515 találat a(z) adókedvezmény cimkére

Iparűzési adó – útdíj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Helyi adókról szóló törvény 40/A § (1) b) a ráfordításként, költségként az adóévben elszámolt, a belföldön és külföldön autópályák, autóutak és főutak használatáért fizetendő, megtett úttal arányos díjnak, az autópályák, autóutak és főutak használatáért fizetendő használati díjnak (a továbbiakban együtt: útdíj) a 7,5%-a adócsökkentő tényező. Eddig úgy értelmeztem, hogy az e-útdíj 7,5%-a írható le adóból. A törvény szerint külföldön és belföldön fizetett autópályadíj 7,5%-a levonható az adóból? Előre is nagyon szépen köszönöm.

Adókedvezmény energiahatékonysági beruházások után Cikk

Tájékoztatót tett közzé honlapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az energiahatékonysági célokat szolgáló beruházások után igénybe vehető adókedvezményről.

Új és régi kedvezmények érvényesítése a tao-bevallásban Cikk

Hogyan kell szerepeltetni az adókedvezményeket a bevallásban, melyek a régi és melyek a 2017-től érvényesíthető új kedvezmények? Ismertetjük.

Így csökkentheti társasági adóját, ha gépeket szerez be Cikk

Mezőgazdasági terményeket előállító zrt. 2017-ben jelentős (közel 100 millió forint) értékben új, nem támogatott gépeket vásárolt (lízingelt) növénytermesztéshez. Alkalmazhatja-e a tao-törvény 7. paragrafus zs) pontja szerinti adóalap-csökkentési lehetőséget az új gépekre és milyen feltétellel? A lízingkamat-kedvezményt is igénybe venné, ha lehetne. Három év távlatában, ha 400 ezer euró alatt marad az összes EMVA-támogatással együtt, akkor mint „csoportmentességi támogatást” beállíthatja adóalap-csökkentő tételnek? – kérdezte olvasónk. Pölöskei Pálné okleveles könyvvizsgáló szakértőnk válaszolt.

Kisvállalati adókedvezmény Kérdés

A kft. 2018.01.01-én áttér a kivára. Élhet-e a 2017. évi fizetett hitelkamat 40 százalékos adókedvezményével a 1771-es bevallásban, ha a kkv 2010.05.12-én bankkal kötött szerződés (kölcsönszerződésnek nevezve, vállalkozásfejlesztési hitelprogram keretében) alapján az addig bérelt telket és orvosi rendelőt megvásárolta, amely még ma is a cég nyilvántartásában szerepel, és a kölcsön 2020-ban jár le? A korábbi években egyáltalán nem vette igénybe az adókedvezményt. Köszönöm válaszukat.

Beruházási adókedvezmény kkv-nak Kérdés

Egy vállalkozás ingatlan-bérbeadással szeretne foglalkozni. 2017-ben megkötötték az adásvételi szerződést a még épülő lakóingatlanokra. 2017-ben még csak előleget kellett fizetni az ingatlanforgalmazónak. Kérdésem lenne, hogy az előleg összege figyelembe vehető-e az adózás előtti eredmény csökkentésekor a tao-törvény 7. § zs) pontja alapján? Nagyon köszönöm a válaszukat!

Lehet, hogy Ön is igénybe vehet betegség miatt adókedvezményt? Cikk

A 2016-os adóév után kevesebb mint 200 ezer adózó vette igénybe az egyes betegségek miatti adókedvezményt, s ezáltal összesen 12 milliárd forinttal csökkentették adókötelezettségüket – közli a Világgazdaság a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV) kapott adatok alapján.

Személyi kedvezmény rokkantsági ellátás esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném megkérdezni, hogy személyi kedvezmény igénybe vehető-e rokkantsági ellátás esetén, ha az ellátásban részesülő rendelkezik az ellátás mellett adóköteles jövedelemmel? Amennyiben igen, elégséges-e a rokkantsági ellátást megállapító határozat igazolásként az adókedvezmény igénybevételéhez?

Kivára áttérés előtt "zs" pont alkalmazása Kérdés

Tisztelt szakértő! A taóról kivára áttérő adózó az áttérést megelőző évben (a megszűnéskori bevallásában) alkalmazhatja-e adóalap-csökkentésre a zs) pontot?

Kkv-s besorolás és energiahatékonysági kötelezettség Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk kizárólag a tulajdonosi háttere miatt – a tulajdonos egy külföldi nagyvállalat – energiahatékonysági kötelezettség szempontjából nagyvállalatként szándékozik regisztrálni a Magyar Energetikai és Közmű Szabályozási Hivatal rendszerében. Abban szeretnénk tanácsot kapni, hogy ha vállalatunkat nagyvállalatként regisztrálják az energiahatékonysági kötelezettség szempontjából, akkor adózási szempontból (társasági adóban, az energetikai beruházás igénybevehető maximális adókedvezménye szempontjából) is nagyvállalatnak minősül, vagy a kettő különválasztható? Köszönettel: Ildikó

Súlyosan fogyatékos gyermek után lehet-e adókedvezményt igénybe venni? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az egyik ismerősöm megkért, nézzem meg az adóbevallását a NAV oldalán. Hozott orvosi igazolásokat a kislányáról az ő nevére, hogy tartós súlyosan fogyatékos BNO N 1190, betűjele C, a betegség, ha jól olvasom: Polyeystás vese. Kérdésem, hogy a gyermek után, az édesanya bevallásánál figyelembe lehet-e venni az adókedvezmény, hiszen az édesanya nevére adták ki a kislányra szól, magasabb családi pótlékot is folyósítanak számukra. Várom megtisztelő válaszát.

Fogyatékossági támogatás utáni adókedvezmény Kérdés

Adható-e a súlyos fogyatékosság adókedvezménye annak az új dolgozónknak, akinek az igazolását (szakhatósági állásfoglalás) fogyatékossági támogatás igénylése miatt állították ki 2011. 05. 06-án? Az igazoláson az állapot minősítése: súlyos mozgásszervi fogyatékos. Felülvizsgálat ideje: jelenlegi állapota alapján felülvizsgálat nem szükséges. Kérdésem még, hogy amennyiben jár a kedvezmény, akkor a "Melléklet a 49/2009.(XII. 29.) EüM rendelethez" nyomtatvány kitöltését kell kérnem? Előre is megköszönve válaszukat, maradok tisztelettel: F. Erzsébet

Családi járulékkedvezmény őstermelőnél Kérdés

Tisztelt Szakértő! 1) Egy őstermelő gyámként jogosult családi pótlékra, ezáltal családi adókedvezményre. 2017-ben a 40%-os költségátalány figyelembevételével nem keletkezett az őstermelésből adózandó jövedelme. Őstermelőként biztosított, így 2018-ra a negyedéves járulékbevallásban érvényesítem a családi járulékkedvezményt, mivel az előző évi bevétel 20%-a után fizeti a járulékokat, nem a minimálbér alapján. Ugyanakkor havonta ingatlan-bérbeadásból is származik jövedelme, ami után tételes költségelszámolást alkalmaz. Megtehetjük-e, hogy év közben csak járulékkedvezményt érvényesítünk, majd év végén a még fennmaradó családi kedvezményt elszámoljuk az ingatlan-bérbeadással szemben, vagy van kötelező sorrend, miszerint először az szja-ból kell érvényesíteni, és utána lehet csak a járulékból? Év közben még nem ismert, hogy pontosan milyen összegű lesz az szja a bérbeadás után. 2) 2017-ben nem érvényesítettünk családi kedvezményt, mert most derült ki, hogy van gyámsága alatt egy gyerek. Hogyan tudom visszamenőleg érvényesíteni az adókedvezményt? Kötelező az 53-as bevallásban feltüntetett ingatlan-bérbeadás utáni adóból érvényesíteni elsősorban, vagy meg önrevíziózhatom a 2017-es negyedéves járulékbevallásokat és a járulék terhére is elszámolhatom?

Nyugdíj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Megkaptam a kormányhivataltól az adategyeztetési eljárásról a végzést, melyben szerepelnek a biztosításban töltött idők és külön táblázatban a kereseti, jövedelmi adatok. Ez utóbbi táblázatnak része a levont és befizetett nyugdíjjárulék is. Viszont az általam fizetett magánnyugdíjpénztári tagdíjat nem szerepeltetik sehol sem. Holott 2010. év végén azért mondtam le az ott felgyűlt nem is kevés összegről, hogy a majdani nyugdíjam megállapításakor ez a megtakarítás is beszámításra kerüljön. Amikor majd a részemre járó nyugdíjat számolják ki (kb. 12 év múlva), akkor csak azokból az adatokból indulnak ki, melyek ebben a táblázatban szerepelnek vagy figyelembe veszik a magánnyugdíjpénztárba annak idején befizetett összegeket is? Most már nem vagyok pénztártag, és mivel az akkori befizetéseim visszakerültek az államhoz, olyan, mintha nem is lettem volna, így a táblázatban akkor lettek volna helyesek az adatok, ha a teljes levonást tartalmazza. A nyugdíj megállapításánál jelentősége lesz ezeknek a számoknak, vagy nem kell aggódnom azért, mert a keresetemből levont járulékok egy részét a táblázat nem mutatja? Válaszát előre is köszönöm!

Műszaki berendezések vagy sem? Kérdés

Tisztelt Szakértő! A társaság fő tevékenysége egyéb szálláshely-szolgáltatás. Apartmanokat vesz bérbe, és rövid távra kiadja azokat. Ezek az apartmanok teljes mértékben, háztartási gépekkel is felszereltek. Kérdés, hogy az apartmanokba vásárolt tévé, klímaberendezés besorolható-e a műszaki eszközök közé, és azzal (az egyéb feltételek megléte esetén) az adóalap csökkenthető-e a taotörvény 7. § zs) pont alapján (kkv-kedvezmény)? Mivel a szállásokat például televízió, illetve klíma nélkül manapság nemigen lehet kiadni. Válaszukat előre is köszönjük.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Egyéni vállalkozó anyuka gyed, gyes, táppénz

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Szlovák cég belföldi ingatlanon végez építési munkát

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Hatósági díj továbbszámlázása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 november
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetÉs