355 találat a(z) adómentes juttatás cimkére

2017-re adott BKV-bérlet adóvonzatai Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk most rendeli meg a dolgozóknak a BKV-bérletet 2017-re. Azt olvastam, hogy jövőre a helyi utazási bérlet nem minősül béren kívüli juttatásnak. Kérdésem: adhatunk-e továbbra is bérletet december hónapban, az idei évre vonatkozó szabályokkal?

Színházjegy adózása Kérdés

A következő kérdésben kérném a segítségüket. Adott egy egyszemélyes kft., ahol a tag nyugdíjas és az ügyvezetést megbízásban nulla forintért látja el. Van három alkalmazottja. Vásárolna színházjegyet a cég nevére szóló számla alapján, havonta három darabot. Egy az övé lenne, kettőt pedig egy üzleti partnerének és annak feleségének adna. Ezután kell-e neki adót fizetnie, és ha kell, akkor mennyit, vagy csak elszámolja a színházjegy bruttó értékét költségként, és évi 50 ezer forintig nem fizet utána adót? Az is kérdésem lenne, hogy a színházjegy bruttó végösszegét milyen költségnemre kell könyvelni, valamint a partnerrel a színházjegyet át kell-e vetetni? Válaszukat köszönöm. Üdvözlettel: Marcsi

Munkába járás Kérdés

Munkába járásra fizetünk 9 forintt/kilométer térítést. 2016. decemberre fizethetünk-e 15 forintot adómentesen, mivel a kifizetésre 2017. évben kerül sor? Ha igen, kell-e valamire ügyelnünk? Kifizetés napja... Választ előre is köszönöm!

Juttatások adója Kérdés

Nonprofit kft. úgy ad juttatást az alkalmazottainak, hogy ruházati termékről a cég nevére szóló számlát egy megadott összeghatárig térítené, mindenki számára azonos módon. Az ügyvezető és a zenei igazgató a cégnél megbízási szerződéssel rendelkezik. Megítélésem szerint a munkavállalók esetében alkalmazható, a megbízottak esetén nem alkalmazható az szja 70. paragrafusának előírása. Jól gondolom? Köszönöm, ha válaszolnak, üdvözlettel: CsK

Erzsébet-utalvány minden munkavállalónak egységesen jár? Kérdés

Tisztelt Adózóna! Az lenne a kérdésem, hogy az Erzsébet-utalvány minden munkavállalónak egységesen jár? Tehát ez munkaszerződés-függő, vagy bárkinek, aki belép a cégbe, ugyanolyan összeget kell adni, mint a többieknek? Lehet olyan, hogy az egyik dolgozónak adok, a másiknak pedig nem? Válaszát előre is köszönöm.

Tanfolyam költsége alapítványnál Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy alapítvány, amely a szakemberképzések támogatására alakult, átvállalhatja-e adó- és járulékmentesen a tanfolyam költségét, és a vizsgadíjat? A támogatottak kifejezetten az alapítvány célcsoportjába tartoznak, és nem áll fenn az összeférhetetlenség. Válaszát előre is köszönöm.

Bölcsődei támogatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adható-e a bölcsődei támogatás, mint adómentes juttatás 2016-ban, illetve majd 2017-ben? Amennyiben igen, ezt hol találom törvényben leírva? Köszönöm segítségét: Hegedűs Pálné

Tüdőszűrés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Éttermi vendéglátással foglalkozó kft. dolgozóinak kötelező a tüdőszűrés elvégzése munkába állás előtt, amiről a kft. nevére kiállított számlát hoznak, és a kft. kifizeti részükre. Kérdésem az lenne, hogy ebben az esetben a kft.-nek kell utána adót fizetni, vagy adómentes juttatásnak minősül?

Gépkocsi-költségtérítés munkába járásra vonatkozóan Kérdés

Tisztelt Szakértő! Abban kérném a segítségét, hogy az egyik alkalmazottunknak fizeti a cég a munkába járás költségét, aki gépkocsival jár. Ha a cég a NAV-norma (9 Ft/km) alapján fizeti ki neki a munkába járás költségét, akkor azt adómentesen megteheti? Keletkezik valamelyik félnek adófizetési kötelezettsége? Valamint ezt a juttatást számfejteni kell? Válaszát előre is köszönöm.

Adómentes és kedvezményes adózású juttatások Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. személyesen közreműködő tagjának – aki egyben az ügyvezető is – milyen adómentes és kedvezményes adózású juttatás adható? Önkéntes egészségpénztári és nyugdíjpénztári hozzájárulás adható neki? Köszönöm válaszát!

Kiállításon formaruha Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kereskedő cég részt veszt egy kiállításon, ahol előírja a dolgozóknak a formaruha viselését a cipőtől kezdve a nyakláncig, az egységes megjelenés miatt. A kérdésem az lenne, hogy ha a formaruhát megveszi a cég a dolgozóknak, akkor azt le kell-e adózni, mint természetbeni juttatást? Vagy lehet-e olyan ügyvezetői utasítást adni, ami előírja a cégérdekű használatot, és ez esetben mentesül a cég ezen tételek adózása alól? Köszönöm, Jancsó Katalin

Albérlet-támogatás – cafetéria 2017 Kérdés

Tisztelt Szakértő! A jövő évtől érvényben lévő albérlet-támogatással kapcsolatban a kérdésem, hogy amennyiben a cég egy kistelepülésen van (ahol nem könnyű albérletet találni), és a támogatásban részesülő alkalmazott a szomszéd településen (faluban) találna albérletet, abban az esetben is adható a támogatás? Van valami kilométer-meghatározás arra vonatkozóan, hogy a cég telephelyétől milyen távolságon belül kell, hogy legyen az albérlet? Köszönöm a válaszukat. M.

Hazautazás költségtérítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy munkáltató munkaviszonyos dolgozójának hazautazásra szeretne költségtérítést fizetni. A munkavállaló állandó lakóhelye harmadik országban van, ezáltal a hazautazás költsége meghaladja az adómentesen havonta kifizethető összeget. Amennyiben a felek megállapodnak arról, hogy egy évben csak kétszer téríti a munkáltató a hazautazás költségeit, abban az esetben összevonható a havonta adómentesen kifizethető összeg?! Tehát egy egész évben fennálló munkaviszony esetén 6*35 200 forint kifizethető adómentesen júniusban?!

Munkáltatói albérlet-hozzájárulás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem, hogy a 2017-től bevezetendő munkáltatói adómentes béren kívüli juttatásra(albérlet, szállás), az idei évben (2016) milyen adózási feltételeknek kell megfelelni? Illetve adható-e támogatás albérletre/szálláshelyre? Ha igen, milyen adózással? Válaszukat előre is köszönöm.

Internet-hozzáférés, számítógép-juttatás a dolgozóknak adómentesen Cikk

Egyre több munkahely, munkakör megkívánja a foglalkoztatottak házon kívüli, munkaidőn túli elérhetőségét, akár otthoni munkavégzését, amelynek legkorszerűbb módja az interneten keresztül történő kommunikáció. Milyen adózási következményekkel jár, ha a cég költségtérítést fizet, vagy a saját költségének terhére biztosít internet-hozzáférést, számítógép-használatot?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Földbérleti díj kifizetése

Lepsényi Mária

adószakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 november
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetÉs