330 találat a(z) adóellenőrzés cimkére

Ügyvezető biztosítása végelszámolás esetén Kérdés

Adóellenőrzés után mit lehet kezdeni a későn bemutatott költségszámlákkal? Cikk

Adóellenőrzéskor kiderült, hogy a vizsgált adózó egy két évvel ezelőtti időszakra nem nyújtott be áfabevallást, és miután nem működött együtt az adóhatósággal, nem nyújtotta be a költségszámláit, csak a kiállított számlái alapján állapította meg a a fizetendő áfát. Az adott időszakra vonatkozó költségszámláit később figyelembe lehet-e venni? – kérdezte olvasónk. Nagy Norbert adószakértő válaszolt.

Fokozott adóellenőrzésre számítanak a vállalkozások világszerte Cikk

Több mint harmadával nőhet a vállalati adóellenőrzések száma a következő két évben – derül ki az EY 2100 adó- és pénzügyi vezető bevonásával készült nemzetközi kutatásából. A válaszadók a transzferárazást tartják a legkockázatosabb területnek.

Ezt kell tudni a jogkövetési vizsgálatról Cikk

Az adóhatóság kétféle módon vizsgálhatja az adózókat: adóellenőrzéssel és jogkövetési vizsgálattal. Tapasztalataink alapján az adóhatóság sokkal gyakrabban él az adóellenőrzésnél célzottabb és gyorsabb vizsgálatot lehetővé tevő jogkövetési vizsgálat intézményével, mint ahány adóellenőrzést indít. Ezt mutatja, hogy a NAV gyakorlatában jelenleg az ellenőrzések 93 százalékát teszik ki a jogkövetési vizsgálatok.

Adóellenőrzések 2023-ban: ezekre a területekre fókuszál a NAV Cikk

Nemrég tette közzé az adóhatóság a 2023-as ellenőrzési tervét, amelyből látszódik, hogy a NAV gyorsan alkalmazkodott a piaci változásokhoz – állapítja meg közleményében a Jalsovszky Ügyvédi Iroda.

A transzferárazás a legproblémásabb adózási kérdés a multik számára is Cikk

Az adóhatóságok világszerte igyekeznek növelni az állami bevételeket, ebben pedig az adatelemzést és a mesterséges intelligenciát is igénybe veszik. Az egyik legvitatottabb terület az adózás területén a transzferárazás, ahol a multinacionális vállalatok Magyarországon is egyre több ellenőrzéssel szembesülnek – hívja fel a figyelmet a Baker McKenzie.

Fordított adózás Kérdés

Támogatás visszafizetése Kérdés

Külföldi bankszámlák tulajdonosai kapnak levelet a NAV-tól: van-e aggódni valójuk? Cikk

Sokan kaptak mostanában invitálást a NAV-tól támogató eljárásra azok közül, akik külföldi bankszámlán tartanak vagyonokat vagy realizálnak jövedelmet. Egy "NAV-meghívó" sosem kellemes, még akkor sem, ha a támogatás a célja. Van-e mitől félni? A Jalsovszky Ügyvédi Iroda szakértője válaszol a felmerült kérdésekre.

Fiktív számlákkal trükköző szállodaüzemeltető céget kaszált el a NAV Cikk

Mintegy 13 millió forint adókülönbözetet állapított meg egy szállodát üzemeltető vállalkozásnál a hiányzó, illetve hiteltelen bizonylatok miatt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Magyarországon sem kell minden NAV vizsgálattól megijedni – európai adóellenőrzési körkép Cikk

Kilenc európai országot megvizsgálva kiderül, hogy az adóellenőrzések mellett egyedül Magyarországon létezik az úgynevezett jogkövetési vizsgálat, amely megfelelő együttműködés esetén gyakran végződik szankciók nélkül. Teljesen változó a kép, hogy melyik országban mikor kerül sor adóellenőrzésre, nálunk például jellemzően csak a nagyvállalatok számíthatnak rajtacsapásra. Maga az ellenőrzés folyamata viszont mindenhol belefér a 90-180 napos idősávba, Magyarországon átlagosan 3-4 hónapig tart – derül ki a Niveus Consulting Group európai adóellenőrzési felméréséből.

Szigorúbb adóellenőrzésekre számítanak a hazai cégek Cikk

Szigorúbb adóellenőrzésekre számítanak 2023-ban a hazai vállalatok, a legkockázatosabb területnek a transzferárazást tartják – mutat rá az EY Adókonferencia több mint 250 résztvevője körében készített felmérés. Az új szabályok mellett bizonytalan gazdasági helyzettel is szembesülő vállalkozásoknak azonban számos állami támogatás és adókedvezmény áll a rendelkezésére, hogy fenn tudják tartani versenyképességüket.

Bővül az adóhatóságok közötti nemzetközi információcsere – gazdasági törvénymódosítások Cikk

Tovább bővül az adóhatóságok közötti nemzetközi automatikus információcsere azáltal, hogy egyes ügyleteket januártól digitális platformon végeznek.

7 kérdés, 7 válasz a NAV jogkövetési vizsgálatairól Cikk

Az adóhatóság kétféle módon vizsgálhatja az adózókat: adóellenőrzéssel és jogkövetési vizsgálattal; jelenleg az ellenőrzések közel 93 százalékát teszik ki a jogkövetési vizsgálatok. A Deloitte szakértői összegyűjtötték a jogkövetési vizsgálatok fő jellemzőit és kockázatait, amelyekkel – a vizsgálatok megnövekedett száma miatt – minden adózónak fontos tisztában lenni.

Adomány Kérdés

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadó

Adózóna szakértő

kérdések és válaszok

Munkaköri leírás aláírása

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Közszolgálati tisztségviselő / közigazgatási alapvizsga

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 május
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs