476 találat a(z) adószámos magánszemély cimkére

Adószámos magánszemély – bérbeadás Kérdés

Tisztelt Szakértők! Egy adószámmal rendelkező magánszemély az ingatlan bérleti díjáról számlát állított ki. Viszont a közüzemi díjakat a számlán nem tüntette fel, hanem egy külön elszámolást készített róla. Az szja-bevallásában bevallotta minden bevételét és leadózta. A jelenlegi szabályozás alapján muszáj lenne a közüzemi díjat visszamenőleg számlázni, vagy az elszámolás is megfelel alapbizonylatnak? Elvileg, aki most akar bérbeadni, annak se adószám, se számlatömb nem szükséges. Ezért is gondolnám, hogy nem gond, ha a számlák pótlása nem történik meg. Köszönettel.

Adószámos magánszemély – főállású alkalmazott Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik ügyfelem főállású alkalmazott egy cégnél, emellett a 2014-es évben 75 ezer forint bevétele volt adószámos magánszemélyként táncoktatásból. Megbízási szerződés és egy darab kiállított számla kapcsolódik ehhez. 2014 ősz óta őstermelő, bevétele őstermelőként nem volt. Kérdés, hogy az adószámos magánszemély konstrukció létezik még? Adóbevallásában hogyan szerepeltetheti ezt a 75 ezer forintos bevételt? A továbbiakban a táncoktatást milyen formában folytathatná (a bevétele ebből minimális, éves szinten 100-200 ezer forint)? Előre is nagyon köszönöm a választ!

Adószámos magánszemély Kérdés

Ügyfelem őstermelőként bejelentett családi gazdálkodó, most kiegészítésként biztosítás-közvetítéssel szeretne foglalkozni. Bejelentheti-e a tevékenységének bővítését adószámos magánszemélyként a meglévő adószámára, vagy vállalkozói igazolványt köteles kiváltani?

Adószámmal, de nem vállalkozásként végzett gazdasági tevékenység Kérdés

Kedves Sinka Júlia! Köszönöm sokrétű válaszát, azonban úgy érzem, hogy a konkrét kérdésemre nem érkezett megnyugtató válasz. Kérdésem során alapfeltételezésem volt az üzletszerűség, a tartósság, a rendszeresség. Pusztán az a körülmény, hogy megbízás nélkül, önállóan (a tevékenység eredményét szabadon meghatározva, eladásra) vagy kizárólag megbízásra (a tevékenység eredményét nem szabadon meghatározva, hanem a megbízó előírásai alapján) végzem a tevékenységet, befolyással bír-e arra, hogy végezhető-e tevékenység adószámmal is vagy csak kizárólag vállalkozásként? Válaszát megköszönöm, Pap Ernő Csatolom eredeti kérdésemet: Tisztelt Adózóna! Amennyiben magánszemély gazdasági tevékenységet kíván folytatni (üzletszerűen, tartósan, független formában, bevétel elérési céllal), de nem önállóan, hanem megbízás alapján, úgy az végezhető-e pusztán adószám birtokában, vagy csak egyéni vagy társas vállalkozási formában? Amennyiben ugyanazon magánszemély teljesen önállóan saját kockázatra kíván tevékenységet folytatni, tehát nem megbízás alalpján, úgy az végezhető-e pusztán adószám birtokában, vagy csak egyéni vagy társas vállalkozási formában?

Vállalkozó munkaviszony mellett Kérdés

Tisztelt Szakértő! Főállású munkaviszony mellett, hétvégeken lemezlovasnak DJ-tevékenység esetén milyen lehetőségek vannak, hogy számlaképes legyen, és a legkevesebb adóvonzata legyen a bevételének? Ha egyéni vállalkozóit kell kiváltani, milyen TEAOR-szám felelne meg ennek a tevékenységnek? Ha szellemi szabadfoglalkozásként vált ki adószámot, és a bevétel meghaladja a minimálbér 30 százalékát, milyen járulékok terhelik őt és a kifizetőt? A már meglévő felszerelést hogyan lehet elszámolni majd, mert más költség nem nagyon merül fel? Esetleg átalányadózás szóba jöhet? Melyik lehetőség a kedvezőbb számára? Válaszát előre is köszönöm!

Személygépkocsi bérbeadása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha adószámos magánszemély ad bérbe cégnek személygépkocsit ellenérték fejében, milyen fizetési kötelezettségek terhelik a céget és a magánszemélyt a kifizetett jövedelem után? A cégautóadó-fizetési kötelezettség a magánszemélyt vagy a céget terheli, ha a tulajdonos és az üzembenntartó is a magánszemély? Köszönjük a választ.

Február 25.: erre nagyon figyeljen az szja-bevallásnál! Cikk

Az egyéni vállalkozóknak és az általános forgalmi adó fizetésére kötelezett magánszemélyeknek 2015. február 25-éig kell beadniuk a személyijövedelemadó-bevallást. Összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat.

Adószámos magánszemély – bevétel USA-ból Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi ügyben kérem a segítségét: Egy adószámmal nem rendelkező magánszemély 2014-ben eladta a saját tulajdonát képező domain nevét egy USA-beli közvetítő cégen keresztül. A vételárat USD-ben fizették meg belföldi forintalapú bankszámlára utalással. A vételár 176 000 forint volt. A kérdéseim: kell-e az szja-bevallásban szerepeltetni, ha igen, melyik sorban? Ha kell, melyik értéken? Amin a bank váltotta át, vagy az MNB-s akkori középárfolyamán? Köszönettel: Bognár Balázs

Adószámos magánszemély munkahely melletti alkalmi munka Kérdés

Tisztelt Szakértő! Teljes munkaidőben, szerződéssel dolgozom egy gyárban. Kaptam egy pár megbízást fordítói munkára. Kértem adószámot, alanyi mentességet és kiállítottam a számlát a kifizetőnek 130 ezer forintról. A kérdésem az lenne, hogy kell-e egyéb járulékokat fizetnem (egészségügyi hozzájárulás, nyugdíjjárulék, stb.) úgy, hogy az állandó munkahelyemen ezeket levonják? Valamint adóbevalláskor ezt az alkalmi munkából származó jövdelmet be kell vallani? Köszönöm a választ.

Bérleti díj, közüzemi számlák Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magánszemély több lakással rendelkezik, amiket bérbe szeretne adni. Jól gondolom, hogy mivel több lakás bérbeadásáról van szó, adószámos magánszemély nem lehet, hanem valamilyen vállalkozási formában kell a bérbeadási tevékenységet folytatni? Másik kérdésem, hogy ha a közüzemi számlákat nem íratják át a bérbevevők nevére (de a rezsiköltséget kifizetik a bérlők), akkor a bérbeadónál ez is bevételnek fog minősülni, és ki kell majd azt számláznia? Illetve mi a helyzet akkor, ha átíratják a közüzemi számlákat a bérbevevő nevére, és úgy fizeti be a számlákat? Válaszukat előre is köszönöm!

Falusi szálláshely Kérdés

Tisztelt Cím! Falusi turizmussal foglalkozó adószámos magánszemély vagyok. Érdeklődöm, hogy havi adatszolgáltatásra kötelezett vagyok-e a NAV felé? Konkrétan a PTGSZLAH jelű nyomtatványra gondolok. Várom válaszát.

Nyugdíjas adószámos magánszemély adófizetési kötelezettsége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Megállapított öregségi nyugdíjasként kiegészítésként az általam előállított ajándék- és használati tárgyakat értékesítem alkalomszerűen a helyi rendezvényeken és vásárokon. Ezt a tevékenységemet, mint adószámos magánszemély végzem. Az ebből a tevékenységből származó bevételem éves szinten nem éri el a 600 000 forintot. Az év folyamán egy számla összege eredményezett biztosítási jogviszonyt, amiből a kifizető levonta az adó és a járulék összegét. Mindezeket figyelembe véve a kérdésem, hogy milyen adó- és járulék-fizetési kötelezettségem van az adott időszakra? Válaszukat előre is köszönöm.

Adózás üzletszerű ingatlan értékesítés esetén Kérdés

Magánszemély használt (nem építési telek és nem beépítés alatt álló illetve beépített új) ingatlanokat ad és vesz (saját nevére megveszi, majd eladja és újból vesz és elad stb., tehát nem közvetítés). Az szja törvény szerint ez üzletszerű tevékenység és az 53-as szja bevallásban a 8. soron kell bevallani. Kérdésem, hogy be kell-e jelentkeznie a magánszemélynek a 15T101-es nyomtatványon, mint adószámos magánszemély (úgy gondolom, igen, mivel az áfatörvény 5. §-a szerint adóalannyá válik). Ha nincs semmilyen foglalkoztatási viszonya (munkaviszony, tagi viszony, egyéni vállalkozó, őstermelő), a 15T101-es nyomtatvány 8-as során mit kell bejelölni a munkavégzés jellegénél? Kell-e a fenti tevékenység után az szja-n és a 27 százalékos ehón, valamint a mentes áfán kívül más adót illetve járulékot fizetni?

Művészeti tevékenység adózása Cikk

Hogyan adózik a művészeti tevékenységgel foglalkozó adószámos magánszemély és miként számolhatja el a költségeit? Olvasói kérdésre Surányi Imréné adószakértőnk válaszolt.

Egyéni vállalkozói, adószámos magánszemély státusz Kérdés

Egy magánszemély 2014. 02. hóban adószámos magánszemélyként mérnöki tevékenységre kért adószámot. 2014.11. hóban egyéni vállalkozó lett, természetesen ugyanazzal az adószámmal, a tevékenységi körben szerepel a mérnöki tevékenység is. Kérdés: 2014. 11. hótól állíthat-e ki számlát, mint adószámos magánszemély, vagy csak, mint egyéni vállalkozó? Az adószámos magánszemély státusza él még? Köszönettel!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Tagi kölcsön kamata munkaviszonyban

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Külföldi munkavégzés esetén szochokedvezmények alapja

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Ügyvezető, aki a cégcsoport másik tagjánál áll munkaviszonyban

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Együttműködő partnereink