívüli? Előre is köszönöm a segítségét.

Örökrész ajándékozása tartozás fejében Kérdés

Tisztelt Szakértő! Érdeklődni szeretnék, hogy kell-e ajándékozási illetéket fizetni az alábbi esetben: Örökös lemond az örökségéről és testvérének ajándékozza az édesapjuktól örökölt ingatlanrész felét. Az erről készült jegyzőkönyv szerint az ajándékozás azért történik, mert a megajándékozott gondozta (és a továbbiakban is gondozza a túlélő szülőt). (A jegyzőkönyvben még az is szerepel, hogy azért ajándékozza az ingatlanrészt,mert a szülők pénzben segítettek hiteltörlesztéssel, de szerintem ez nem releváns, logikusnak sem mondanám, hogy ezért kapja a testvér). A közjegyző szerint nem kell ajándékozási illetéket fizetni, de mivel oldalágról és nem egyeneságról van szó, így nem tudom mi miatt ne kellene fizetni (azért mert gondozás fejében kapja)? Köszönöm.

Vámköteles-e az USA-ból érkező ajándékcsomag? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Azt szeretném megtudni, hogy amennyiben egy 10 tagú család az USA-ból karácsonyi ajándékcsomagot kap, az milyen esetben válik adó- és/vagy vámkötessé? Köszönöm válaszát!

Ha külföldről vásárol ajándékot, ezekre a vám- és adószabályokra, szállítási határidőkre figyeljen! Cikk

A Magyar Posta, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) felkészült a karácsony előtti nagyobb csomagforgalomra és vámügyintézésre, az online vásárlók figyelmét pedig felhívják a földrajzi elhelyezkedéstől függő, eltérő szállítási időkre és vámszabályokra.

Külföldről rendelne ajándékot karácsonyra? Ennyit kell rá várnia Cikk

A Magyar Posta és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) felkészült a karácsony előtti nagyobb csomagforgalomra és vámügyintézésre, az online vásárlók figyelmét pedig felhívják a földrajzi elhelyezkedéstől függő, eltérő szállítási időkre és vámszabályokra.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Mikrovállalkozás rezsi augusztus 1-jétől

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs