416 találat a(z) adószámos magánszemély cimkére

Megszűnő egyéni vállalkozás támogatott eszközének elszámolása Kérdés

Egyéni vállalkozó fejlesztési célú támogatásból nagy értékű eszközt szerzett be, a beszerzés évében költségként és bevételként egy összegben elszámolta a beszerzési értéket, visszaigényelte az áfát. 2013-ban megszüntette egyéni vállalkozását, de ugyanazt a tevékenységet végzi most is, adószámos magánszemélyként, áfa körben. Kell-e alkalmazni a megszűnés szabályait a beszerzett tárgyi eszköz esetében? Ismét el kell számolni bevételként és áfa-fizetési kötelezettsége is keletkezik?

Mit nyerhet a munkáltató az adószámos dolgozóval? Cikk

Vadásszák a munkaadók közterheik csökkentése érdekében azokat a személyeket, akik egy adott feladatot nem munkaviszonyban, hanem vállalkozóként végeznének el Nem elég azonban a számlaképességet figyelembe venni, nem mindegy ugyanis, hogy a magánszemély egyéni vállalkozó-e, vagy "csak" rendelkezik adószámmal.

Így kell bevallania a járulékot az adószámos magánszemélynek Cikk

Milyen járulékokat, hogyan kell bevallania az adószámos magánszemélynek? Olvasói kérdésre az Adózóna szakértője válaszol.

Adószámos magánszemély járulékbevallása Kérdés

Kérném sürgős válaszukat az alábbiakban. Adószámos magánszemély, nem áfaalany havi bruttó 50.000 forintról állít ki számlát, 10 %-os költséghányad megállapítással. Ha kifizetőnek számláz, milyen járulékokat kell tőle vonni?Ha "sima " magánszemélynek számláz, milyen járulékfizetés terheli és hogyan kell bevallani a járulékokat ?Köszönöm válaszukat.

Adószámos magánszemély Kérdés

Egy adószámos magánszemély csak magánszemélyeknek illetve egyéni vállalkozóknak számláz. Tételes költségelszámolást választ 2013-ra. Bevételével szemben milyen költségeket számolhat el ( pl. 500 km gépkocsi átalányt lehet-e)? Milyen adó- és járulékterhei vannak? Mikor kell őket megfizetnie? Mi a teendő akkor, ha egy magánszemélytől egy hónapban kapott jövedelme meghaladja a minimálbér 30%-át?

Gépjármű bérbeadás válllakozási tevékenység-e Kérdés

Tisztelt Szakértő!Egy magánszemély a saját tulajdonában lévő személygépjárművet bérbe kívánja adni egy kft-nek. Mint adóköteles tevékenység, adószám birtokában végezhető, az Art 22§ (16) nem mentesíti, csak az ingatlan bérbeadást. Mivel pedig mindez renszeres, üzletszerű, nyereségszerzés céljából történik (2009/CXV tv)egyéni vállalkozói státusz kell hozzá. Ön hogy gondolja? A NAV információs vonala szerint ugyanis a vállakkozói nem kell hozzá, adószámos magánszemélyként is lehetséges. köszönöm

Adószámos magánszemély Kérdés

Szellemi tevékenységet végző (oktatás) magánszemély adózó hogyan teljesíti a járulékfizetési kötelezettségét, ha rendszertelenül havonta 10-100 ezer forintig terjedően származik bevétele magánszemélyektől? Mi a helyzet akkor, ha kifizetőtől származi ugyanez a bevétel? Ekkor hogyan fizet járulékot?

Ki lehet adószámos magánszemély? Kérdés

Kérem, a tv-i helyeket feltüntetve válaszoljanak, előre is köszönöm!Ki az, aki adószámos magánszemélyként tevékenykedhet.- Lehet adószámos magánszemély például gyesen lévő anyuka, aki hetente 3-szor magánórákat ad? Vagy ezt a tevékenységet csak vállalkozóként végezheti?- Amennyiben nincs semmilyen egyéb jogviszonya (más munkahely, rész vagy teljes munkaidő), végezhet-e ilyen tevékenységet magánszemélyek számára?A különböző TV-i helyek alapján - Szja tv.) 3. §-ának 17. pontja, az egyéni vállalkozóról és az egyéni cégről szóló törvény - véleményem szerint aki üzletszerűen gazdasági tevékenységet folytat, a tevékenységét adószámos magánszemélyként nem végezheti (kivéve a TV-ben tételesen felsoroltakat= ingatlan bérbeadó, szálláshely szolgáltató, őstermelő) csak egyéni vállalkozóként tevékenykedhet (amennyiben nem kíván céget alapítani).Kérem, átfogóan foglalják össze az adószámos megánszemély kérdéskörét, arra is tekintettel, hogy a magánszemélynek az adott tevékenységen kívül van-e egyéb más jogviszonya (megbízási, vállalkozói, munkaviszony).köszönöm: Szőke Noémi

Adószámos magánszemély Kérdés

Adószámmal rendelkező magánszemély /nem egyéni vállalkozó/ jutalékot fizet ki egy magánszemélynek, megállapodás alapján /mert pl. ügyfelet szerez neki/. Az adószámos magánszemélynek le kell-e vonni a kifizetett összegből szja-előleget és kell-e fizetnie 27%-os EHO-t, tehát kifizetőnek minősül-e ilyenkor? Ha igen, akkor a 1208-as járulékbevallásra is kötelezetté válik? Köszönettel, Adó Office Kft

Tagi kölcsön, járulékok, költségelszámolás Cikk

Adószámos magánszemély költségelszámolása, bt. megszüntetése, kft. ügyvezetőjének járulékai - az Adózóna szakértői válaszolnak.

Közterhek, speciális szabályok adószámos magánszemélyeknél Cikk

Hiába ütjük fel a járuléktörvényt egyetlen sort sem találunk az adószámos, vagy az önálló tevékenységet folytató magánszemélyről. Ennek az oka az, hogy a Tbj. ezt a jogviszonyt a biztosítottak között nem nevesíti. Hol keressük, milyen szabályok vonatkoznak az úgynevezett adószámos magánszemélyre?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Tagi kölcsön – nem kapcsolt vállalkozás

Nagy Norbert

adószakértő

Telefon-szolgáltatás

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 június
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs