221 találat a(z) adóelőleg cimkére

Osztalék adózása Kérdés

Egy kft. tulajdonosai két osztrák és két magyar állampolgár. A kft. osztalékot fizet. Mennyi ehót és szja-t kell levonni a külföldi állampolgároktól: Az egyik igazolta az illetőségét. a másik nem. Köszönöm a válaszukat.

Amerikai tulajdonosnak (cég) fizetett osztalék Kérdés

Egy magyar kft. tulajdonosa egy Egyesült Államokban bejegyzett társaság (cég). A magyar cég osztalékot fizet. Kell ebből valamilyen osztalékadót levonni, vagy az egészet ki lehet utalni?

Orosz állampolgárnak felhasználói díj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magyarországi cégnél egy orosz állampolgár előadást tart, egyszeri alkalommal. Az előadásért nulla forint a díjazása, vagyis az előadásért nem kap díjazást. Az előadás anyagáért kap felhasználói díjat. Kell-e adóelőleget vonni a felhasználói díjából? Válaszát köszönöm.

Szerzői jog Kérdés

Szoftver alkotója a termékének forgalmazási jogát egy webáruházon keresztül értékesíti. Minden eladott szoftver után jutalékot kap. Magánszemély lévén milyen adóvonzata van ennek, illetve bruttóban vagy nettóban kapja meg a jutalék összegét? Ki vallja be, illetve fizeti meg az adókötelezettségeket?

Adóelőleg csökkentése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném megkérdezni, hogy társaságiadó-előleg és helyiadó-előleg csökkentésére van-e lehetőség? Válaszát előre is köszönöm!

Egyiptomi állampolgárnak megbízási díj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magyarországi kifizető megbízási szerződést kötött egy egyiptomi állampolgárral könyv megírására. Hogyan kell az egyiptomi állampolgárnak járó megbízási díjat számfejteni biztosítási jogviszony és adóelőleg-levonás tekintetében? Válaszát köszönöm.

Őstermelő negyedéves adóelőlege, ehója, kedvezményei Cikk

Ma van a határideje az őstermelők 2017. évi I. negyedéves adóelőleg-fizetési kötelezettségének az őstermelésből származó jövedelem után. Az adóelőleg alapja speciális szabályoktól és a választott adózási módtól is függ.

Egyéni vállalkozók adóelőlege: ezekre az új szabályokra ügyeljen! Cikk

2017-től módosult az egyéni vállalkozók adókulcsa, számos változás volt a különböző kedvezmények elszámolásában. Így értelemszerűen új szabályokra is kell figyelni az április 12-én esedékes adóelőleg megállapításánál. Ismertetjük az igénybe vehető kedvezményeket is.

Lakásbérbeadók, óraadók, fizetővendéglátók: itt az ideje adóelőleget fizetni! Cikk

Az egyéni vállalkozói és az őstermelői tevékenység keretén kívül folytatott önálló tevékenységek (például óraadás, bérbeadás, tervezés) esetén az adóelőleg-fizetési kötelezettség jellemzően azokat a magánszemélyeket érinti, akiknek nem kifizetőtől származik az adóelőleg alapjául szolgáló jövedelmük, vagy a kifizető bármely oknál fogva azt nem tudja, vagy nem köteles levonni. Adóelőleget kell fizetni akkor is, ha a magánszemély nem önálló tevékenységére tekintettel nem magyarországi kifizetőtől kapja a jövedelmét. Az adóelőleget az összevonandó jövedelmekre kell kiszámítani.

Egyiptomi állampolgárnak megbízási díj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magyarországi kifizető megbízási szerződést kötött egy egyiptomi állampolgárral könyv megírására. Hogyan kell az egyiptomi állampolgárnak járó megbízási díjat számfejteni biztosítási jogviszony és adóelőleg-levonás tekintetében? Válaszát köszönöm.

Kiküldöttek Magyarországon Kérdés

Tisztelt Szakértő! Indiai cég Magyarországra küldi alkalmazottait, hogy itt továbbra is az ő alkalmazásában képviselje a céget és dolgozzon neki. A járulékokat ott fizetik, a bért onnan kapják, azon személyek esetében, akiknél ennek a kiküldetésnek az időtartama meghaladja az adóévben a 183 napot, Magyarországon a jövedelmük után szja-fizetési és bevallási kötelezettségük keletkezik, továbbá mivel kifizető nincs, aki ezt levonja, amolyan "önadózói" státuszba kerülnek, amiből pedig az következik, hogy negyedévente adóelőleget kell fizetniük. Helyes a megállapításom? Válaszát előre is köszönöm.

Családi járulékkedvezmény: erre figyeljen az szja-bevalláskor! Cikk

Meglehetősen sokan vannak, akik nem kérik adóelőleg-nyilatkozatukban a családi adókedvezmény (még inkább a családi járulékkedvezmény) figyelembevételét, és csak a személyijövedelemadó-bevallásukban élnek a lehetőséggel, az adótöbbletet visszaigényelve. Tudni kell, hogy a magánszemélyeknek idén már a NAV készít adóbevallás-tervezetet, amit kiegészíthetnek, korrigálhatnak, javíthatnak május 22-éig.

08-as bevallás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy török állampolgár Magyarországról jövedelemben részesül, de mivel külföldön adózik, így Magyarországon azt gondolom, hogy adóelőleget nem kell tőle vonni. Kérdésem, hogy a 08-as bevallásban kell-e őt jelenteni? Az M lap 407. sora tartalmaz egy adó alól mentesített jövedelmet. Ha ide beírom, a bevallás nem fogadja el, mert adóazonosító jele nincs az illetőnek. Válaszát köszönöm

Őstermelő önálló tevékenységéből származó jövedelme Kérdés

Tisztelt Szakértő! Mezőgazdasági őstermelőként adószámmal rendelkező magánszemély egy kulturális esemény kapcsán egy standnál a termékeivel megjelent. Ott értékesítés nem történt, de a rendezvény szervezője "fellépési díjat" fizetett neki, melyet az őstermelő számlázott. Ezen bevételből a kifizető adóelőleget nem vont le. Kérdésként merült fel, hogy az így megszerzett bevétel tekinthető-e őstermelői bevételnek, vagy önálló tevékenységből származó jövedelem, mely után összeghatártól függetlenül 15% szjafizetési kötelezettség áll fenn. A 22%-os ehot ilyen esetben ki köteles megfizetni?

Járulékalapot képező jövedelem Kérdés

Tisztelt Szakértő! Röstellem a kérdést! A Tbj. szerint járulékalapot képező jövedelem a következő: "az szja tv. szerint összevont adóalapba tartozó önálló és nem önálló tevékenységből származó bevételből az adóelőleg-alap számításánál figyelembe vett jövedelem." A bérbeadásból önálló tevékenységből származó jövedelem keletkezik. Mégsem fizetünk utána járulékot. Mi ennek a jogszabályi magyarázata? Azért is jelentős a kérdés, mert járulékalapot nem képez, de kivaalapot mégis? Köszönöm megtisztelő válaszát!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Heti pihenőidő

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs