hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Katások, figyelem! Ez lehet a kiskapu az ingatlan-bérbeadásnál

  • adozona.hu
1

Katás egyéni vállalkozó szépségszalont szeretne bérelni. A szalonban többen dolgoznák, szintén bérlőként. A szalon tulajdonosa a katás egyéni vállalkozóval köt bérleti szerződést, aki – a tulajdonos kérésére – további albérletbe adná a helyiségeket. Ha az egyéni vállalkozó magánszemélyként köt szerződést a szalon tulajdonosával, és magánszemélyként adószámot vált ki bérbeadásra, akkor végezheti-e a bérbeadási tevékenységet, vagy az a katás tevékenységével összeegyeztethetetlen? – kérdezte olvasónk. Szipszer Tamás szakértőnk válaszolt.

Bár a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló törvény 4. paragrafusának (4) bekezdése valóban tiltja, hogy egy katás vállalkozás ingatlan-bérbeadásból bevételt érjen el, de a NAV által kiadott állásfoglalás szerint, ha ezt nem egyéni vállalkozói minőségben végzi, adószámos magánszemélyként, akkor az nem veszélyezteti a kataalanyiságot.

Ugyanakkor, ha nem saját tulajdonú az ingatlan, hanem az egyéni vállalkozási tevékenység érdekében bérelt, akkor szakértőnk véleménye szerint kockázatos az ingatlan albérletbe adását magánszemélyként végzett tevékenységnek tekinteni. Hiszen az ingatlan bérlése kifejezetten az egyéni vállalkozói tevékenység keretében történik.

Talán megoldást jelentene ha a bérbeadó ingatlantulajdonos külön-külön is szerződést kötne a bérleményben tevékenykedőkkel. Ez különösen akkor járható út, ha a szóban forgó személyek társbérlők, akik az ingatlan bizonyos helyiségeit kizárólagosan használják. Az 1993. évi LXXVIII. törvény (lakásbérleti törvény) 5. paragrafusának (1) bekezdése értelmében a társbérlő ugyanis önálló bérlő, így külön-külön szerződés köthető velük.

Ha nem tekinthetők társbérlőnek, hanem csupán bérlőtársnak, vagyis valamennyi helyiséget közösen használnak, akkor a jogaik és  a kötelezettségeik egyenlőek, a jogaikat együttesen gyakorolják, de a kötelezettségük is egyetemleges.

Az ingatlantulajdonos bérbeadó tehát köthet olyan szerződést is, amelyben a bérbevevők bérlőtársak, ha ebben mind a bérbeadó, mind a bérbevevő és a bérlőtárs is megállapodnak. Így kiküszöbölhető az a probléma, hogy a bérbevevő továbbadja bérbe az ingatlan egyes részeit, és abból bevétele származzon.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (1)
Ruszin Zsolt

A társbérlés helyett megfontolandóak az alábbiak, miután a vállalkozó bérleti szerződést kötött a helyiségre:

A fodrászok, kozmetikusok esetén gyakori az ingatlan használatára nem jogosító "székbérlet", ami atipikus bérleti jogviszony, arra az ingatlan-bérbeadás fogalma nem alkalmazható, helyett a 773901-es "Egyéb gép, tárgyi eszköz kölcsönzése" szakmakódú tevékenységet kell felvenni. Ezzel a módszerrel kisadózás is választható. Ezt a választ az adóhatóság is megerősítette, ami letölthető innen: https://goo.gl/6KrQaq

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Külföldi rendezvény

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Megbízási díjas költségtérítése

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Távmunka az USA-ban

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink